Ada Hegerberg til TV 2: – Den tøffeste beslutningen i mitt liv

TV 2 møtte Ada Hegerberg i Lyon dagen etter den overraskende nyheten om at hun gir seg på landslaget.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag kom sjokkbeskjeden om at Ada Stolsmo Hegerberg tar en pause fra landslaget.

Beslutningen kom som et sjokk på både lagvenninner og det norske støtteapparatet, og det var mange som stilte seg undrende til avgjørelsen.

Onsdag møtte Ada Hegerberg TV 2 i Lyon for å utdype sjokkavgjørelsen.

Se det åpenhjertige intervjuet i videovinduet over!

– Beslutningen kom etter EM. Men det er ikke bare en konsekvens av EM, det er en følelse som har vært der over flere år på landslaget, sier hun til TV 2.

– Det var den tøffeste beslutningen jeg har gjort i mitt liv.

– Det finnes ingen takhøyde

Det er uforståelig for mange at den 22 år gamle stjernen velger å gi seg på landslaget allerede nå, ikke minst med tanke på den triste EM-sortien i sommer.

Men Hegerberg forteller at hun ikke lenger føler at det er plass til henne på landslaget.

– Det snakkes veldig mye om takhøyde, men jeg føler det blir en fasade, det er ikke reelt. Jeg føler at jeg har forsøkt å bidra konstruktivt, men jeg har ikke lykkes. Jeg har ikke fått uttrykt meg selv. Jeg føler rett og slett at det ikke har vært plass til meg, sier Lyon-proffen til TV 2.

Imøtegår landslagssjefens kritikk

Hegerberg mener at hun ikke har blitt hørt av ledelsen, til tross for at både toppfotballsjef Nils Johan Semb og landslagssjef Martin Sjögren sier det motsatte.

– Det sies at det er en takhøyde og rom for å si ifra, men jeg føler ikke at det har vært saken i det hele tatt. Og det er ikke snakk om at jeg skal ta ut laget eller gjøre trenerens jobb, men det handler om det jeg kan bidra som spiller og de kvalitetene jeg har som spiller.

Mange reagerte på Hegerbergs manglende støtte til landslagssjef Martin Sjögren umiddelbart etter EM-exiten. Til TV 2 tirsdag uttalte svensken selv at han syntes Hegerbergs svar var usselt. Det reagerer 22-åringen på.

– Jeg har fått med meg at han kaller det usselt, men da lurer jeg på hvor han var i det øyeblikket da jeg sto opp. Da det brant som mest og vi trengte en trener. I sånne øyeblikk trenger man en trener som står i bresjen, så kan spillerne stå rett bak deg. Det handler ikke om at jeg skal gjemme meg i den situasjonen, men det sier litt om lederskapet, sier Hegerberg til TV 2.

– Jeg må helt ærlig si at all sladderen og ryktene som kommer ut i etterkant burde være en tankevekker for dem som spiller på landslaget. For hvordan skal du stå opp og si din mening til neste mann som kanskje har tenkt å trekke seg fra landslaget. Man har en veldig lang vei å gå når det gjelder kulturbygging, sier hun.

– Jeg vet jeg står veldig alene

Hegerberg forteller at hun kun har hørt fra én lagvenninne etter at nyheten sprakk tirsdag ettermiddag.

– Hvem da?

Kristine Minde. Jeg forventer ikke at alle skal forstå den avgjørelsen jeg tar.

– Føler du deg sviktet?

– Jeg føler meg ikke sviktet, men jeg vet at jeg står veldig alene oppi alt dette her. Jeg forstår at folk synes det er en egoistisk avgjørelse å ta, og det er jo det for så vidt, for jeg gjør dette for å utvikle meg som spiller for Lyon, sier en åpenhjertig Hegerberg.

Hun mener selv at hun ikke kunne gjort noe annerledes.

– Jeg vet ikke hva jeg skulle gjort annerledes. Det ligger i min natur at jeg ønsker å vinne og bli bedre, og det ligger i min natur at jeg ønsker kvalitet til ting. Og i den saken her så har det ikke vært det, etter min oppfatning, sier hun.

Hegerberg, som er født og oppvokst i lille Sunndalsøra, sier at hun måtte komme seg ut av Norge for å kunne utvikle seg som fotballspiller.

– Man skal være forsiktig med å uttale seg om slike ting. Men det er en grunn til at jeg spiller i utlandet. Jeg reiste ut i veldig ung alder fordi jeg forsto at det var nødvendig hvis jeg skulle nå det nivået jeg ønsket. Jeg vet ikke om de mener jeg har blitt for stor for landslaget, det får være andre sin mening, men jeg mener at jeg egentlig ikke burde være det.

– Vi er ikke forberedt

Hun forteller at EM-fiaskoen i sommer slett ikke var tilfeldig.

– Vi er jo ikke godt nok forberedt til EM, man ser jo det. Vi går inn i et mesterskap uten en form for målsetning. Det er veldig liten dialog og kommunikasjon mellom spillere og ledelse.

– Hvordan har tiden vært etter EM?

– Det er veldig liten evaluering, veldig lite kommunikasjon. Vi samler oss på banen rett etter kamp og så drar vi hjem uten at vi har konkludert på noen måte. Det kom et evalueringsskjema etter tre uker... sier Hegerberg.

– Er Martin Sjögren rett mann for landslaget?

– Jeg føler ikke at jeg kan kommentere det. Problemet sitter høyere oppe enn som så. Det er hele sammenhengen.

Hegerberg avkrefter ikke en retur på landslaget, men hun tror ikke det blir med det første.

– Jeg må være veldig sikker på at de har tett grep vedrørende rundt det jeg mener ikke er godt nok. Det handler veldig mye om profesjonalitet. Man må kunne uttrykke seg selv, det handler om kommunikasjon. Man må være realistisk når det gjelder målsetning og hva som kreves og hvordan man skal håndtere motgang.

– Jeg stiller mest krav til meg selv, men når omgivelsene ikke innehar den kvaliteten som jeg føler trengs, så blir det vanskelig å utrette noe, sier Hegerberg.