Forsker: Én ting har enorm betydning for hvordan barna ender opp

Én foreldreaktivitet er alfa og omega for barns utvikling, ifølge amerikansk professor.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den amerikanske professoren John Gottman har forsket på par og familier i 40 år. Nå er han er aktuell med boken «Hjerteforeldre», der han konkluderer med at det å anerkjenne og forstå barns følelser er alfa og omega for utviklingen deres.

Ifølge professoren bør foreldre lære barna å gjenkjenne egne følelser.

– I boken kaller Gottman det for emosjonstrening. At foreldrene lærer barna sine å håndtere, kjenne igjen og regulere sine egne følelser. Særlig vanskelige og vonde følelser som sinne, frykt og tristhet, sier psykolog Frode Thuen.

– Det er viktig at de kommer til uttrykk på måte en som er bra for barna – og omgivelsene. At det ikke kommer til uttrykk via for eksempel utagering, sier Thuen.

Forsker på foreldre

Psykolog Thuen har fulgt Gottmans forskning tett i mange år. Den amerikanske forskeren har fulgt par over mange år.

– De parene han har forsket på, har han også forsket på som foreldre. Da fant han ut hvilken type foreldreatferd som ville indikere hvordan barna ville få det som ungdommer og voksne, sier Thuen.

Gottmann har blant annet identifisert feil som foreldre gjør i møte med barns følelser. Han har funnet fire foreldrestiler, der tre av stilene ikke fremmer den emosjonelle utviklingen til barna.

Hva er emosjonstrening?

  • Begrep lansert av den amerikanske forskeren John Gottmann.
  • Innebærer at foreldre lærer barna til å forstå egne og andres følelser, og regulere og uttrykke de vanskelige følelsene på best mulig vis.
  • Slik skal barna bli bedre rustet i møte med ulike typer utfordringer i livet.

    Kilde: Psykologiprofessor Frode Thuen.

– Den fjerde stilen er emosjonsfokusert og bruker negative følelser som en plattform for å forstå og anerkjenne barnas følelsesliv, sier Thuen.

Takler kriser bedre

Forskningen viser altså at barna som blir emosjonstrent kommer bedre ut i forhold til sosiale ferdigheter, skoleprestasjoner og også psykisk helse. Emosjonstrening er også et godt redskap for å takle kriser som skulle dukke opp senere i livet, som for eksempel skilsmisser, arbeidsledighet og dødsfall.

Barn som ikke blir emosjonstrent av foreldrene sine, kommer med tydelig margin dårligere ut.

– Man kan spørre våre foreldre om hva de gjorde hjemme når de var små og de var sinte og triste, og det var rivalisering og sjalusi. Veldig mange fikk høre: «Gå på rommet ditt», «det er ingenting å være lei seg for,» eller «vi gråter ikke når vi har besøk», sier Thuen.

– Et eksempel på god emosjonstrening er hvis et barn midt i morgenstresset ikke vil kle på seg eller gå på skolen. I stedet for å sette seg ned og snakke rolig med barna, slik at de føler seg sett og hørt, tyr foreldre som oftest til kjefting – noe som gjør at barna føler seg avvist.

– Men det er ikke slik at emosjonsfokuserte foreldre alltid gjør det riktige. Det er ikke slik at man skal være perfekte foreldre hele tiden. Gottman sier at hvis man klarer emosjonstrening 40 prosent av tilfellene, så vil det gjøre en stor forskjell, sier Frode Thuen.