Grande om Listhaugs Sverige-tur:

– Listhaugs retorikk har som mål å splitte

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) får solid kritikk etter turen til Stockholms-bydelen Rinkeby for å se på «svenske forhold».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Listhaug blir beskyldt for å bruke tirsdagens tur til Stockholm for å score innvandrings-poeng i valgkampen. Stockholms byrådsleder Karin Wanngård mener Listhaug skylder byen en unnskyldning.

Det synes ikke Listhaug hun har noen grunn til å gjøre.

Statsråden viser til møter hun har hatt med svensk politi der de forteller om parallellsamfunn med mye kriminalitet, der lokalbefolkningen ikke tør å melde fra om kriminalitet og vitne i rettssaker.

– Dette er reelt. Men det vi ser i Sverige, er en berøringsangst, en unnvikende holdning til å diskutere det som er utfordringene. Jeg tenker at det er utrolig viktig at vi i Norge fortsetter å snakke om det som er vanskelig, at vi ikke feier det under teppet, sa Listhaug til Valgstudio i TV 2 tirsdag kveld.

  • Se opptak av debatten øverst i artikkelen.

Skrekkscenarier

Venstreleder Trine Skei Grande forstår ikke hva Listhaug gjorde i Sverige. Oppskriften på god integrering finnes i Norge, mener Grande.

– Jeg tok heller med meg en gjeng til Stovner videregående i dag. Stovner har sine utfordringer, men det er en flott skole med flotte lærere. De har et godt fritidstilbud og masse folk som jobber for å få ned kriminaliteten og for å bedre integreringen. Vi vet hvordan vi gjør det, sa Grande.

– Vi må heller lære av dem enn å reise for å vise fram skrekkscenarier som ikke har noe med norske forhold å gjøre, fortsatte Venstrelederen.

Direkte stil

Listhaug mener det er viktig å diskutere utfordringene i stedet for å snakke om alt som går bra.

– Det er mye som går bra, det er veldig viktig. Men vi må tørre å snakke om utfordringene, sa Listhaug.

Statsråden la til at det er hennes stil å være direkte og kalle en spade for en spade.

– Tilbakemeldingene fra mange folk der ute er at det er befriende at noen tør å ta opp det vi er opptatt av, sa Listhaug.

Splittende

Retorikken når imidlertid ikke helt fram til lederen for regjeringens støtteparti Venstre.

– Det er en statsråd som har en retorikk der målet er å splitte og plassere folk i grupper, sier Grande, og mener man heller må lytte til folk som gjør en fantastisk jobb enn å se på alt som har gått galt.