SMITTSOMT: Barn som begynner i barnehagen er svært utsatt for smittsomme sykdommer den første tiden i barnehagen.
SMITTSOMT: Barn som begynner i barnehagen er svært utsatt for smittsomme sykdommer den første tiden i barnehagen. Foto: Illustrasjon/Colourbox

Høysesong for syke barnehagebarn:

Vil du unngå smitte? Da du passe ekstra godt på dette

Dette er de mest smittsomme sykdommene i norske barnehager.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sensommeren er for mange småbarnsforeldre ensbetydende med barnehageoppstart.

Mange av landets smårollinger skal tilvendes en ny hverdag i barnehagen, og i møte med andre barn får også de små immunsystemene gjennomgå.

– Den første tiden i barnehagen er krevende for et barns immunsystem. Fra å være hjemme til å ha daglig omgang med 10-20 barn innebærer et veldig smittepress den første tiden, sier direktør ved smittevern ved Folkehelseinstituttet (FHI), Frode Forland, til TV 2.

– Vask hendene!

De mest smittsomme sykdommene i norske barnehager er ifølge Forland:

  • Forkjølelse
  • Influensa
  • Mage- og tarminfeksjon med norovirus og rotavirus
  • Vannkopper og brennkopper
  • Andre virussykdommer som kan gi utslett, feber og luftveissymptomer i ulik grad

For foreldrene til barna innebærer de nye bakteriene i barnehagen en relativt konstant fare for selv å bli smittet den første perioden barnet går i barnehagen.

Forland understreker hvor viktig det er med god og grundig håndhygiene, både blant voksne og barn. Det mener han er det aller viktigste å være bevisst på, i kampen mot bakteriene.

– Det aller viktigste for å unngå smitte og forhindre mer sykdom enn nødvendig er god håndhygiene. Det er stikkordet, både i hjemmet og i barnehagen. Det er viktig at de voksne praktiserer det, og at barna etter hvert læres opp til å bli like flinke, sier Forland.

Spesielt rutiner i forbindelse med toalettbesøk, måltider, bleieskift og stell er viktig. Det er i slike situasjoner at faren for smitte er stor, og grundig håndvask kan utgjøre forskjellen.

– Mye av smitten skjer gjennom kontakt, og kan derfor forhindres. Bruk av håndsprit har omtrent samme effekt som en god håndvask, og kan benyttes når det ikke er synlig skitt på hendene, sier Forland, som legger til at det er viktig å bruke nok såpe og varmt vann med håndvasken.

Vannkopper er unntaket, som smitter ved luftsmitte, og dermed også kan smitte over lengre avstand.

Det samme gjelder meslinger, som er uvanlig i Norge, på grunn av MMR-vaksinen i barnevaksinasjonsprogrammet.

Bør oppsøke lege

Hvor mange barn som blir syke i barnehagen i løpet av et år er høyst usikkert, da mye av sykdommen ikke blir meldt inn.

– Vi har jo ikke full oversikt over forekomsten av alle disse sykdommene, men forkjølelse er helt sikkert den vanligste infeksjonen hos norske barnehagebarn. Omgangssyke er også svært vanlig, spesielt i vinterhalvåret, sier Forland.

Mange spør seg hvor lenge barna bør holdes hjemme fra barnehagen når de har vært syke.

– Det foreligger få studier som har sett på effekt av at syke barn holdes hjemme fra barnehagen, sier Forland.

SE FULL OVERSIKT: Så lenge bør barnet være hjemme

Han tror strenge regler for hvor lenge barn skal være hjemme har begrenset effekt på spredning av smittsomme sykdommer.

Årsaken er at mye av smitten skjer før barnet selv får symptomer på sykdom.

– Men ofte vil man anbefale at de holdes hjemme en periode for å hindre smittespredning. Som regel er det andre grunner enn smittevern til å holde barnet hjemme. Barnets allmenntilstand vil ofte styre, men vi anbefaler ved diarésykdom at barnet er hjemme også 48 timer etter at de er blitt friske, sier Forland.

Selv om sykdom blant småbarna er svært vanlig i løpet av første barnehageår råder han foreldre til å være bevisst hvor lenge barnet er sykt.

– Dersom barnet hoster lenge, har mye og langvarig diaré eller har vanskeligheter med å puste må foreldre oppsøke lege. Da kan det være at sykdommen har gått så langt at man bør få profesjonell helsehjelp. Har barnet dårlig allmenntilstand, ikke vil leke og har dårlig matlyst så bør man oppsøke lege, sier Forland.