FIKK BARN: Kvinnen ble gravid og fødte et barn mens hun kun var 13 år. I dag er hun 21 år gammel. Foto: TV 2
FIKK BARN: Kvinnen ble gravid og fødte et barn mens hun kun var 13 år. I dag er hun 21 år gammel. Foto: TV 2

Mann fikk barn med 13-åring i Thailand:

Frifunnet for overgrep mot barn under 14 år

Den da 13 år gamle jenta ble i 2008 grovt utnyttet av en svensk forretningsmann som var bosatt i Oslo, og fødte deres felles barn før hun fylte 14 år.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

SISTE: Skyldspørsmålet i Lagmannsretten er besvart. Tiltalte er funnet ikke skyldig på tiltalepost 1, som går på seksuell omgang med barn under 14 år. Han er derimot funnet skyldig på post 2, som gjelder overgrep mot barn under 16 år. Han er også funnet skyldig på punktet som går på besittelse av overgrepsmateriale.

Denne uken har det pågått en spesiell ankesak i Borgarting Lagmannsrett. Det er nemlig ikke ofte at en thailandsk kvinne avgir forklaring i norsk rett om seksuelle overgrep mot barn – utført i Thailand.

TV 2 har tidligere fortalt om saken, da vi besøkte fornærmede i forbindelse med saken i Tingretten.

Den da 13 år gamle jenta ble i 2008 grovt utnyttet av en svensk forretningsmann som var bosatt i Oslo, og fødte deres felles barn før hun fylte 14 år.

I dag tok Lagmannsretten stilling til skyldspørsmålet. Men før de kunne besvare det, måtte de konkludere med om det er jurisdiksjon for å dømme den svenske statsborgeren i Norge, for et lovbrudd som er begått i Thailand.

Aktor ba torsdag om at mannen dømmes på alle tiltalepunkter, og at det finnes jurisdiksjon for at Lagmannsretten kan besvare skyldspørsmålet.

Da ville det ha vært opp til svensk eller thailandsk påtalemyndighet å vurdere om det skal reises sak mot mannen i Sverige eller Thailand. Dersom ingen av landene hadde gjort dette, ville mannen ha gått fri.

Den svenske mannen har i flere år arbeidet i Norge, og har leid flere boliger i Oslo. Likevel må retten nå ta stilling til om tilknyttingen til Norge er sterk nok til at han kan dømmes etter norsk rett.

Dette til tross for at det er bevist at mannen hadde samleie med 13-åringen, og at hun fødte deres barn da hun bare var 13 år.

I tingretten ble han dømt til seks års fengsel. Der ble han også dømt til å betale 150 000 kroner til jenta.

Nekter straffskyld

Fordi saken ble anket, har den fornærmede jenta så langt ikke fått en krone i erstatning. I dag er hun arbeidsledig, og har ikke råd til å forsørge datteren hun fikk sammen med tiltalte. Datteren bor derfor hos slektninger et annet sted i Thailand.

Tiltaltes forsvarer, Bernt Heiberg i advokatfirmaet Elden, vil ikke la seg intervjue av TV 2. Tiltalte nekter straffskyld, og mener han er blitt lurt, fordi både jenta og bareier sa hun var 18 år da de møttes. Heiberg ba i dag retten frifinne klienten på alle punkter.

– Han betalte for meg i baren

I desember i fjor møtte TV 2 jenta i den thailandske hovedstaden, Bangkok. Der skulle hun besøke sin datter, som hun ikke hadde sett på nesten ett år.

– Jeg savner henne veldig. Hun er blitt så stor, sa jenta den gang.

Historien om hvordan hennes datter kom til verden er en sterk historie.

Nyttårsaften 2008 hadde hun sin første arbeidsdag i en av barene på ferieøya Koh Samui. Hennes første kunde var en 27 år gammel mann bosatt i Oslo.

– Hvor gammel var du da?

– 13 år, svarte jenta.

13 år gammel ble hun kjøpt fri fra baren for å bli med 27 åringen på ferie. Prisen var 300 bath, cirka 70 kroner dagen.

– Han betalte for meg i baren og etterpå hadde han sex med meg, sa jenta.

– Hadde dere sex flere ganger?

– Ja. Mange ganger, sa jenta.

Selv om bareieren hadde sagt at jenta var 18 år til mannen, var hun ikke i tvil om at han skjønte at hun var mye yngre.

– Jeg hadde kort hår, som en liten pike, og så ut som en liten jente. Man kunne aldri trodd jeg var 18 år.

Mens de var på ferie ble den da 13 år gamle jenta gravid. Senere fødte hun deres felles datter, til tross for at 27 åringen ville hun skulle ta abort.