Tivoli (oppe til venstre), Radionette Duette (til høyre) og Geneva er tre av ti radioer som er testet.
Tivoli (oppe til venstre), Radionette Duette (til høyre) og Geneva er tre av ti radioer som er testet. Foto: Jon Roar Solset

DAB-radioene du bør velge

FM-nettet er snart borte og den gamle radioen må oppgraderes til DAB, men hvilken skal man kjøpe?

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Slukkingen av FM-nettet har allerede startet. 20. september forsvinner det fra Oslo og på slutten av året er hele nettet borte, foruten noen nærradioer som fortsetter til 2022.

Da må man med andre ord ty til en DAB+ radio for å lytte til favorittprogrammene. TV 2 hjelper deg og Lyd & Bilde har testet 10 DAB-radioer fra 1990-3495 kroner.

Lydkvalitet og brukervennlighet

De billigste radioene er valgt bort i fordel til de dyrere versjonene, fordi de har flere funksjoner og forhåpentligvis bedre lyd.

Hama DIR3110 - 1990kr - terningkast 2

Testens billigste radio har masse utstyr for pengene, deriblant Wi-Fi- og Bluetooth-strømming, fjernkontroll, app-styring, nettradio og den er enkel å bruke. Men lyden er dessverre alt for dårlig, da bassen er så og si ikke tilstedeværende.

Radioene er hovedsaklig vurdert etter kvaliteten på lyden og hvor enkle de er å bruke.

Roberts Radio Stream 93i - 2699kr - terningkast 3

Mye utstyr for pengene, med Wi-Fi-strømming og muligheter for batteridrift. Slapp dynamikk og ullent lydbilde.

I tillegg vurderes egenskapene til radioene, som kan variere noe. Noen har Wi-Fi- og Bluetooth-strømming. Andre har CD-rom eller multirom, det vil si muligheten til å koble på andre høyttalere over Wi-Fi. Men lydkvalitet og brukervennlighet er viktigst.

Tivoli Model One Digital - 3490kr - terningkast 4

Radioen fra Tivoli har både Wi-Fi- og Bluetooth-strømming, samt multirom. Den kan styres med app og har et stilig design. Wi-Fi-oppkoblingen er tar tid, men ellers er den enkel å bruke. Kvaliteten på lyden holder ikke nivået vi forventer av Tivoli, da klangen er mørk og innesluttet. Får pluss for avtakbar antenne, slik atman kan koble til en sterkere mottaker.

Pure Digital Evoke H6 - 2495kr - terningkast 4

En meget brukervennlig radio med muliugheter for batteridrift. God stereolyd, men litt for farget. Bassen er litt for slank. Radioen har en god fargeskjerm, i tillegg til Bluetooth-strømming.

Sangean DDR-36 - 2599kr - terningkast 4

Sangean-radioen er enkel å bruke og har en lettlest skjerm. Lydbildet er røft og engasjerende med potent bass. Men lyden er litt farget og den forvrenger når man skrur opp volumet. Radioen støtter Bluetooth-strømming og får pluss for en avtakbar antenne.

Jensen Buddy Stereo - 2490kr - terningkast 5

Radioen fra Jensen har et stort lydbilde med god bass, men får trekk for fargede mellomtoner. Pluss for fjernkontroll, Wi-Fi- og Bluetooth-strømming.

Tiny Audio Stereo Wide - 3490kr - terningkast 5

En godt utstyrt radio med god lyd. Bluetooth-strømming, Spotify Connect, app-styring, fjernkontroll og en god fargeskjerm kommer godt med, på siden av en potent bass og livlig lydbilde. I tillegg har den CD-rom.

Ruark R1 mk3 - 2995kr - terningkast 5

Denne lille radioen er stilren i designet og har upåklagelig lyd. Skjermen er lettlest og radioen er enkel å bruke. Støtter Bluetooth-strømming og USB-lading.

BESTE KJØP - Radionette Duett - 2895kr - terningkast 5

Radionette Duette er den radioen som gir mest for pengene og er derfor testens beste kjøp. Den er stor i størrelse, men også mer avansert på utstyrsfronten med både internettradio, Bluetooth-strømming og optisk lydinngang. Lydkvaliteten er fyldig, klar og meget god. Knappene er irriterende myke og må trykkes ekstra hardt på før det skjer noe.

BEST I TEST - Geneva Classic S - 3495kr - terningkast 5

Geneva-radioen er like fin å se på som å lytte på. Lyden er balansert med tøff bass og et klart lydbilde. Brukervennligheten er kjempegod, men den får et lite trekk for mangelen på skjerm. Den betjenes med fjernkontroll eller en berøringsflate på toppen. Har også avtakbar antenne, i tillegg til Bluetooth-strømming.