Dette er de billigste vinene på Vinmonopolet. Er det mulig å finne en god flaske vin til under 100-lappen? Det har Matkontrollen undersøkt.
Dette er de billigste vinene på Vinmonopolet. Er det mulig å finne en god flaske vin til under 100-lappen? Det har Matkontrollen undersøkt. Foto: Renold T. Christopher, Matkontrollen.

Ekspertenes dom: Her er billigvinene du bør kjøpe

Nordmenn blir mer og mer vininteresserte og kjøper dyrere viner. Men hva med de billigste vinene? Matkontrollen har undersøkt om det er mulig å finne god vin til under hundre kroner på Vinmonopolet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vin finnes i mange ulike prisklasser og kvaliteter. Det er også mye å velge i til under 100 kroner, men salget av disse vinene har falt de siste årene.

Jens Nordahl, pressesjef i Vinmonopolet, sier at folk er aller mest opptatt av å kjøpe god vin.

– Man kjøper gjerne noe man har drukket før som man vet er godt. Det er også mange som liker å kjøpe vin som passer godt til en spesiell matrett, sier Nordahl til Matkontrollen.

Folk kjøper billigere vin på bygda

Anbefaling fra venner og kjente kommer også veldig høyt opp. Prisen er også en faktor som en del kunder vektlegger, men i mindre grad nå enn før, ifølge pressesjefen. Snittprisen på en flaske vin kommer an på hvor du bor:

– Folk kjøper dyrere vin i byene enn på landsbygda og langs til fjells. I byene kan en vanlig vinflaske ligge på opp mot 200 kroner. Snittprisen på landet ligger lavere, ned mot 130 kroner, sier Nordahl.

Ifølge Vinmonopolet har nordmenn blitt mye flinkere på vin.

– Vinmarkedet har vokst de siste 20 årene. Bestselgerne selger stadig mindre og flere produkter får et ganske høyt salg, sier Nordahl til Matkontrollen.

Eksperter tester alle vinene

Er billigvin fælt, eller går det an å finne en god vin til under 100-lappen? Det har Matkontrollen undersøkt.

Klarer ekspertene å finne en god vin til under 100-kroner? Disse tester. Foto: Renold T. Christopher, Matkontrollen
Klarer ekspertene å finne en god vin til under 100-kroner? Disse tester. Foto: Renold T. Christopher, Matkontrollen

Til testen har Matkontrollen plukket ut alle rød- og hvitvinene fra basisutvalget på Vinmonopolet som koster under 100 kroner.

Tre eksperter har smakt på til sammen 31 viner, og de har verken fått vite prisen på vinflaskene eller hvilken type vin de har smakt på. Testpanelet består av vinjournalisten Merete Bø fra Dagens Næringsliv, sjefssommeliér Fabio Borgianni fra Grand Café og Espen Gjersvik, restaurantsjef og vinkelner i Eik Annen Etage.

Ikke begeistret for hvitvinene

Ekspertene avslører fort at de smaker på billige viner. Etter en runde med seks viner begynner ekspertene å mistenke hva slags viner de vurderer.

Testpanelet er ikke begeistret for hvitvinene.

– Flere av vinene var ubalanserte, sier Fabio Borgianni.

Merete Bø er heller ikke imponert.

– Det er ganske kommersielle viner, det er ganske mye sødme i mange av vinene. Sødmen er ofte i en vin fordi at de prøver å skjule eventuelle feil og umodne druer. Det er også veldig lite duft og veldig korte, vandige utganger. Alt dette indikerer masseprodusert vin, sier Bø til Matkontrollen.

Begredelige rødviner

Hun synes rødvinene var begredelige.

– Det var ganske kommersielt, søtt og masseprodusert, vandig og kjedelig, sier hun.

Borgianni tror vinene er laget av store produsenter.

– Rødvinene er veldig uttrykksfulle og laget svært industrialiserte, sier han til Matkontrollen.

Likevel trekker ekspertene frem noen viner som er brukbare, men som ifølge dem ikke gir noen stor vinopplevelse:

Selv om vinekspertene ikke er begeistret for billige viner, trekker de likevel frem disse tre som kan være godt kjøp. Foto: Renold T. Christopher, Matkontrollen.
Selv om vinekspertene ikke er begeistret for billige viner, trekker de likevel frem disse tre som kan være godt kjøp. Foto: Renold T. Christopher, Matkontrollen.

– Cerester Castero Trebbiano d'Abruzzo (2015) har en friskhet, er nokså balansert og har en fin lengde. Den skiller seg egentlig mye ut fra de andre, som har fått lav score. Jeg liker den fordi den hadde en bedre lengde enn de andre, hadde en friskhet, føltes helt grei og ikke noe galt. Sånn sett et godt kjøp til 100 kroner, sier Merete Bø.

Borgianni synes ikke noen av rødvinene holdt standarden. Men han likte noen av hvitvinene.

– Jeg likte Schmetterling Riesling (2014), sier Borgianni.

Espen Gjersvik, restaurantsjef og vinkelner i Eik Annen Etage, likte også hvitvinen Cerester Castero Trebbiano d'Abruzzo (2015).

– Den har best duft og smak. Det ligner på vin jeg liker, sier han.

Han trekker også frem rødvinen Sunrise Cabernet Sauvignon (2015), som han synes har mer på duft, men er ganske flat.

Selv om de trekker frem noen viner som helt ok, er de ikke begeistret for vinene til under 100-lappen. Ekspertene kommer med en klar oppfordring: legg på en 50-lapp, og du vil finne mye bedre viner.

– Jeg ville aldri brukt 100 kroner på dette, fordi du kan få så mye mer for 150 eller 200 kroner. De 50 kronene ekstra er kun til kvaliteten, og ikke til noe annet. Jeg ville heller drukket en flaske mindre, sier Bø til Matkontrollen.