Mens en person spør den eldre damen om hjelp til å finne noe på et kart, stjeler en annen lommeboka hennes. I forkant har en tredje person observert pin-koden hennes inne i butikken. Kart-ligaen er bare én av mange bander Circa-gruppen har avslørt.
Mens en person spør den eldre damen om hjelp til å finne noe på et kart, stjeler en annen lommeboka hennes. I forkant har en tredje person observert pin-koden hennes inne i butikken. Kart-ligaen er bare én av mange bander Circa-gruppen har avslørt. Foto: Svensk politi

Bruker unikt kodesystem:

Slik jobber svensk politi med å knuse bandene som svindler eldre

Svensk politi har stor suksess med Circa-gruppen der 12 ansatte har ett mål: Å avsløre seriekriminelle bander som svindler eldre. I løpet av åtte år har de fått 200 personer dømt til 375 år i fengsel.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I vår fikk Maj-Britt Stenqvist (77) erfare hvor viktig det er å anmelde en stjålet lommebok. Anmeldelsen fra henne og flere andre ofre, førte til at nok en seriekriminell liga ble tatt i Sverige.

Etterforsker nasjonalt

Seriekriminelle bander oppholder seg sjelden på samme sted over lang tid. Forbrytelser begås i forskjellige politidistrikt og politiet ser ofte ikke hele bildet. Det er lett å gå under radaren.

Maj-Britt Stenqvist fikk frastjålet lommeboka. Hennes anmeldelse var med på å felle en seriekriminell liga.
Maj-Britt Stenqvist fikk frastjålet lommeboka. Hennes anmeldelse var med på å felle en seriekriminell liga.

I Sverige har derfor politimyndighetene sett viktigheten av å etterforske slike saker på nasjonalt nivå.

– Når det gjelder de yrkeskriminelle, så bruker de ikke vold. De vil virke i det skjulte, de vil ta smykker og bankkort. De vil ikke vekke oppmerksomhet. De vil at de som utsettes for det, ikke skal oppdage det på en stund. For da har man mulighet til å tømme kortet, dra videre og gjøre nye forbrytelser, forteller lederen for Circa-gruppen, Håkan Carlsson.

Flere saker gir lengre straffer

Circa-gruppen oppstod i 2008 da en vekslingsliga herjet over hele Sverige. Under påskudd av å skulle veksle penger, stjal tyvene bankkortene til eldre mennesker.

– Vi får ofte høre av familien til de eldre som rammes at de ikke vil gå ut lengre. Så de siste årene av sitt liv tilbringer de kanskje i leiligheten når de egentlig kunne hatt det veldig bra, sier Circa-gruppens leder, Håkan Carlsson.
– Vi får ofte høre av familien til de eldre som rammes at de ikke vil gå ut lengre. Så de siste årene av sitt liv tilbringer de kanskje i leiligheten når de egentlig kunne hatt det veldig bra, sier Circa-gruppens leder, Håkan Carlsson.

På forhånd hadde de observert pin-kodene til sine ofre i minibanker eller butikker. Også en kart-liga brukte samme metode et år senere.

Circa-gruppen klarte å se et mønster i disse forbrytelsene og startet en bred, nasjonal etterforskning. Overvåkningsvideoer ble samlet inn, taktisk etterforskning ble gjennomført og ligamedlemmene ble identifisert. Istedenfor å etterforskes for noen få lovbrudd i ett politidistrikt, ble hovedmannen tatt- og dømt for 125 lovbrudd over hele Sverige. Han fikk fem år i fengsel og utvisning på livstid.

Et unikt kodesystem feller bandene

I motsetning til i Norge, har svensk politi et eget nasjonalt kodesystem når en vinningsforbrytelse anmeldes.

Kodene viser lovbrudd som er begått mot en funksjonsnedsatt person, og eldre havner ofte i denne kategorien. Ved å søke på disse kodene og legge sammen et daglig puslespill, klarer etterforskerne raskt å identifisere anmeldte saker fra flere deler av landet, utført av én liga.

– Jeg blir veldig opprørt, jeg blir veldig frustrert over at man kan gjøre sånt mot andre mennesker, sier Håkan Carlsson.

– Jeg skammet meg

Maj-Britt Stenqvist følte at hun hadde vært uforsiktig da hun ble utsatt for tyveri på sin egen 77-årsdag. Hun hadde kjøpt ei flaske vin på vinmonopolet og la lommeboka i ytterlomma på sekken sin. Hun skulle jo bare gå 50 meter til neste butikk, men visste ikke at en mann observerte henne.

- Så ringte min datter og jeg ble gående rundt på kjøpesenteret, forteller Maj-Britt.

Flere overvåkningsvideoer viser at mannen hentet to kvinner og fulgte etter Maj-Britt. I løpet av få minutter var lommeboka borte. Maj-Britt fikk sperret kortet og tapte bare 700 kr i kontanter.

I likhet med mange andre tenkte hun at politiet har viktigere ting å gjøre, men valgte likevel å ringe dem. Det er Circa-gruppen glade for.

En del av et puslespill

En overvåkningsvideo viser at en mann observerer Maj-Britt i køen på vinmonopolet. Kort tid etter følger han og to kvinner etter henne og stjeler lommeboka uten at Maj-Britt merker det.
En overvåkningsvideo viser at en mann observerer Maj-Britt i køen på vinmonopolet. Kort tid etter følger han og to kvinner etter henne og stjeler lommeboka uten at Maj-Britt merker det.

– Vi behøver alle anmeldelsene, for når vi får inn anmeldelsene så legger vi et puslespill, og akkurat den anmeldelsen kan være en kjempeviktig brikke for at vi skal finne denne personen, sier Håkan Carlsson.

Circa-gruppen fant flere ofre for den samme banden, og de ble dømt for til sammen fem forhold. Hovedmannen fikk ett år og åtte måneder i fengsel, og fem års utvisning. Hadde Maj-Britts sak blitt stående alene, hadde den trolig blitt henlagt.

Ville også hatt god effekt i Norge

Politiet samarbeider jevnlig over landegrensene, og mange seriekriminelle beveger seg raskt gjennom flere land. Da er informasjonsutveksling og internasjonale etterlysninger svært viktig.

På spørsmål fra Åsted Norge om en slik målrettet politigruppe også ville hjulpet i Norge, svarer han:

– Det er jeg overbevist om. For da hadde vi hatt én kontaktflate å formidle informasjon til. Nå har vi mange kontaktflater.