NY KJEVE: Tamara Minge har vært gjennom flere operasjoner etter at hun våknet en morgen uten å kunne åpne munnen. På Instagram viser hun frem bildene før og etter operasjonen.
NY KJEVE: Tamara Minge har vært gjennom flere operasjoner etter at hun våknet en morgen uten å kunne åpne munnen. På Instagram viser hun frem bildene før og etter operasjonen. Foto: Tamara Minge/Instagram

Tamara (29) trodde klikkelyden i kjeven var helt ufarlig

Tamara Minge (29) hadde hatt klikkelyder i kjeven i en årrekke. En morgen våknet hun opp uten å klare å åpne munnen. Det var starten på et mareritt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da australske Tamara Minge (29) for fem år siden skulle stå opp, klarte hun ikke å åpne munnen.

Hun dro rett til tannlegen hjemme i Mount Gambier sør i Australia – og det ble starten på en lang og svært kostbar sykehistorie.

Hele livet hadde alenemoren levd med klikkelyder i kjeven, men hun hadde aldri forestilt seg at det kunne være et symptom på noe alvorlig.

– Jeg våknet en morgen, og stod opp, og oppdaget at munnen min ikke kunne åpne seg mer enn en fingerbredde. Verken fysisk eller på grunn av smerter kunne jeg åpne munnen mer, sier hun til kvinnenettstedet Mamamia.

SKREMT: Tamara dro rett til legen da hun ikke klarte å åpne munnen. Foto: Tamara Minge/Instagram
SKREMT: Tamara dro rett til legen da hun ikke klarte å åpne munnen. Foto: Tamara Minge/Instagram

Hun fikk store problemer med å spise.

– Jeg kunne spise med hjelp av en teskje, da en spiseskje var for stor for å komme inn i munnen. Det gjorde det vanskelig å spise, sier hun.

Operasjon var eneste mulighet

Minges tannlege sendte henne videre til en spesiallege, og en røntgenundersøkelse viste at Minge hadde slitasjegikt i kjeveleddet.

Brusken i kjeveleddet var helt nedslitt.

Hun var blitt rammet av såkalt juvenil artrose, som er en tilstand som ligner på artrose hos eldre mennesker. Artrose oppstår når den beskyttende leddbrusken blir svekket, og det underliggende beinet blir skadet og endrer form.

Minge fikk beskjed om at operasjon var eneste mulighet – og at kjeveleddene måtte bli byttet ut med metall.

Ansiktet hovnet opp og huden sprakk

KJEVE AV METALL: Slik ser Tamaras kjeve ut på et røntkgenbilde. Foto: Tamara Minge
KJEVE AV METALL: Slik ser Tamaras kjeve ut på et røntkgenbilde. Foto: Tamara Minge

Tamara ble operert to ganger, og hun så frem til å kunne bruke munnen som normalt igjen.

Det viste seg at hun var allergisk mot metallet i kjeven. Ansiktet hovnet opp og huden sprakk.

Etter flere inngrep fikk hun i fjor byttet ut metallet, som inneholdt nikkel og kobolt, på den ene siden. Det nye implantatet var laget av titan, og operasjonen kostet nærmere 100.000 kroner.

Hun hadde kun råd til å bytte ut ett av implantatene.

– Jeg ser at folk på min alder drar på ferier, kjøper hus, biler. Alle mine sparepenger går til kjeven min. 20-årene mine har bare handlet om legetimer, sier hun til australske News.

Sjeldent tilfelle

– Kneppelyder i kjeven er et vanlig problem, og i de fleste tilfeller er det helt ufarlig, sier spesialist i oralkirurgi, Bård Alvsaker til TV 2.

FASCINERT: Oralkirurg Bård Alvsaker. Foto: Privat
FASCINERT: Oralkirurg Bård Alvsaker. Foto: Privat

Han forteller at det som regel er eldre som blir rammet av slitasjegikt i leddene.

– Slitasjegikt kan ha forskjellig forløp – hos noen er det hissig, mens andre kan gå 30 med det før det blir et problem. De aller fleste med slitasjegikt i kjeven kan leve med det, sier han.

Oralkirurgen sier at hvis slitasjegikt i kjeven blir et problem, er det mye som kan gjøres, som for eksempel artroskopi, før en vurderer å bytte ut kjeveleddet med metall.

– Jeg har nesten ikke hørt om slike tilfeller i Norge. Det er nok ikke ofte at det går rett fra kneppelyder i kjeven, til at hele kjeveleddet må byttes ut, sier han.

Venninne startet innsamlingsaksjon

Tamara må reise fra Mount Gambier til Melbourne hver gang hun skal til legespesialist. Bilturen tar nærmere fem timer.

For å skaffe penger til å bytte ut det andre implantatet, har venninnen hennes Kristyn Norton startet en GoFundMe-innsamlingsaksjon for Tamara.

«Som du kan forestille deg – en alenemor som jobber for å kunne støtte datteren sin er hardt nok, uten tre operasjoner uten pengestøtte. For å ikke nevne reisene til Melbourne som gjør at hun må ta seg fri fra jobb også», skriver Norton på siden.

VENTER: Tamara Minge trenger rundt 100.000 kroner for å erstatte det en metallkjeveleddet. I skrivende stund er det samlet inn 84.000 kroner til henne. Foto: Tamara Minge
VENTER: Tamara Minge trenger rundt 100.000 kroner for å erstatte det en metallkjeveleddet. I skrivende stund er det samlet inn 84.000 kroner til henne. Foto: Tamara Minge

Etter at en rekke medier den siste tiden har fortalt Tamaras historie, har mennesker fra hele verden donert penger.

I skrivende stund er det samlet inn hele 84.000 kroner til henne.

Knasing og betennelse

I mellomtiden klarer Tamara seg så godt hun kan.

– Smertene har aldri forsvunnet, sier hun til News.

Og:

– I det siste har hovenheten blitt verre, og det knaser på høyre side. Det er tydelig at den siden av ansiktet mitt er betent. Dette har vært utrolig hardt. Det er frustrerende at jeg må opereres en tredje gang.