Forstår bøndenes ulve-frykt, men vil ikke åpne for fri jakt

Landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) forstår at det er krevende for bønder som bor innenfor ulvesonen, men han forholder seg lojalt til Stortingets ulveforlik.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Stortingets ulveforlik går i korte trekk ut på at Ap, Høyre, Frp og Krf i våres ble enige om bestandmålene for ulv og i hvilke soner ulven skal leve i. Forliket innebærer en liten reduksjonen av ulvesonen.

– Forliket betyr at belastningen for de som bor i ulvesonen er stor, og det må vi bare erkjenne og være ærlige om. Samtidig er det sånn at de som bor og driver landbruk utenfor ulvesonen er forskånet fra angrep, sier landbruksminister Jon Georg Dale (Frp).

Se hele ulvedebatten mellom Venstres Ola Elvestuen og landbruksministeren i videovinduet øverst.

Nei til jakt

Dale sier at han og Frp er skeptiske til å ha en så stor ulvebestand som vi har i Norge i dag, men at de forholder seg til forliket i Stortinget.

– Ville du åpnet for fri jakt på ulv om du ikke var statsråd?

– Nei, men jeg mener at bestandsmålet vi har satt for ulven gjør det krevende for mange i distriktene. Derfor har vi sagt at det ikke er behov for å ha et måltall.

– Å fjerne måltallet vil innebære fri jakt?

Landbruksminister Jon Georg Dale.
Landbruksminister Jon Georg Dale. Foto: NTB Scanpix

– Det vil det kunne, men basert på føringene som Stortinget nå har lagt, og som vi har sluttet oss til for å få ulvetallet så lavt som mulig, er det ingen vei utenom denne todelte løsningen. Det gir en stor belastning for de som bor innenfor ulvesonen og en desto mindre belastning for de som bor utenfor, sier Dale.

Han er selv sauebonde i en del av Norge hvor det ikke finnes ulv.

– For mange er det en forutsetning for å kunne ha et lønnsomt og fornuftig dyrehold, sier Dale.

Vil ha ulven

Venstre og Ola Elvestuen mener at Norge bør ha en levende ulvebestand.

– Det bør vi ha fordi ulven er en del av norsk natur og fordi det er en del av forpliktelsen vi har tatt på oss sammen med mange andre land, sier Elvestuen.

– Vi har hørt om folk som frykter for barnas sikkerhet. Bør ikke det går foran hensynet til ulven?

– Rovdyr med en uvanlig eller truende adferd skal tas ut, men det er veldig, veldig mange år siden sist man kunne dokumentere et tilfelle av at en ulv angrep et menneske, sier Elvestuen.