INGEN HJELP Å FÅ: Døvblinde Rune Hoftun (40) savner å dra på tur med hesten Silja.
INGEN HJELP Å FÅ: Døvblinde Rune Hoftun (40) savner å dra på tur med hesten Silja. Foto: Une Marvik Hagen

Kreften gjorde Rune (40) døvblind – nå kuttes assistent-hjelpen

TV 2 hjelper deg (TV 2): Døvblinde Rune Hoftun føler seg isolert. Årsak: Sauda kommune kutter ut assistent-hjelpen hans.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En kreftsykdom som treåring gjorde Rune Hoftun (40) helt blind. Han hører også svært dårlig, så dårlig at han er registrert som døvblind.

Se hele reportasjen i TV 2 hjelper deg, torsdag klokken 20.30

Mange døvblinde har god nytte av smak- og luktesansen for å orientere seg. Men for Rune er ikke det mulig, kreftsykdommen ødela også disse sansene.

Nå kjemper han for å få tilbake en ordning med brukerstyrt personlig assistent, men Sauda kommune nekter.

– Frustrert og deppa

40-åringen hadde personlige assistenter for to år siden, inntil kommunen fjernet ordningen. Begrunnelsen var blant annet at Rune ikke var en god nok arbeidsleder for sine assistenter. Siden den gang synes Rune at livet hans har blitt mye dårligere.

– Jeg blir frustrert og deppa. Jeg sitter hjemme og stanger hodet i veggen og tenker på alt jeg har lyst til å gjøre, sier Rune.

Har du en sak du trenger hjelp til? Tips oss!

Kommunen har valgt å gi Rune vanlige hjemmehjelpstjenester istedet. Totalt får han ti timer bistand i uka, inkludert støttekontakt og en halv time til lesing av post.

Løsningen fungerer dårlig for Rune. Han savner å ha faste folk å forholde seg til, som er viktig når man er døvblind. 40-åringen ønsker også å kunne styre sin egen hverdag og leve et selvstendig liv, noe han mener er umulig med dagens ordning.

Han får støtte fra Ellinor Hodgetts i Blindeforbundet. Hun kjenner Runes situasjon godt.

– Det er horribelt at han ikke får personlig assistent, er det noen som virkelig trenger det så er det Rune, mener hun.

Savner hesteturer

Hest er det viktigste i Runes liv. I dag har han to hester, Silja og Sjabrina, men uten assistenter blir det vanskelig å komme seg ut på tur.

– Jeg liker å dra på tur med hest og vogn, men det får jeg ikke gjort nå. Jeg savner det veldig, hver eneste dag, sier 40-åringen.

– Kan ikke velge

Ifølge loven skal kommunen legge stor vekt på Runes behov og ønsker når den avgjør om han skal ha brukerstyrt personlig assistent. Likevel avslår kommunen Runes ønske.

Kommunalsjef for helse og omsorg i Sauda kommune, Aina Tveit, mener ordningen med personlige assistenter ikke fungerte etter hensikten. Derfor har kommunen valgt å gi Rune Hoftun hjemmebasert omsorg istedet.

Tveit mener likevel de lytter til hans ønsker i utformingen av hjemmetjenestene.

– Men det er ikke sånn at brukeren kan velge personlig assistent i stedet for hjemmetjeneste, sier hun til TV 2 hjelper deg.

Tveit forstår at Rune er misfornøyd, og sier framtiden vil vise om det dukker opp noe som gjør at situasjonen endrer seg.