Livet endret seg ikke fordi Martin (12) var født med Downs syndrom, men så kom kreftdiagnosen

Markus (15) er redd for å miste lillebroren (12) sin: – Jeg gir ham ofte en klem når han sover.

I onsdagens episode av «Søsken» på TV 2 møter vi brødrene Markus (15) og Martin Steen (12) fra Drammen.

For 15 år gamle Markus er det at Martin har Downs syndrom helt vanlig. Han har jo alltid hatt det. Men så i 2015 kom den vonde beskjeden om at lillebroren hadde leukemi.

Livet er nå preget av sykehusinnleggelser og frykt for å miste broren.

– Det var rett før juletider han hadde falt på sykkelen og slått seg. Han skulle ligge på sykehuset i 14 dager men så fant de ut at han hadde kreft, forteller storebror Markus.

Redd for å miste bror

Markus er en stor støtte for lillebror Martin, og de to deler både gleder og sorger. Martin er glad i storebror Markus, og han er raus med klemmene.

– Han har alltid vært der og når han da plutselig en dag kan være borte på grunn av alt dette med kreften, så kan det være vanskelig, forteller en gråtkvalt Markus i programmet.

Down syndrom

Da Monica Hennum Steen fra Drammen ventet sitt fjerde barn i 2004 fikk hun beskjed om at gutten ville bli født med Downs syndrom.

– Jeg husker veldig godt da vi skulle ha Martin. Han var så vakker og han var akkurat den han skulle være. Vi tenker ikke på at han har Downs, det er det andre som minner oss på. Vi har ikke noe anderledes liv enn før han ble født. Inntil den dagen kreften plutselig satt der, det var voldsomt, forteller hun i programmet.

Imponert regissør

Mari Storstein som er regissøren bak serien «Søsken» fikk telefon fra moren til Markus og Martin som fortalte om de to guttene sine.

– Man blir fort glad i dem og veldig imponert over Markus hvor mye ansvar han har med sin syke bror, som han er redd for å miste. Hvordan familien til Martin klarer å gjøre det til en god hverdag er helt utrolig, avslutter regissør Mari Storstein i Novemberfilm til TV 2.

Søsken ser du på TV 2 onsdager kl. 22 eller på TV 2 Sumo