Se DE IKONISKE BILDENE

Derfor elsker hele verden fortsatt prinsesse Diana

20 år etter at hun døde brått og uventet, lever folkeprinsessen videre i minnene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Arthur Edwards har vært hoff-fotograf i 40 år. 77-åringen er fortsatt i arbeid i den britiske tabloidavisen The Sun.

Det var Edwards som var den første som kunne bekrefte forholdet mellom Diana og prins Charles i 1980. Diana var da bare 19 år.

– Da jeg så den unge jenta den gangen hadde jeg ingen anelse om at jeg kom til å reise rundt i hele verden sammen med henne.

Han har tatt flere av de ikoniske bildene av prinsessen, men er svært kritisk til paparazziene som fotfulgte Diana hvor enn hun gikk.

– Det er helt forferdelig det de gjorde. Det har jeg ingenting til overs for.

Han mener Diana har innflytelse selv i dag, 20 år etter sin død. Ifølge Edwards preger hun hvordan folk ser på monarkiet, mer enn noen andre.

Elsket i Norge

Prinsessen gjorde sterkt inntrykk på mange nordmenn både før og etter sin død.

Samme dag som det ble kjent at prinsesse Diana var kjæreste med Dodi Al Fayed, tilbrakte tidligere landminesjef i Norsk Folkehjelp, Per Nergaard en hel dag med prinsessen i Bosnia. Det møtet glemmer Nergaard aldri.

– Vi prøvde å få i stand en landmineavtale. På den tiden ble et menneske lemlestet eller drept på grunn av miner hver eneste time. Mineofrene hadde en svak stemme.

Diana i samtale med det 15 år gamle mineofferet Mirzeta Gabelic under besøket i Bosnia.
Diana i samtale med det 15 år gamle mineofferet Mirzeta Gabelic under besøket i Bosnia. Foto: Hidajet Delic

Nergaard forteller at det ble startet en landmineofferorganisasjon, og for å skape oppmerksomhet rundt temaet, hadde de fått en celeber gjest til prosjektet i Bosnia.

– Jeg fikk først ikke vite hvem det var snakk om, men fikk beskjed om å hjelpe til med arrangementet. Jeg ga meg ikke, og fikk etterhvert vite at det var Diana som skulle til Bosnia.

Han forteller at hans kunnskap var begrenset når det gjaldt europeiske kongehus, men at han raskt ble imponert over prinsessen da han møtte henne.

Snakket om tiss og snus

– Jeg tullet litt med henne under et formelt møte vi hadde i Sarajevo. Og da det senere var lunsj, kom hun bort til meg og nappet meg i jakka. Hun ville at vi skulle sitte sammen under lunsjen, forteller Nergaard.

Han sier at han før møtet tenkte på henne son en pen sositetskvinne som ville ha et prosjekt som hun kunne vise frem.

Bildet er tatt under lunsjen Per Nergaard (til venstre) aldri glemmer. Foto: Norsk folkehjelp.
Bildet er tatt under lunsjen Per Nergaard (til venstre) aldri glemmer. Foto: Norsk folkehjelp.

– Men hun hadde et ekte og kunnskapsrikt engasjement. Når vi satt og snakket uformelt på den restauranten i nesten to timer, så stilte hun meg spørsmål om mitt fag som jeg aldri før hadde tenkt over.

Hun lurte blant annet på hva vi gjorde med mineryddere som over flere år har måttet forholde seg til døde og skadde. Dette var noe Nergaard sier at han aldri før hadde tenkt på, fordi han var så opptatt av det tekniske.

Han forteller at det også ble tid til uformell prat. Da Nergaard påpekte at Diana ikke rørte vinglasset, forklarte hun at det ikke var toalett på det lille flyet som skulle ta henne tilbake til London.

– Da spurte jeg om ikke kvinner også kunne tisse på flaske. Så uformelt var det, sier Nergaard, som forteller at han også rakk å tilby prinsessen en snus. Det tilbudet avslo hun.

Bare tre uker etter turen til Bosnia, døde Diana i Paris.

– Hele verdens drømmeprinsesse

En annen som fortsatt minnes Diana inderlig, er tidligere programleder og nå Se og Hør-utviklingsredaktør Ingeborg Heldal.

Prinsesse Diana holder prins Harry mens de titter ut fra balkongen på Buckingham Palace sammen med prins William. Bildet er tatt i juni 1988, under dronningens bursdagsfeiring.
Prinsesse Diana holder prins Harry mens de titter ut fra balkongen på Buckingham Palace sammen med prins William. Bildet er tatt i juni 1988, under dronningens bursdagsfeiring. Foto: © Stringer UK / Reuters

– Jeg husker veldig godt den dagen jeg fikk høre at hun var død. Det gjorde enormt sterkt inntrykk, sier Heldal.

Hun vet godt hva det var med Diana som gjorde at folk ble så fascinert av henne.

– Det var det varme, sjenerte smilet som trengte gjennom alle kameralinser og papirforsider.

Diana i 1994 iført det som ble referert til som en
Diana i 1994 iført det som ble referert til som en "hevnkjole". Bildet er nemlig tatt samme dag som prins Charles innrømmet utroskap i et tv-intervju. Deres ekteskap ble formelt avsluttet i 1996. (AP Photo/File)

Hun sier at Diana bar følelsene utenpå kroppen og at man alltid kunne se hvordan hun hadde det.

– Det som gjorde ekstremt inntrykk på meg var å se hvordan hun var i møte med folk. Hun tok på de hun møtte, hun klemte aids-syke og hun satte seg ned for å prate. Dette var nye takter for de kongelige, og bidro til at hele verden forelsket seg i henne, sier Heldal til TV 2.

Heldal beskriver Diana som en fullkommen moteprinsesse. Fra å være litt tantete da hun kom inn i det britiske kongehuset, utviklet hun sin egen stil som ble elsket og kopiert.

– Hun turte å gå i mindre konservative antrekk og var mer modig i valgene sine, blant annet ved å ikle seg den lille sorte. Hun utviklet nære vennskapsbånd til flere toppdesignere. Dior oppkalte en veske etter henne. Hun ble rett og slett hele verdens drømmeprinsesse, og det kommer hun alltid til å være.

Se flere bilder av folkets prinsesse under!

Diana ble elsket for sitt sosiale engasjement. Her er hun fotografert under et besøk i Brasil i 1991. Barnet hun holder og leker med, er HIV-positiv.,
Diana ble elsket for sitt sosiale engasjement. Her er hun fotografert under et besøk i Brasil i 1991. Barnet hun holder og leker med, er HIV-positiv., Foto: Dave Caulkin
Diana var kjent som en engasjert mor til Harry (foran) og William. Bildet er fra 1987, da den britiske kongefamilien ferierte på mallorca sammen med Spanias kong Juan Carlos og hans familie.
Diana var kjent som en engasjert mor til Harry (foran) og William. Bildet er fra 1987, da den britiske kongefamilien ferierte på mallorca sammen med Spanias kong Juan Carlos og hans familie. Foto: John Redman
Diana på ferie i Saint Tropez i Frankrike bare en drøy måned før hun omkom i bilulykke. ,)
Diana på ferie i Saint Tropez i Frankrike bare en drøy måned før hun omkom i bilulykke. ,) Foto: Lionel Cironneau
Diana beskte Taj Mahal i India i 1992.
Diana beskte Taj Mahal i India i 1992. Foto: Douglas E. Curran
Diana og Charles giftet seg i St. Pauls-katedralen i London i juli 1981. (AP Photo/File)
Diana og Charles giftet seg i St. Pauls-katedralen i London i juli 1981. (AP Photo/File)
Diana sammen med sønnen Harry i et udatert bilde. Harry var bare 12 år da han mistet moren sin.
Diana sammen med sønnen Harry i et udatert bilde. Harry var bare 12 år da han mistet moren sin. Foto: Handout
Diana vinker til folket under et besøk i Paris i 1992. Få år senere døde hun i samme by.
Diana vinker til folket under et besøk i Paris i 1992. Få år senere døde hun i samme by. Foto: Joel Robine
Diana iført shakwar kameez under et besøk i Pakistan i 1996. Her sammen med Jemima Khan, daværende kone til cricket-legende Imran Khan.. (AP Photo/K.M. Chaudary)
Diana iført shakwar kameez under et besøk i Pakistan i 1996. Her sammen med Jemima Khan, daværende kone til cricket-legende Imran Khan.. (AP Photo/K.M. Chaudary) Foto: K.m. Chaudary