Nord-Koreas leder Kim Jong-un er med på overvåkningen av en rakettoppskytings-øvelse i dette bildet som det nordkoreanske nyhetsbyrået har publisert.
Nord-Koreas leder Kim Jong-un er med på overvåkningen av en rakettoppskytings-øvelse i dette bildet som det nordkoreanske nyhetsbyrået har publisert. Foto: KCNA

Kim Jong-un varsler om flere rakettoppskytinger

FNs sikkerhetsråd fordømmer enstemmig Nord-Koreas siste rakettoppskyting etter et hastemøte tirsdag kveld.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sikkerhetsrådet krever at myndighetene i Pyongyang avslutter prøveoppskytingsprogrammet etter at Nord-Korea fyrte av en rakett over Japan.

De 15 nasjonene i rådet står sammen i sin fordømmelse av landets siste provokasjon. Kina og Russland er enige om å undertegne en erklæring som fordømmer det isolerte regimets handling.

Forslaget kommer fra USA, som tok initiativ til møtet sammen med Japan etter en telefonsamtale mellom de to landenes politiske ledere.

Nyhetsbyrået Reuters har sett erklæringen, som også oppfordrer alle land til «raskt og fullt» å implementere FNs sanksjoner mot Nord-Korea.

– En krigsøvelse

– Den siste prøveoppskytingen er en krigsøvelse som første trinn i den militære operasjonen til den nordkoreanske hæren i Stillehavet og et betydningsfylt forspill for å kontrollere Guam, sa Nord-Koreas leder Kim Jong-un ifølge det nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA.

President Donald Trump sier verden har hørt Nord-Koreas siste melding høyt og tydelig.

– Trusler og destabiliserende handlinger bare øker det nordkoreanske regimets isolasjon i regionen og blant alle nasjoner i verden. Alle alternativer er nå på bordet, uttaler Trump.

Lover flere oppskytinger

Nordkoreanske myndigheter gjør det samtidig klart at de planlegger flere prøveoppskytinger med Stillehavet som et fremtidig mål.

Kim sa også at landet vil fortsette å følge amerikanske bevegelser før myndighetene bestemmer seg for fremtidige tiltak.

Denne siste oppskytingen blir tolket som et forsøk fra Nord-Korea på å vise at landet kan nå Guam, samtidig som de kan komme til å fyre av flere missiler i retning Japan.

Ifølge KCNA var prøven et svar på militærøvelsen Ulchi Freedom Guardian som USA og Sør-Korea gjennomfører denne uka. Pyongyang anser den årlige øvelsen mellom de allierte for å være invasjonstrening.

Fløy over Japan

Det er bare noen uker siden Sikkerhetsrådet valgte å stramme inn sanksjonene mot Nord-Korea etter flere nye prøveoppskytninger av ballistiske missiler.

Mellomdistanseraketten som ble skutt opp over Nord-Japan tirsdag, brakk i tre deler før den falt ned i Stillehavet om lag 1.200 kilometer øst for øya Hokkaido.

(©NTB)