«Bak rattet»:

Slik reagerer Erna når folk kommenterer vekta hennes

Erna Solberg forteller om da hun reddet morens liv, hva som oppleves urettferdig og hvordan hun reagerer når folk kommenterer utseendet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I Maridalen tar Erna Solberg plass i familiebilen – en bil hun ikke har kjørt tidligere. Til daglig fraktes hun rundt i sorte biler som kjøres av livvakter fra politiet.

– Denne bilen ble kjøpt etter at jeg ble statsminister. Sist jeg satt bak rattet var i 2013, forteller hun.

TV 2 har bedt statsministeren ta med seg sangen hun aller helst hører på når hun kjører bil. Valget falt på «Hollywood» av «Klovner i Kamp».

– Du vet at sangen handler om en stripper?

– Tja, den handler om noen gutter på tur som møter en stripper og blir lurt. Det er en artig sommersang, smiler statsministeren.

Se hele intervjuet med Erna Solberg i videovinduet øverst.

Bak rattet

I spalten «Bak rattet» tar TV 2 Nyhetenes reporter Linn Wiik med seg alle partilederne på en kjøretur.
Ingen rådgivere har adgang.
Vi forsøker å bli bedre kjent med partilederne og å få svar på hvorfor nettopp de skal få din stemme og dermed tillit til å styre landet.

Reddet morens liv

Det har gått ett år siden Erna Solberg mistet moren sin, Inger-Wenche (90).

– Hun ble 90 år og hadde levd et rikt liv. Det er en tid for alt og hun var syk på slutten, men det er likevel vondt når det skjer. Jeg kjenner ofte på et savn fordi hun var et midtpunkt og en hyggelig person. Jeg tenker ofte at «dette skulle hun ha sett og opplevd», forteller Erna.

– Du har reddet livet hennes en gang?

– Ja, sammen med nevøen og datteren min. Vi var ute og svømte da hun plutselig sa at hun ikke klarte mer. Mamma hadde fått et lite hjerneslag og hadde ikke noe oppdrift i kroppen. Jeg måtte svømme med henne i rundt 100 meter mens jeg forsøkte å holde henne oppe, forteller Solberg, som er en gammel svømmer med livredningskurs.

Da statsministeren ble sliten, ropte hun på nevøen og datteren som kom ut og hjalp til.

– Hvordan opplevde du det?

– Man blir redd. Altså, hun var en bitteliten dame på 50 kilo, men uten oppdrift i kroppen, er det veldig tungt å holde noen oppe. Jeg var også konsentrert og opptatt av å snakke til henne mens vi svømte, forteller Solberg.

Blir ikke såret av vekt-kommentarer

Som kvinnelig toppolitiker har Erna Solberg blitt vant til at folk er opptatt av utseendet hennes.

– Det er mange som bryr seg håret, sminken og klærne mine.

– Blir du såret når noen kommenterer vekten din?

– Nei, jeg tenker at hvis de ikke har noe annet å henge seg opp, så får det bare være sånn.

– Hva vil du si til de som kommenterer?

– At de må finne seg noe annet å bry seg med enn hvor mange kilo jeg veier. Jeg er fysisk aktiv og har god helse.

– Og hvis jeg ser at noen skriver den typen ting om meg på Facebook, så er det gjerne fem andre som kjefter på den som skrev kommentaren. Da gjør de andre jobben for meg, sier Solberg.

Liker ikke «Jern-Erna»

– Hva vil du si til de som er redde for å stikke seg frem av frykt for å bli møtt med hets?

– Hvis man skal være politiker, må man være forberedt på å få kjeft. Man må også regne med å bli stilt kritiske spørsmål om seg som person og om politikken man fører. Vi har heldigvis et godt støtteapparat rundt oss.

– Det er mye fint med å være politiker. Politikken er en gyllen anledning til å forandre og få til endringer i samfunnet.

– Hvilken kritikk mot deg opplever du som mest urettferdig?

– At jeg ikke er opptatt av vanlige mennesker eller folk som sliter. For eksempel da VG fant opp kallenavnet «Jern-Erna» fordi jeg strammet inn asylpolitikken og venstresiden forsøkte å si at jeg ikke var opptatt av mennesker. Jeg mener at regjeringen den gang og den nåværende regjeringen har gjort mye de svakeste i vårt samfunn, sier hun.