Så mye dyrere blir flybilletten din hvis MDG-Hansson får bestemme

Sydenturen din blir dyrere og du kan bare glemme å handle på taxfree hvis Miljøpartiet De Grønne får bestemme etter valget.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

MDG mener at taxfree-butikker belønner folk som reiser på en miljøfiendtlig måte – derfor går partiet til valg på å avvikle hele ordningen.

I tillegg ønsker De Grønne å øke prisen på flybilletter – særlig hvis du har planer om å reise utenlands.

– Et flysete på en flygning til utlandet vil øke med cirka 600 kroner. Innenlands blir prisøkningen mye lavere, og det blir ikke dyrere å fly til og fra steder der det ikke finnes andre alternativer, sier nasjonal talsperson i partiet, Rasmus Hansson.

Se hele partilederutspørringen med Hansson i videovinduet øverst.

– Vil lønne seg for vanlige familier

Han trekker frem et regnestykke som viser at en gjennomsnittsfamilie vil tjene mellom ti og tyve tusen kroner på skatte- og avgiftspolitikken til partiet.

Regnestykket forutsetter imidlertid at familien kjører elbil og kun reiser på sydenferie annethvert år.

– En familie som reiser til syden to ganger i året, og som kjører dieselbil og spiser mye kjøtt, vil tape mellom to og fem tusen kroner, sier Hansson.

– Så de rike vil kunne reise mer?

– De rike er rike. Vi har en skattepolitikk som skal gjøre forskjellene mindre.

Juleribba skal bli dyrere

MDG har en politikk som går ut på å øke el-avgiften, de vil stanse salg av fossilbiler innen få år og de vil gjøre juleribba dyrere.

– Nå ser vi at butikkene importerer ribbe og selger til en lavere pris enn de kjøper den inn for. De gir to effekter: Det er skadelig for norsk landbruk og det bidrar til å drive opp kjøttforbruket. Alle, inkludert meg selv, spiser for mye kjøtt.

– Men er det ikke flott at en minstepensjonist kan invitere barnebarna på julemiddag fordi hun har kjøpt billig ribbe?

– Det er kjempeflott, det. Vi fører en skattepolitikk som skal gi minstepensjonister råd til dette, sier Hasson.

Vil ikke ha mer olje

De Grønne ønsker ikke mer lønnsøkning i det norske arbeidslivet – de vil imidlertid at vi skal jobbe mindre. I tillegg sier de klart og tydelig at Norge bør slutte å lete etter nye oljeområder.

– Vi skal stå på vårt ultimatum som innebærer å stoppe videre oljeleting fordi Norge og verden er i så stor endring at vi må gjøre et valg. Vi velger den grønne veien fremover. Det er mest ansvarlig av hensyn til barna våre, sier han.

– Du forventer ikke at Jonas Gahr Støre går med på å stoppe oljevirksomheten i Norge?

– Jeg forventer at både Jonas og Erna hører på det Stortinget som folket har valgt. Vi kommer til å tvinge begge til å konkurrere om å legge frem det beste miljøbudsjettet.

Utelukker Frp

Rasmus Hansson betegner MDG som det «mest samarbeidsvillige partiet på Stortinget». De åpner for å samarbeide med alle – unntatt Fremskrittspartiet.

– Vi kommer til å sparke Frp ut av regjering fordi vi ikke kan ha et parti som setter mennesker opp mot hverandre og som fornekter klimaendringer.

Det innebærer to mulige konstellasjoner: Enten må det dannes en sentrum-høyre regjering uten Frp, noe som virker usannsynlig fordi Frp gjør det godt på meningsmålingene.

Alternativet er å danne et rødgrønt flertall med Ap, Sp, SV og muligens Rødt.