VENTET FOR LENGE: For fem år siden fikk hun sjokkbeskjeden. I sommer ble hun friskmeldt. Men Solveig Mathea Voldheim blir aldri den samme. Foto: Ole E. Ebbesen / TV 2
VENTET FOR LENGE: For fem år siden fikk hun sjokkbeskjeden. I sommer ble hun friskmeldt. Men Solveig Mathea Voldheim blir aldri den samme. Foto: Ole E. Ebbesen / TV 2

Solveig (38) tok ikke celleprøve på fem år – i mellomtiden fikk hun kreft

En kvart million kvinner har ikke sjekket seg for livmorhalskreft på 10 år. – Svært skremmende og alarmerende tall, sier Kreftforeningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var sensommer i 2012 og Solveig Mathea Voldheim, som da var 33 år, hadde akkurat flyttet inn i en ny leilighet etter et samlivsbrudd.

Da hun våknet etter å ha tilbragt sin første natt i leiligheten, som skulle symbolisere en ny start og et nytt liv, ringte telefonen.

– Det var legen min som sa at jeg hadde utviklet livmorhalskreft. Jeg måtte komme inn for å ta biopsi og starte behandling umiddelbart, forteller Voldheim som husker dagen som om det var i går.

– Tenkte ikke på det gynekologiske

Beskjeden var som et knyttneveslag i magen, og barndomsminnene om moren som også hadde livmorhalskreft, veltet frem.

– Heldigvis er jeg en ganske pragmatisk type. Jeg forholdt meg relativt rolig og ville ikke ta alle sorgene på forskudd. Men mamma var selvsagt den første jeg ringte, spesielt fordi hun hadde gått igjennom det samme selv over 20 år tidligere.

Her ligger Solveig på 34-års dagen sin og får behandling på St. Olavs hospital i Trondheim. Foto: Privat
Her ligger Solveig på 34-års dagen sin og får behandling på St. Olavs hospital i Trondheim. Foto: Privat

Én uke før sjokkbeskjeden kom, hadde Voldheim vært hos legen. Da var det fem år siden sist hun hadde tatt celleprøve.

– Ettersom jeg hadde vært i et fast forhold i mange år, så var det egentlig ingen grunn til å tenke på det gynekologiske. Og sånn opplever jeg at det er for veldig mange andre voksne også, at med mindre man har plager, så er det lite som tiltrekker kvinner til gynekologen. Det er jo ikke akkurat favorittaktiviteten vår.

– Veldig brutalt

For moren hennes holdt det med én operasjon, men for Voldheim skulle det ta fem år før hun ble friskmeldt.

– Det første jeg fikk beskjed om var at jeg skulle gjennom cellegift. Jeg håpet at jeg skulle komme raskt tilbake på jobb, men da jeg måtte på cellegift forstod jeg at jeg kom til å bli redusert i lang tid.

Her får Kreftforeningen penger fra Thea Steens familie

Det startet med at hun måtte flytte til Trondheim, fordi det ikke var plass til henne på sykehusene på Østlandet. Heldigvis bodde søsteren og broren der, men opplevelsen var brutal.

– Å gå fra å ha et høyt tempo og stor arbeidskapasitet, til å bli syk – og bare syk – var tøffere enn jeg hadde trodd. Behandlingen var veldig brutal for kroppen og jeg ble aldri helt vant til å være syk heller, å måtte hjelpes i dusjen og mates. Alt handlet om sykdom og alle rundt meg behandlet meg som et sykt menneske.

Kan ikke få barn

Månedene i Trondheim ble lange. Alt i alt måtte hun igjennom cellegift, operasjon og strålebehandling. Sistnevnte har gitt henne flere vonde senskader.

– Jeg har mye plager med tarm og blære, smerter i underlivet og kan ikke få barn, sier hun og fortsetter.

– Der og da var jeg mest opptatt av å fjerne kreften og tenkte «røsk alt ut», mens i ettertid er det jo rart å tenke på at muligheten til å få barn er borte. Men samtidig, hvis jeg virkelig hadde hatt et ønske om å få barn, så hadde jeg mest sannsynlig fått det før jeg var 33 år. Og skulle jeg ville ha barn i fremtiden, så finnes det heldigvis flere måter.

– Flere liv kunne vært reddet

Voldheim ventet fem år med å ta celleprøve, og for henne gikk det galt.

Nye tall fra Kreftregisteret viser at 252.498 norske kvinner ikke har tatt celleprøve de siste 10 år årene.

– Det er et svært skremmende og alarmerende høyt tall. Fordi blant dem, så er det kvinner som har fått kreft og som kanskje ikke oppdager det før det er for sent. Flere liv kunne vært reddet hvis kvinner hadde sjekket seg oftere, sier generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel, til TV 2.

Hvert år er det cirka 370 kvinner som får livmorhalskreft og 70 dør årlig av sykdommen. Rundt 4000 behandles hvert år for forstadier til kreft, såkalt alvorlige celleforandringer. En celleprøve, hvor en bomullspinne føres inn i skjeden og strykes over livmorhalstappen, kan påvise om man er i ferd med å utvikle kreft.

– En cellepøve er helt unik, fordi den kan varsle om kreft før du har fått det. Livmorhalskreft er den eneste kreftformen man kan avverge på den måten. At ikke flere kvinner sjekker seg jevnlig når de har den fantastiske muligheten, er synd.

– Kleint å skreve

Ryel påpeker mange faktorer til at det kan gå 10 år før kvinner sjekker seg.

– Jeg tror de fleste tenker at de skal gjøre det – snart. Og så går bare tiden. For andre kan det være en barriere å finne tid og sted, særlig hvis hverdagen er travel eller det er langt til nærmeste legekontor. For noen handler det om kulturforskjeller, mens andre vegrer seg for selve undersøkelsen og syntes det er ubehagelig og kleint å skreve, kanskje spesielt foran en mannlig lege eller gynekolog, sier hun og legger til:

– Men de få minuttene det tar, kan gi deg en så utrolig stor gevinst. Det kan gi deg livet ditt.

Thea Steen har reddet liv

For tredje år på rad arrangerer Kreftforeningen den nasjonale #sjekkdeg-kampanjen. Kampanjen ble startet av Thea Steen i 2015. Hun ønsket at flest mulig skulle ta celleprøve og unngå livmorhalskreft, og døde selv av sykdommen i 2016, bare 26 år gammel.

Etter Theas engasjement har over 34.000 flere sjekket seg de siste to årene. Det er avdekket over 1400 tilfeller av alvorlige celleforandringer, som betyr at like mange liv har blitt reddet.

– Økningen i antall kvinner som sjekker seg er fantastisk. Det betyr jo at Thea Steens utrolige innsats og kampanjen har hatt stor effekt. Men når nye tall viser at over en kvart million ikke har sjekket seg på 10 år, så må vi fortsette Theas arbeid med stor styrke.

Startskuddet for årets kampanje går fredag 1. september, på Theas bursdag, og varer frem til 18. september. I år skal fastleger over hele landet minne sine kvinnelige pasienter på å ta celleprøve.

Gir fastleger ansvar

Petter Brelin, fastlege og leder for Norsk medisin for allmennmedisin, mener tiltaket kan ha stor effekt.

– I dag får kvinner et brev fra Kreftregisteret med en oppfordring til å booke seg en time for å ta celleprøve. Men da er det kvinners ansvar å følge opp og det er lett å glemme. Dersom vi hadde hatt et varsel i journalen som forteller oss at kvinnen burde ha tatt en celleprøve, kunne vi ha minnet henne om det når hun er til en vanlig konsultasjon hos fastlegen. Det viktigste er at det blir gjort, sier Brelin til TV 2.

Han sier at kan snakke en evighet om hvor viktig det er å ta en slik prøve, men at det viktigste han kan formidle er at de eventuelle bekymringene som er knyttet til å ta en celleprøve, ikke er i nærheten av de bekymringene som følger med en kreftdiagnose.

– Når vi får inn pasienter som har utviklet livmorhalskreft, er det veldig trist. fordi det er så leit og unødvendig. Det kunne vært unngått.

Den 18. september, på kampanjens siste dag, jobber gynekologer ved 12 ulike sykehus overtid for å sjekke kvinner gratis. Du kan bestille time her.

«Det skjer ikke meg»

Selv om Solveig Mathea Voldheim ble friskmeldt i juni i år, så er ikke kroppen den samme. Ikke hodet heller.

– Jeg er ikke den samme Solveig som jeg var, på godt og vondt. Jeg har lært meg å bruke energi på det som er viktig i livet. Det høres kanskje klisje ut, men det er veldig sant. Jeg syntes det er litt skremmende å tenke på at jeg ikke tok kroppen min mer på alvor. Det er fortsatt mange som velger å tro at kreft ikke rammer en selv. Uansett, en celleprøve er den beste forsikringen man kan ha.

– Hva slags forhold har du til ordet «kreft» i dag?

– Egentlig ganske bra, men det er fordi det gikk bra med meg. Når jeg leser alle historiene som ender med død, så tenker jeg at det ikke er så ille å være litt gæær'n i magen.