SYK: Mads Bødker (27) drakk drinker med energidrikk og alkohol, og fikk en voldsom reaksjon dagen derpå.
SYK: Mads Bødker (27) drakk drinker med energidrikk og alkohol, og fikk en voldsom reaksjon dagen derpå. Foto: Privat/Colourbox

Mads (27) blandet sprit og energidrikk – innlagt på sykehus

Byturen fikk alvorlige konsekvenser for danske Mads Bødker (27).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

27-åringen hadde aldri trodd at kroppen kunne reagere på den måten.

Det var under en fotballtur til England i 2013 at Mads Bødker og kameratene var på fest. De drakk et ukjent antall enheter med energidrikk og sprit blandet sammen.

Kramper og pusteproblemer

– Jeg vet ikke hvor mye vi drakk, men det var en god del. Ingen av oss tenkte nevneverdig over at det var energidrikk og alkohol sammen, forteller Bødker til TV 2.

Det var danske BT som første omtalte saken.

Dagen derpå våknet Mads og følte umiddelbart at noe ikke stemte. Han var usedvanlig rastløs og følte seg ikke bra.

– Da vi gikk til frokost kjente jeg at hjertet banket fortere og fortere. Jeg kunne nesten ikke sitte stille og det banket hardt i brystet, forteller Mads.

Kroppen ble stadig verre, og 27-åringen fikk etter hvert vanskeligheter med å puste. Han begynte å hyperventilere, og både Mads og kameratene ble ordentlig skremt.

– Da jeg fikk kramper, bestemte vi oss for å dra rett på sykehuset. Legen tok masse prøver, som blant annet viste at jeg hadde et veldig lavt nivå av fosfat, sier Mads.

27-åringen fikk næring og væske intravenøst, og måtte ligge på sykehuset over natten.

– Legen sa jo at det var godt mulig at kroppen hadde reagert så voldsomt på grunn av energidrikken og alkoholen. Jeg ble sjokkert over hvor dårlig jeg ble, sier han.

– Farlig

Lege Naim Degirmenci forsker på energidrikker og hvordan de påvirker kroppen.

Degirmenci jobber til daglig ved barne- og ungdomsavdelingen ved Innlandet sykehus, Lillehammer, og ser stadig oftere at spesielt unge mennesker får problemer etter å ha drukket mye energidrikk.

Koffeinforgiftning:

  • Symptomer kan oppstå allerede ved 500-600 mg koffein, tilsvarende 5-6 kopper kaffe.
  • Symptomer er hodepine, kvalme, magekramper, rastløshet, rask puls, ujevn hjerterytme og nedsatt blodtrykk.
  • Høyt innhold av koffein i energidrikk er satt i forbindelse med at ungdom har falt i koma.
  • Det er registrert dødsfall hos ungdom som har drukket store mengder energidrikk kombinert med alkohol. Man vet ikke om det skyldes koffeing, alkoholen eller kombinasjonen.
  • Dødelig dose koffein er cirka 8-10 gram per dag, som tilsvarer 60-100 kopper kaffe.

Kilde: Folkehelseinstituttet

Kombinasjonen av alkohol og energidrikk kan være farlig, uttaler Degirmenci, som sier han uttaler seg på generelt grunnlag.

– Energidrikker motvirker den sløvende og trøtthetsfremkallende effekten av alkohol, men motvirker ikke den reduserte dømmekraften og oppstemtheten alkoholinntaket gir. Denne kombinasjonen kan føre til et økt alkoholinntak. Dette øker faren for akutt alkoholforgiftning som i neste rekke kan føre til sykehusinnleggelse, sier Degirmenci.

Han sier inntak av energidrikk alene kan gi kvalme, rask puls, hodepine, magesmerter, søvnvansker og hjertebank. Når en person på 60 kilo drikker en energidrikk på 0,5 liter har personen allerede passert den daglige grensen av koffeinnivå, som kan gi negativ effekt og plager.

– Flere av disse plagene er i seg selv ufarlige, men kan oppleves som ubehagelig. Det er dog beskrevet tilfeller med alvorlige sykdom og symptomer som forvirring, bevisstløshet, kramper, brystsmerter og plutselig død, som følge av høyt energidrikk-inntak, sier Degirmenci.

De som drikker alkohol og energidrikk sammen må være bevisste, mener han.

– De som kombinerer energidrikk og alkohol må være klar over at det kan føre til et høyere alkoholinntak med de negative konsekvensene det kan medføre, sier han.

– Skremmende

For Bødker ble opplevelsen i England en vekker.

– Det er skremmende at energidrikker kan ha en sånn effekt. Kroppen var ikke normal igjen før etter et par uker etter sykehusoppholdet. Jeg var veldig trøtt og følte meg ikke som meg selv, sier Bødker.

Han håper andre, spesielt unge mennesker, er bevisst hvilken effekt drikken kan ha.

– Folk må tenke seg om, og drikk det bare i små doser, sier han.