Bygd rystes av brutale kattedrap:

– Hvem skyter kattene våre?

EIDSVOLL (ÅSTED NORGE): Katten Sofus ble i sommer skutt med luftgevær. Nå slår eiere og naboer alarm etter at en rekke katter har kommet skadet hjem.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Etter sjokket ble jeg fryktelig sint. Tenk at noen kan skade et forsvarsløst, troskyldig og tillitsfullt dyr som Sofus, sier katteeier Ylva Boutin.

Omfattende operasjon

Det var om natten 22. juni den rød-spraglete katten på ett år kom hjem med store smerter.

– Han mjauet voldsomt, og jeg våknet brått. Jeg skjønte fort at noe var galt, men ikke hva, fordi jeg først ikke så såret han hadde fått, sier Boutin.

Boutin fikk vekket moren, Cornelia Vahlenkamp, som bor i leiligheten over.

Da Sofus ble så dårlig at han nesten ikke klarte å puste, kjørte de i full fart til veterinærvakta.

– Der tok de røntgen av Sofus. Da fikk vi vite at han var blitt skutt, og at kula hadde revet opp tarmen hans, forklarer Boutin.

SKUTT: Sofus ble i sommer skutt med luftgevær. Han måtte gjennom en omfattende operasjon som tok to og en halv time.
SKUTT: Sofus ble i sommer skutt med luftgevær. Han måtte gjennom en omfattende operasjon som tok to og en halv time.

Familien kontaktet så veterinær Pål Sindre Lundstad som tok på seg oppgaven med å operere Sofus. Det viste seg å bli en omfattende operasjon som varte i to og en halv time.

Flere skremmende tilfeller

I dag er Sofus helt frisk, men eierne tør ikke slippe han ut på egenhånd til en gjerningsperson er tatt. For som lokalavisa Eidsvoll Ullensaker Blad skrev i sommer, er ikke dette det eneste tilfelle av kattemishandling i det lille nabolaget Bårliåsen i Eidsvoll.

Da Boutin la ut hendelsen på borettslagets Facebook-side, kom det frem at flere av naboene har opplevd å få skadde katter hjem. Det forteller leder av Bårliåsen Borettslag, Tone Merethe Bakke.

– For en del år tilbake kom en katt hjem med en pil fra et luftgevær mellom ørene. Det gikk bra med den, såvidt. Det er også flere katter som har kommet hjem, frosset til og deretter dødd, sier hun.

Bakke poengterer at det er vanskelig å vite om de er blitt forgiftet av noen med vilje, eller om kattene tilfeldig har fått i seg noe.

– Men det er påfallende at flere katter dør på samme tidspunkt. Jeg har også hørt fra en annen at katten hans kom hjem med knust bakparti, sier Bakke og rister oppgitt på hodet.

RØNTGEN: Bildet viser tydelig at det er en kule inne i Sofus.
RØNTGEN: Bildet viser tydelig at det er en kule inne i Sofus.

Den forrige katten til Cornelia Vahlencamp døde brått for tre år siden.

– Teodor kom hjem med akkurat samme sår i hodet som Sofus fikk i magen. Det var prikk likt. Han døde under store smerter to dager etter. Nå tenker jeg at også han ble skutt. Dessverre ble det ikke tatt røntgen, sier hun og peker på et bilde av sin tidligere katt.

Ønsker tips

Straffesaksansvarlig ved Eidsvoll og Hurdal lensmannskontor, Tore Larsen, sier at de er helt avhengige av å få inn tips for å kunne løse saken.

ØNSKER TIPS: Tore Larsen, straffesaksansvarlig ved Eidsvoll og Hurdal lensmannskontor, sier at politiet ønsker tips i saken.
ØNSKER TIPS: Tore Larsen, straffesaksansvarlig ved Eidsvoll og Hurdal lensmannskontor, sier at politiet ønsker tips i saken. Foto: Ina-Kristin Lindin

– Politiet trenger konkrete tips opp mot gjerningspersoner, eller om noen har sett mistenkelig aktivitet som gjelder katter eller luftgevær. Vi håper at folk tar kontakt om man ser noen har en oppførsel mot katter som ikke er normal, sier Larsen.

Utlover dusør

Dyrevernorganisasjonen NOAH har engasjert seg i saken. De utlover en dusør på 10.000 kroner til den som kan komme med opplysninger som fører til at en gjerningsperson blir tatt.

ENGASJERT: Veterinær og leder i NOAH, Siri Martinsen, sier at organisasjonen utlover dusør i saker hvor det har vært mishandling av flere dyr over et lengre tid.
ENGASJERT: Veterinær og leder i NOAH, Siri Martinsen, sier at organisasjonen utlover dusør i saker hvor det har vært mishandling av flere dyr over et lengre tid.

– Dette er en alvorlig sak. Men det er også en klassisk sak som vi har sett flere av, hvor særlig katter er ofre. Det er gjerne saker hvor flere dyr blir utsatt for grov mishandling av ukjent gjerningsperson, sier hun.

Martinsen opplyser at det finnes forskning på området som sier at dyremishandling ofte er det første tegnet på at en person har voldelige tendenser som også kan manifestere seg i vold mot mennesker.

– Derfor er det også svært viktig at politiet tar den eller de som står bak, sier Martinsen.

Beboerne i Bårliåsen håper saken blir fort løst.

– Vi kan ikke ha det slik. Dette er i utgangspunktet et godt nabolag å bo i. Det er ikke noe kjekt å vite at det er noen her som ønsker å skade dyr. Vi sitter med en ekkel følelse, sier Boutin og sukker.