støre snur:

Selger seg umiddelbart ut av «ikke-etiske fond»

Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre har investert i fond som ikke følger Oljefondets etiske retningslinjer. Onsdag var beskjeden at han ville selge seg ut om han blir valgt til statsminister. Nå har Støre snudd.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Støre skrev dette i en epost til Dagens Næringsliv onsdag. Eposten ble sendt fra sekretariatsleder i Ap, Hans Kristian Amundsen.

– Investeringene er i fond som eksplisitt følger SPUs retningslinjer, har tilsvarende retningslinjer eller kun investerer i lovlige, velregulerte markeder, skrev Støre til DN.

Da han fikk spørsmål om hva det betyr at investeringene er gjort i lovlige, velregulerte markeder, svarte Amundsen på vegne av Støre at det er snakk om investeringer som ikke følger Oljefondets grunnleggende etiske retningslinjer.

Ifølge DN skriver Amundsen at partilederen mener investeringene sine er så problematiske, at han tenker å selge seg ut av dem – dersom han blir statsminister.

Nå har Støre snudd. Overfor TV 2 bekrefter statsministerkandidaten via sine rådgivere at han vil selge seg ut av de omstridte aksjefondene med umiddelbar virkning.

Dagens Næringsliv peker på at Støre har vært en av pådriverne for at Oljefondet ikke skal investere i selskaper som er med på å ødelegge klimaet, utnytte arbeidstakere, bryte menneskerettigheter eller produsere omdiskuterte våpen.

Partilederen har ifølge DN ikke tenkt til å avsløre hvor han har plassert pengene, som er et krav fra blant andre Transparency International Norge.

Omtalen rundt Støres utetiske investeringer er ikke første gangen partilederens penger blir diskutert i valgkampen. Tidligere skrev Finansavisen om at arbeidere som oppgraderte brygga på landstedet til Ap-leder Jonas Gahr Støre i 2011, gjorde jobben uten at skatt og moms ble betalt.