Elever ved videregående skole sitter konsentrert i klasserommet under eksamen. Illustrasjonsfoto. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
Elever ved videregående skole sitter konsentrert i klasserommet under eksamen. Illustrasjonsfoto. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX

Aldri har så mange fullført videregående skole

Flere fullfører videregående opplæring, men det er store regionale forskjeller.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

73 prosent av elevene som begynte på videregående i 2011 har fullført og bestått videregående opplæring innen fem år, viser nye tall fra Utdanningsdirektoratet.

Tallet er det høyeste siden målingene startet for 16 år siden, og det er det er 0.3 prosentpoeng opp fra i fjor.

– Frafall i skolen er en av våre største utfordringer. Jo flere som fullfører videregående skole, jo færre risikerer vi at havner på NAV. Derfor er disse tallene gode nyheter både for den enkelte elev og for Norge, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, til TV 2.

Regionale forskjeller

Samtlige fylker har hatt en positiv utvikling i andelen som har fullført og bestått videregående opplæring

Flest fullfører og består i Akershus med 78 prosent, mens færrest gjør det i Finnmark med 63 prosent.

Men det er allikevel lyspunkt i Finnmark. De har nemlig en en svært positiv utvikling i likhet med de to andre nordligste fylkene, Troms og Nordland.

Se oversikt over forskjeller fra fylke til fylke her (PDF).

Siden 2006 har gjennomføringsandelen i Finnmark økt med hele 14 prosentpoeng.

– Det er svært gledelig at den positive trenden fortsetter. Samtidig er det lenge igjen til vi kan si oss fornøyd. Det er fortsatt en del elever som dropper ut, og vi vet fra forskning at disse oftere vil slite med å beholde sin plass i arbeidslivet senere. Derfor må vi sammen sørge for at vi holder trykket oppe slik at enda flere ungdommer fullfører, sier kunnskapsministeren.

Flere fullfører allmennfag

Andelen som fullfører og består er høyere blant elever som tar studieforberedende utdanningsprogram. 86 prosent fullfører retningene som gir generell studiokompetanse. Blant elever som tar yrkesfaglige utdanningsprogram fullfører kun 59 prosent.

Det er en positiv utvikling også i antall ungdommer som er uten og utenfor videregående opplæring. Andelen har sunket fra 18 til 16 prosent de siste fem årene.

Mindre fravær

I tillegg til at flere fullfører videregående opplæring viser tall at fraværet på videregående skole har sunket med 40 prosent etter innføringen av fraværsgrense i fjor høst.

Fraværsgrensen innebærer at en elev ikke kan ha mer enn 10 prosent fravær i et fag for å få karakter i faget, uten å ha legeerklæring.