FLOM: Folk tar seg gjennom vannmassene i Texas.
FLOM: Folk tar seg gjennom vannmassene i Texas. Foto: Kevin M. Cox / AP

18 mennesker døde etter flommen i Texas

Dødstallene stiger i Texas etter orkanen Harvey.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Offisielle kilder i staten Texas i USA opplyser at dødstallene etter stormen Harvey har steget til 18, skriver AP.

Tre mennesker er nylig bekreftet omkommet i området rundt byen Houston.

Blant de 18 døde er en familie på seks, og en politimann som omkom inne i bilen sin.

Tirsdag kveld ble en 89 år gammel kvinne funnet omkommet i flomvann i hjemmet sitt. En 76 år gammel kvinne ble funnet i vannet nær bilen sin.

En 45 år gammel mann falt i vannet da han forlot bilen sin. Han ble fraktet til sykehus, men livet sto ikke til å redde.

Flere tusen mennesker er reddet, men mange skal fortsatt være fanget i vannmassene. Det er ventet enda mer regn, og et ukjent antall mennesker er savnet.

Store materielle ødeleggelser

Eksperter anslår at orkanen Harvey har ført til materielle og økonomiske ødeleggelser for om lag 325 milliarder kroner. Stadig flere områder rammes.

Tallet steg fra om lag 230 milliarder til 325 milliarder kroner over natten, som følge av ødelagte demninger og stadig flere rammede områder både i Texas og nabodelstaten Louisiana.

Harvey, som traff land som en kategori 4-orkan, kan dermed bli en av de fem dyreste ekstremværhendelsene i USAs historie.

– Hvis Harvey hadde vært en normal orkan, ville det vært snakk om rundt fire milliarder dollar. Det ville vært tragisk for alle berørte, men det ville ikke hatt noen nevneverdige makroøkonomiske virkninger, sier Chuck Watson, grunnleggeren av Enki Research som blant annet jobber med risikoanalyse.

Han utelukker ikke at tallet kan fortsette å stige.

Borgermesteren i Houston, Sylvester Turner, har innført portforbud fra tirsdag kveld til onsdag morgen. Han frykter blant annet innbrudd hos mennesker som har måttet flytte ut av husene sine.

– Grunnet den nåværende situasjonen, og det faktum at mange mennesker er evakuert, at strømmen er borte og at det fortsatt er farlig å være ute i gatene om natten, har jeg innført portforbud fra i kveld, sa Turner på en pressekonferanse tirsdag.

Tidligere stormer

Orkanen Katrina ble i 2005 USAs dyreste storm noensinne med en prislapp på over 900 milliarder kroner, etter at den første til at dikene rundt New Orleans brast og byen ble liggende under vann.

Ødeleggelsene etter Harvey minner så langt mer om orkanen Ike, som traff Texas og flere karibiske øyer i 2008, og orkanen Wilma, som raste over deler av sentral- og Nord-Amerika i 2005.

Disse stormene forårsaket skader for henholdsvis 330 milliarder og 295 milliarder kroner, ifølge Watsons beregninger.

(©NTB/TV 2)