DREPT: Journalisten Kim Wall (30) ble funnet død utenfor Amager, ti dager etter at hun forsvant. Ubåteier Peter Madsen er siktet for uaktsomt drap og likskjending.
DREPT: Journalisten Kim Wall (30) ble funnet død utenfor Amager, ti dager etter at hun forsvant. Ubåteier Peter Madsen er siktet for uaktsomt drap og likskjending. Foto: Ritzau/Tom Wall, Kims bror

Ubåt-saken:

Dansk politi: En tredje person var sammen med Madsen og Wall

Et vitne skal ha sett en tredje person sammen med Peter Madsen og journalisten Kim Wall, før de reiste avgårde i ubåten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dansk politi jobber fortsatt med å kartlegge den svenske journalisten Kim Wall (30) sine siste timer.

30-åringen reiste torsdag 10. august ut sammen med ubåteier Peter Madsen fra havnen i København.

Ti dager senere ble deler av liket av Kim Wall funnet i sjøen utenfor København.

Madsen er siktet for uaktsomt drap og likskjending. Letearbeidet etter de resterende kroppsdelene til Wall pågår fortsatt i dansk farvann.

Kjenner identiteten

Ifølge den svenske avisen Expressen har et vitne sett en tredje person sammen med Wall og Madsen, like før de forlot havnen kvelden de forsvant.

Den svenske frilansjournalisten Wall intervjuet Madsen før de seilte avgårde i ubåten. Det er her den tredje personen skal ha vært til stede.

Vedkommende skal ha filmet deler av intervjuet, og politiet mener å kjenne personens identitet.

– Vi har informasjon om dette, og også hvem vedkommende er. Men det er ingen mistanke mot personen, sier etterforskningsleder Jens Møller.

Personen er trolig blant de siste som snakket med både Wall og Madsen.

Politiet har gjennom hele etterforskningen ønsket tips fra publikum som kan ha observert Wall og Madsen. Det er hittil kommet inn over 650 tips.

Flere av disse sakene skal omhandle timene før Wall og Madsen forlot fastlandet.

Kilder forteller til Ekstra Bladet at journalisten og ubåteieren var ved Madsens verksted ved Refshaleøen før de reiste avgårde. Her skal de ha tilbrakt flere timer sammen, og den tredje personen skal også ha vært til stedet her.

Peter Madsen sitter varetektsfengslet for uaktsomt drap på Kim Wall. Han har hele tiden nektet straffeskyld, men har i avhør erkjent at det skjedde en ulykke om bord, som forårsaket Walls død.

Kan gi viktige svar

For etterforskerne er det avgjørende å finne resten av Kim Walls lik, i håp om å finne årsaken til 30-åringens død.

– Det er avgjørende at man får undersøkt hele liket. Ingen rettsmedisiner vil uttale seg skråsikkert om dødsårsaken uten hele liket. Men mindre man finner skuddhull eller stikk på torsoen vil det være vanskelig å fastslå om en mulig dødsårsak har vært en bevisst handling, drap, selvmord eller ulykke, sier Møller til danske BT.

Tidligere politietterforsker Jørn Moos sier gjenstander, klær eller redskaper i ubåten også kan gi viktige svar.

– Det er funnet blod der nede, men stemmer det med hvor han sier hun døde? Nøkkelen til en oppklaring i saken er å finne likdeler, enten en arm eller hodet, hvor man kan se om det er tegn etter vold, sier Moos.

Politiet har rutinemessig søkt gjennom Madsens verksted og privatbolig, for blant annet å sikre elektroniske spor.