LEDER: Nord-Koreas leder Kim Jong-Un, her fotografert på en TV-skjerm i Seoul i Sør-Korea i mai.
LEDER: Nord-Koreas leder Kim Jong-Un, her fotografert på en TV-skjerm i Seoul i Sør-Korea i mai. Foto: Jung Yeon-je

Nord-Korea avfyrte missil som krysset Japan

Japanske myndigheter ba befolkningen søke dekning da Nord-Korea avfyrte et missil mot dem tirsdag morgen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nord-Korea avfyrte tirsdag morgen et missil mot nordlige Japan.

Japanske myndigheter bekrefter at missilet krysset landet, melder Reuters.

Missilet delte seg til slutt i tre deler, før det falt i vannet ved Hokkaido. Det oppsto verken skader på mennesker eller materielle skader.

Utskytningen skjedde tidlig tirsdag morgen, klokken 06 lokal tid.

Sist gang Nord-Korea skjøt et prosjektil over Japan var i 2009.

Søkte dekning

Da japanske myndigheter ble gjort oppmerksom på utskytningen, slo myndigheten nordøst i landet full alarm. I Tökoku-regionen ba lokale myndigheter folk om å søke dekning.

Nord-Korea har flere ganger avfyrt missiler som har havnet i havet utenfor Japan.

Missilet ble skutt fra en region i nærheten av hovedstaden Pyoingyang mot Japan. Både USA, Japan og Sør-Korea bekrefter utskytningen av missilet. Nord-Korea, på sin side, har forklart at det er snakk om en rakett som skulle frakte en kommunikasjonssatellitt ut i verdensrommet.

I beredskap

Sist helg meldte amerikanske myndigheter at Nord-Korea hadde skutt opp tre kortdistanseraketter mot Japan.

Den japanske regjeringen er nå i full beredskap etter en lang rekke militære provokasjoner fra Nord-Korea, og Japans statsminister Shinzo Abe sitter i krisemøter tirsdag morgen. Han uttalte til oppmøtte journalister at «jeg skal gjøre alt jeg kan for å beskytte folket».

En talsperson for den japanske regjeringen kaller missilet en «seriøs og alvorlig sikkerhetstrussel».

Også den amerikanske øya Guam er i beredskap. Et ark med atombombe-instrukser ble tidligere i sommer sendt ut til de drøyt 160.000 innbyggerne på øya.

Tidligere i august ble det klart at Nord-Korea vurderer å ramme øya med ballistiske missiler, ifølge koreanske nyhetsbyråer. Guam ligger i den vestlige delen av Stillehavet, og er et amerikansk territorium.

Enorme konsekvenser

Sprengkraften til de flere av de kjernefysiske bombene som Nord-Korea har testet, tilsvarer kraften på bomben som USA slapp over Nagasaki i Japan i 1945.

Nord-Koreas mål kan synes å være å utvikle et atomvåpenarsenal med raketter som kan nå USAs fastland, men allerede nå har landet mellomdistanseraketter som kan gjøre enorm skade både i Sør-Korea, Japan, Kina og Vladivostok-området i Russland.

Alt tyder på at Nord-Korea er i stand til å montere atomstridshoder på sine mellomdistanseraketter, sa seniorforsker Halvor Kippe ved Forsvarets forskningsinstitutt til TV 2 tidligere i år.

– Dersom Nord-Korea angriper Sør-Korea eller Japan med våpen av samme sprengkraft som det de oppnådde i 2016, så kan man sammenlikne det med angrepene mot Hiroshima og Nagasaki. Men konsekvensene kan også bli mye større, siden begge de to landene har befolkningssentra som er langt større og tettere befolket enn de to nevnte byene i 1945, sier Kippe.

Ifølge forskeren kan et slikt angrep bety så mange som 100.000 drepte bare ved ett nedslag.