EKSPLOSJONER: Det kommer meldinger om eksplosjoner fra denne Arkema-fabrikken i Crosby utenfor Houston torsdag.
EKSPLOSJONER: Det kommer meldinger om eksplosjoner fra denne Arkema-fabrikken i Crosby utenfor Houston torsdag. Foto: Godofredo A. Vasquez / AP / NTB scanpix

Farlig røyk fra kjemisk anlegg i brann ved Houston

Svart og ytterst farlig røyk stiger opp fra et kjemisk anlegg i Crosby utenfor Houston, og to eksplosjoner har funnet sted. Området er evakuert.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sjefen for det føderale krisehåndteringsbyrået FEMA sier torsdag ettermiddag norsk tid at røyken fra det flomrammede kjemiske anlegget utenfor Houston er «utrolig farlig»

– Klokken 2 natt til torsdag lokal tid mottok nødetatene meldinger om to eksplosjoner på Arkemas anlegg. Svart røyk begynte å stige opp, opplyser anleggets eier, det franske selskapet Arkema, i en uttalelse.

Folk i en radius på 2,5 kilometer ble i forkant evakuert fra området.

– Vi ønsker å gjøre lokalbefolkningen oppmerksom på at det er lagret materiale flere steder på området, og at det derfor fortsatt er fare for ytterligere eksplosjoner, skriver selskapet i sin pressemelding.

Ledelsen hadde på forhånd varslet om at eksplosjoner kunne være uunngåelig.

– Det finnes ingen måte å hindre en eksplosjon på, sa Arkemas Nord-Amerika-sjef Richard Rowe timer i forveien.

Trakk ut team

Anlegget ligger i Crosby om lag 40 kilometer nordøst for Houston. Det har blitt oversvømt og vært uten elektrisitet siden søndag morgen. Nødaggregatene ligger under vann.

– Et lite team på elleve personer har holdt til på stedet de siste dagene, men situasjonen ble tirsdag ettermiddag alvorlig og vi måtte evakuere alt personell, heter det i en pressemelding fra Arkema.

Uten strøm har ikke anlegget lenger mulighet til å holde kjemikaliene kjølige. De blir eksplosjonsfarlige når temperaturen stiger, påpeker selskapet.

Selskapet bruker organisk peroksid til framstilling av ingredienser som brukes til en rekke formål, blant annet til farmasi og byggeindustri.

– Det vil finne sted en brann. Den kommer til å bli som en brann i bensin. Det blir eksplosivt og intenst, sa talskvinnen Janet Smith til AP timer før eksplosjonene kunne høres.

Industriområde

– Situasjonen er bekymringsfull. Men anlegget er i øyeblikket omringet av vann, så vi forventer ikke at noen brann vil kunne ramme steder utenfor anlegget, sier Rachel Moreno, en talskvinne for brannvesenet i Harris County.

Ledelsen i Arkema har løpende kontakt med lokale og føderale myndigheter, blant annet USAs miljødirektorat EPA.

– Organisk peroksid er ekstremt brannfarlig, og vi har i samråd med myndighetene besluttet at det beste er å la brannen brenne og dø ut av seg selv, heter det i pressemeldingen fra Arkema.

Den svarte røyken fra anlegget kan irritere øyne, hud og lunger. En politibetjent ble brakt til sykehus etter å ha pustet inn røyken, og ni andre kjørte selv til sykehus for sjekk. Selskapet har opplyst at røyken neppe er giftig.

Anlegget ligger i et område utenfor Houston som består av noen av landets største konsentrasjoner av raffinerier, rørledninger og kjemiske anlegg.

(©NTB)