TEXAS: Folk bruker planker som årer for å komme seg ned Deats Road i Dickinson. Foto: Kelsey Walling / The Galveston County Daily News
TEXAS: Folk bruker planker som årer for å komme seg ned Deats Road i Dickinson. Foto: Kelsey Walling / The Galveston County Daily News

Harvey: Hele Oslos årsnedbør på åtte timer

Panikken brer seg i de flomrammede områdene. Så langt er åtte personer bekreftet omkommet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Flommen i Texas er uten sidestykke, og vannet fortsetter å stige.

Harvey blir liggende i ro over Houston-området i hele dag, først ut på kvelden onsdag begynner uværet å bevege seg nordøstover.

Vindhastigheten er nå 23 sekundmeter i middelvind, liten storm, med vindkast opp i 28 sekundmeter. Pøsregnet fortsetter.

– Analyser av radarbildene viser at det regner så mye som 100 millimeter i timen i et bånd med nedbør som er i ferd med å gå inn over Beumont, øst for Houston, sier Storm-meteorolog Derek Ortt.

Det betyr hele Oslos årsnedbør på drøye åtte timer.

RADAREN viser hvor det har regnet mest fra midnatt søndag til tirsdag morgen

Utenfor østkysten av USA er en annen tropisk syklon på vei nordover. Den har foreløpig fått navnet Disturbance 31.

Det er en sjanse for at vinden øker til storm styrke, og folk må være forberedt på strømbrudd og problemer i trafikken.

Bedre fra sent onsdag

Houston har hatt det litt lettere tirsdag morgen, men det er fortsatt ekstremt vått etter norske forhold. Målingene viser at det har kommet mellom seks og 25 millimeter i timen.

Bakken er mettet med vann, alle magasiner er fulle, og elvene fortsetter å stige. Stormflo gjør at havet har steget to og en halv meter over normal vannstand, samtidig som det slår store bølger inn mot land.

– Dette gjør at den katastrofale flommen forsetter. Vi regner ikke med noe bedring i forholdene før sent onsdag, sier Ortt.

Senteret i Harvey ligger ute i havet rett sør for Houston. Det beveger seg nordøstover, og Ortt tror nå at senteret treffer land nær Cameron i Louisiana onsdag morgen.

HARVEY begynner å bevege seg nordover sent onsdag

Onsdag kveld begynner Harvey å bevege seg nordøstover. Det går inn over Arkansas og Mississippi torsdag, passerer Kentucky fredag, og går i oppløsning over Indiana og Ohio lørdag. Fra torsdag er farten på uværet så høy at det ikke er ventet katastrofalt mye nedbør.

Byene Washington DC og New York får også smake litt på regnet fra Harvey lørdag, før det hele er over i løpet av søndag.

– Folk skyter i panikk

Over 3000 mennesker er reddet ut fra oversvømte hjem, men kystvakten får fremdeles tusen telefoner fra folk som trenger hjelp hver dag, opplyser Mike Hart til CNN mandag.

Den erfarne redningsmannen, Clyde Cain, sier det er vanskelig å berge folk når de har panikk.

– Man har folk som forsøker å få oss til å skyndte oss. Alle forsøker å komme om bord samtidig. De har panikk. Vannet stiger, sier han til CNN.

– Vi har båter som har blitt beskutt hvis vi ikke klarer å ta alle om bord. Vi må trekke oss unna en stund. Vi dropper en luftbåt ned akkurat nå for å redde et par av mannskapet på noen av båtene våre som brøt sammen, og de er mer eller mindre under angrep, sier Cain.

600 båter er satt inn i evakueringen, og både Louisiana og Florida har bidratt med båter.

I tillegg brukes det 500 spesialkjøretøyer og 14 helikoptre for å redde folk ut.

– 911 fungerte ikke

Innbyggerne er desperate etter hjelp og usikre på om tradisjonell redningsinnsats er tilstrekkelig.

De bruker derfor sosiale medier for å dele kart over hvor de befinner seg og bilder av seg selv fanget på hustak og i bygninger.

En kvinne skrev på Facebook at hennes søster og fire barn var i nød, inkludert en ettåring.

– Vær så snill, hvis noen kan få dem ut av byen, kan jeg og min mor hente dem. Veiene er bare blokkert og vi kan ikke komme inn, skrev hun i en Facebook-gruppe der mange ba om hjelp.

En annen kvinne i Houston tok opp en video da hun begynte å frykte for sitt liv.

Søndag oppholdt hun seg i andre etasje i naboens hjem sammen med beboerne i tre andre hus, inkludert fem barn.

Da hadde vannet steget til livet i første etasje.

– Vi ringte 911, og det ringte og ringte og ringte og ringte, sa hun mandag etter at vannet hadde trukket seg tilbake og hun kunne returnere hjem.

– Ingen redningstjeneste i verden kunne håndtert Harvey. Men ingen advarte oss om at 911 ikke ville fungere. Det var veldig skremmende, sa hun.

7000 søker tilflukt i kongresshall

Rundt 7000 mennesker befinner seg nå i tilfluktslokalet i George R. Brown Convention Center, som var estimert til å kunne huse 5000 personer, skriver nyhetsbyrået AP.

Talsmann for Røde Kors, Lloyd Ziel, sier de har ryddet mer plass ved å flytte feltsenger nærmere hverandre, men at de ikke har nok soveplasser, slik at noen må sove på gulvet, eller i stoler.

Det er ingenting som tyder på at flomtoppen nærmer seg, og føderale myndigheter frykter 30.000 mennesker trenger tak over hodet, og at 450.000 mennesker trenger en eller annen form for nødhjelp.

Minst åtte døde

Foreløpig er det meldt om åtte omkomne, blant dem fire barn og deres oldeforeldre. Politiet er bekymret for hvor mange lik som kommer til å bli funnet når vannet igjen synker.

President Donald Trump er forventet å besøke de flomrammede områdene tirsdag. Han og Melania Trump vil først besøke kystbyen Corpus Christi, og så dra videre til Austin. Han ønsker ikke å dra til de verste områdene rundt Houston fordi besøket hans ville kreve for mye av det lokale politiet.

Harvey kan koste amerikanske forsikringsselskap mer enn 150 milliarder kroner, og det forventes at landets myndigheter vil bistå i oppryddingen.I tillegg er svært mange av flomofrene i Texas uten forsikring.

Det er ventet at Kongressen vil gi en betydelig bistandspakke til ofrene etter Harveys herjinger. Kongressen kan ikke vedta noen bistandspakke før Det hvite hus legger fram et forslag. Nå venter politikerne på et konkret forslag fra Trump.

NTB/TV 2