Erna er folkets favoritt til å vinne valget

Mer enn seks av ti som har en mening, tror at Erna Solberg fortsetter som statsminister.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Statsminister Erna Solberg gjør et kraftig byks på TV 2s ferske statsministermåling.

Mens det for to uker siden var et knapt flertall som trodde Jonas Gahr Støre blir statsminister etter valget, er det nå et klart flertall som tror på Erna Solberg, viser målingen Kantar TNS har laget for TV 2.

62,8 prosent av de spurte som har en mening tror Erna Solberg fortsetter, mens troen på Jonas Gahr Støre har sunket til 35,4 prosent. 1,4 prosent av de som har en mening tror det blir en annen enn de to som inntar statsministerens kontor etter valget. De fleste av dem tror på Siv Jensen.

Blant Høyres velgere tror hele 96 prosent av de som har en mening at Erna Solberg blir statsminister, mens bare 72,8 prosent av Arbeiderpartiets velgere som har en mening tror Jonas Gahr Støre vinner valget.

På den ferske partimålingen havner imidlertid De Grønne fortsatt på vippen mellom blokkene. Men partiet faller nå under sperregrensa. Dermed er begge de to blokkene litt nærmere flertall.

Dobbel smell for Støre

Arbeiderpartiet går fortsatt svakt tilbake og får nå 26,5 prosent (- 0,3). Dette er sjette måling på rad med tilbakegang for partiet og den laveste oppslutningen de har hatt siden februar 2013.

– Jeg kan forsikre om at jeg brenner for å bli statsminister og lede en regjering. Vi har hatt dårlige tall, vi har en mobilisering å gjøre, og jobber med det. Det flertallet i Norge som har ønsket et skifte bør nå tenke at det er Arbeiderpartiet som skal bidra til dette skiftet, sa Jonas Gahr Støre til TV 2 like etter at målingen ble kjent.

LES OGSÅ: Disse ligger an til stortingsplass i ditt fylke

Senterpartiet får en oppslutning på 11,2 prosent, det samme som de fikk på den forrige målingen.

Det eneste partiet på rødgrønn side som går frem er SV som øker med 0,8 til 6,5 prosent: Det er den høyeste oppslutningen Audun Lysbakkens parti har hatt siden april 2011.

KrF over sperregrensen

Høyre og Fremskrittspartiet går begge svakt tilbake sammenlignet med målingen søndag kveld, men borgerlig blokk går llikevel frem fordi Kristelig Folkeparti klatrer akkurat over sperregrensen med 4,0 (+ 0,3).

Les Kjetil Løsets analyse av bakgrunnstallene

Venstre nærmer seg også sperregrensen med 3,7, en fremgang på 0,6 prosentpoeng sammenlignet med målingen TV 2 presenterte søndag. Hadde Venstre vært over sperregrensen ville dette gitt borgerlig flertall.

Rødt får 2,6 prosent (- 0,3), De Grønne 3,9 (- 0,7), mens andre partier får 1,6 prosent. I denne gruppen fordeler de spurte seg slik: De Kristne 0,4, Pensjonistpartiet 0,3, Demokratene 0,2, Helsepartiet 0,2, Nordmørslista 0,2, Liberalistene 0,1 og Kystpartiet 0,1.

Om målingen

Målingen er laget av Kantar TNS med personlige telefonintervjuer av 1891 personer i tidsrommet 22. - 28. august. 79,3 prosent oppga partipreferanse, mens det var 79,2 prosent på målingen søndag.

Målingen er en oppdatering av styrkeforholdet mellom de politiske partiene i Norge, med utgangspunkt i partienes tilslutning ved Stortingsvalget 2013. 81 prosent oppga partipreferanse. Endringer i styrkeforholdet mellom partiene mellom to valg tilskrives gjerne tre sammensatte forhold: a) Velgere som endrer partipreferanse: Disse er aktive ved begge valg, og holder fast ved samme parti eller bytter parti. b) Mobilisering av nye og gamle velgere: Mange velgere setter seg i sofaen ved ett eller flere påfølgende valg. c) Endringer i sammensetningen av den stemmeberettigede befolkningen. Ved hvert valg kommer fire årskull nye velgere til elektoratet. Partibarometeret fanger disse endringene ved å kartlegge velgernes stemmeadferd og partisympati dersom det var stortingsvalg i dag, og sammenstiller disse med velgeradferden ved det foregående stortingsvalg. Endringene vurderes både i forhold til velgermobilisering generelt sett, samt i forhold til de enkelte partienes evne til å rekruttere gamle og nye velgere. Feilmarginen er +/- 1,4 - 2,8 prosentpoeng.