Dårlige målinger til tross:

Skei Grande har ingen planer om å overlate Venstre til Abid Raja – i hvert fall ikke ennå

Venstre-leder Trine Skei Grande vil ikke evaluere sin posisjon før valgresultatet er klart.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

tirsdagens måling Kantar TNS har laget for TV 2 får Venstre 3,9 prosent. Det ville gitt tre mandater på Stortinget – Trine Skei Grande fra Oslo, Abid Raja fra Akershus og Terje Breivik fra Hordaland.

Bare to ganger i år har partiet vært målt over sperregrensa på 4,0.

Bakgrunnstallene viser at langt under halvparten av partiets velgere fra 2013 sier de vil stemme Venstre i dag. På det løpende gjennomsnittet TV 2 lager av målingene ligger Venstre på 3,63 prosent.

Gitt at den siste TV 2-målingen var valgresultatet, ville det vært likt med de 3,9 prosentene Lars Sponheim fikk da han gikk av som partileder i 2009.

«Med disse resultatene har ikke jeg noe i politikken å gjøre», sa han.

Trine Skei Grande vil ikke tallfeste hvor lav oppslutning som må til for at hun går av.

– Jeg vil se valgresultatet før jeg diskuterer noe som helst. Jeg vurderer ikke min rolle basert på TV 2-målinger, sier hun.

Se hele partilederutspørringen i videovinduet øverst.

Abid må vente

– Dere er ikke populære på målingene. Hva gjør dere galt?

– Jeg tror vi kommer til å gjøre et bra valg. Vi ser at mange velgere er i tvil, og det er derfor vi reiser rundt og banker på dører for å fortelle folk hvor mye de fikk igjen for stemmen de ga oss for fire år siden.

Mandag gikk Abid Rajas kone ut i VG og sa at ektemannen burde ta over partiet etter Trine Skei Grande.

– Hva synes du om det oppslaget?

– Jeg synes det er fantastisk flott å lede et parti med flere lederkandidater under meg. Det er en styrke at vi har mange i Venstre som er klare til å overta. Det er ikke min oppgave å peke ut min arvtaker, sier Grande.

– Hva tenker du om at Venstre kan få Norges første muslimske partileder?

– Jeg er sikker på at Abid gjør seg klar når han skal det, men han skal fortsatt få god tid til å tenke seg om, svarer Grande.

Vil ikke ha Siv

Venstre ønsker seg aller helst en regjering bestående av Høyre og KrF.

Men basert på meningsmålingene, og at Siv Jensen og Frp ikke ønsker å støtte en regjering de ikke er en del av, kan det bli vanskelig.

– Hvis det blir aktuelt å danne en regjering med Høyre, Venstre og KrF, må Siv ta et valg om hvorvidt hun vil ha Erna eller Jonas som statsminister, konstaterer Grande.

Samtidig er Venstre godt fornøyd med gjennomslagene som partiet har fått som vippeparti i Stortinget.

– Vi har fått til tidenes jernbanereform, vi har klart å verne Lofoten og Vesterålen og vi har vært pådrivere for store og viktige reformer som vi er redde for at Arbeiderpartiet og Senterpartiet vil reversere – samtidig som de øker skattene for å opprette flere offentlige kontorer, sier Grande.

Vil se på sykelønnsordningen

I perioden har Venstre fått mye kjeft – blant annet for å ha endret avgiftssystemet for biler og for å ha innført flyseteavgiften.

– Vi har fått til en avgiftspolitikk som får til et klima- og miljøskifte. Nå ser vi blant annet at 30 prosent av nybilsalget er null- og lavutslippsbiler. Selv om vi har fått litt kjeft, innebærer dette et fantastisk skifte som vil bety mye i fremtiden.

I den kommende perioden varsler Venstre at de vil se nærmere på sykelønnsordningen i Norge. De åpner for å kutte i ytelsen.

– Vi har verdens beste ordninger og blant verdens høyeste sykefravær. Vi må tørre å se på de sosiale ordningene for å vurdere om vi bruker pengene riktig, sier Grande.