TOKYO: Et kart viser hvor den nordkoreanske missilen passerte Japan mandag. / AFP PHOTO / Toshifumi KITAMURA
TOKYO: Et kart viser hvor den nordkoreanske missilen passerte Japan mandag. / AFP PHOTO / Toshifumi KITAMURA Foto: Toshifumi Kitamura

Nordkoreansk missil passerte japan

Fikk atomalarm på telefonen: «En missil er skutt opp. Evakuer til kjellere»

Japan og USA ber om hastemøte i FNs sikkerhetsråd.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den japanske regjeringen har bedt befolkningen nord i landet om å være forsiktige etter at Nord-Korea avfyrte en rakett som passerte over Japan og landet i havet, mandag kveld norsk tid.

Ifølge sørkoreanske myndigheter er dette første gang Nord-Korea har skutt opp en mellomdistanserakett som kan utstyres med atomstridshode.

Alarmerte via mobiltelefoner

Alarmen gikk over den nordlige øyen Hakkaido i Japan, og befolkningen fikk såkalte J-Alerts på mobiltelefonene sine.

En høy alarm går av og tekstmeldinger om å komme seg i sikkerhet blir sendt ut på sms og mail. Systemet setter også igang en muntlig beskjed over høytalere i byen

«En missil er skutt opp fra Nord-Korea. Evakuer til en sikker bygning, eller en kjeller»

og: «En rakett passerte dette området. Hvis du finner noe mistenkelig, ikke rør»

En talsmann for kystbyen Erimo, Hironori Matsuura, sier han ble vekket av meldingen som kom i 6-tiden mandag morgen lokal tid.

– Vi ble alle vekket, men det er ingen rapporter om skader, sier han. Han sier folk ble sjokkert over meldingen, siden det er første gang en missil har flydd over Hakkaido.

Abe og Trump enig om å presse Nord-Korea

Den japanske regjeringen har bedt befolkningen nord i landet om å være forsiktige. Japans statsminister Shinzo Abe sier regjeringen vil ta alle skritt for å sikre sikkerheten til det japanske folk.

– Deres fullstendig uakseptable handling ved å skyte opp en rakett over vårt land, er en svært alvorlig trussel og fullstendig ødeleggende for freden og sikkerheten i regionen, sa Abe.

Senere snakket han med president Donald Trump på telefon. De to lederne var enige om å legge mer press på Nord-Korea.

Sammen vil de be om et hastemøte i FNs sikkerhetsråd for å diskutere ytterligere tiltak mot landet.

– President Trump fortalte meg at USA står 100 prosent bak Japan, sa Abe.

– Japan og USA er helt enig om å fortsette å øke presset på Nord-Korea. Japan setter samarbeidet med USA høyt, og alle alternativer er i spill når det kommer til Nord-Korea, sier han.

Alvorlig sikkerhetsrisiko

Regjeringens talsmann Yoshihide Suga sa at missilet utgjorde en svært alvorlig sikkerhetsrisiko for Japan.

Han opplyste videre at missilet fløy over Cape Erimo på sørspissen av Hokkaido, og at den så ut til å ha falt i sjøen innpå 120 mil øst for området.

Trafikken med Japans høyhastighetstog ble innstilt i nord, og innbyggerne ble rådet til ikke å nærme seg noe som kunne minne om rakettrester eller lignende.

I en uttalelse fra det sørkoreanske forsvaret heter det at Nord-Korea har avfyrte et uidentifisert missil mot Japanhavet.

Missilet ble avfyrt fra Nord-Koreas hovedstad Pyongyang like før klokka 6 tirsdag morgen lokal tid.

Sør-Korea viser muskler

Sør-Korea responderer ved å starte en omfattende militærøvelse som simulerer angrep på nordkoreansk ledelse, melder AP.

Fire F-15K jagerfly har sluppet åtte MK84-bomber over simulerte mål, skriver CNN.

Sørkoreanske myndigheter har også offentliggjort en video som viser en missiltekst gjort for en uke siden.

Verdenssamfunnet fordømmer

Russland er ekstremt bekymret for situasjonen i Nord-Korea etter at Pyongyang avfyrte en mellomdistanserakett over Japan, sier viseutenriksministeren i Moskva.

– Vi ser en tendens til eskalering. Og vi er ekstremt bekymret for den generelle utviklingen, sier Sergej Riabkov tirsdag morgen, ifølge det statlige nyhetsbyrået RIA Novosti.

Kina sier situasjonen med dette har nådd et «vendepunkt», ifølge AFP.

Utenriksminister Børge Brende (H) fordømmer den ulovlige rakettesten fra Nord-Korea, som betegnes som en «farlig provokasjon».

– En farlig provokasjon fra Nord-Korea. Norge fordømmer den seneste ulovlige rakettesten. Det haster å finne en diplomatisk måte å avslutte atomvåpenprogrammet deres på, skriver Brende på Twitter tirsdag morgen.

Også NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg la ut en melding tirsdag morgen der han på det sterkeste fordømmer det han omtaler som Nord-Koreas aggressive missiltest over Japan.

Falt fra hverandre

Forsvarsledelsen i Sør-Korea og amerikanske militæroffiserer analyserte tirsdag oppskytingen og kunne ikke umiddelbart bekrefte prosjektilets rekkevidde eller hvor det landet.

Pentagon bekrefter oppskytingen i en uttalelse til CBS Newsog fastslår samtidig at missilet ikke hadde kraft nok til å nå Nord-Amerika.

Ifølge det japanske kringkastingsselskapet NHK brakk missilet i tre deler før det traff i sjøen.

Det er ikke meldt om noen skader på skip eller annet.

Lang rekke truende oppskytinger

Oppskytingen kommer bare dager etter at Nord-Korea sendte opp tre kortdistanse-missiler som landet i sjøen.

For en måned siden gjennomførte landet den andre prøveoppskytingen av en interkontinental rakett, som analytikere mener kan nå langt inn i USA dersom nordkoreanerne klarer å perfeksjonere våpenet.

Nord-Korea har tidligere avfyrt flere raketter som har falt i sjøen utenfor Japan.

(NTB/TV 2)