sliter på målingene:

Derfor går Ap til valg på å øke skattene

– Vi gjør ikke dette for moro skyld, sier Arbeiderpartiets finanspolitiske talskvinne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I denne perioden har regjeringen kuttet skatter og avgifter med 22 milliarder kroner. Arbeiderpartiet går nå til valg på å reversere flere av skattekuttene, og de har profilert seg i valgkampen på at de vil øke skattenivået med inntil 15 milliarder kroner.

De har flere ganger beskyldt Høyre og Frp for å gi mer til de rikeste. Det er ikke finansminister Siv Jensen enig i.

– Vi har fjernet arvegiften, som er svært usosial, og vi har redusert bilavgiftene med halvannen milliard kroner. I tillegg har vi redusert skatten på lønnsinntekter. Det kommer vanlige folk til gode, sier Siv Jensen, som varsler kamp mot eiendomsskatten i neste periode.

Rammer uføre

– Men de rikeste blant oss har fått enda mer?

– Av de 22 milliardene vi har kuttet skatter og avgifter, så har fem gått til å gjøre noe med formueskatten, men husk at formueskatt ikke bare er for rikinger. Personer på trygd og pensjonister må også betale formueskatt, og det er her den største gruppen av formueskatteytere ligger, sier Jensen.

Se debatten mellom Marianne Marthinsen og Siv Jensen i videovinduet øverst.

Arbeiderpartiets finanspolitiske talskvinne, Marianne Marthinsen, vedgår at både trygdede og pensjonister vil måtte betale formueskatt hvis ikke bunnfradraget økes.

– Allerede i dag er det uføre, arbeidsledige og pensjonister som betaler formueskatt under Siv Jensen. Systemet fungerer sånn at hvis du blir syk, så har du krav på trygd selv om du har en stor formue, og det er bra.

– Jeg synes det er ganske rart å sitte og høre på en finansminister som er bekymret for dette når hun selv har kuttet i barnetillegget til familier der forsørgeren er ufør. I tillegg har mange uføre mistet bostøtten, sier Marthinsen.

Derfor øker de skattene

På meningsmålingene de siste ukene har Arbeiderpartiet gjort det svakt, mens Frp har styrket seg.

– Hvorfor går Ap til valg på å øke skattene, Marthinsen?

– Vi ønsker moderate skjerpelser på høye formuer og inntekter, men dette er ikke noe vi gjør for moro skyld.

– Vi gjør det fordi vi ser at den økonomiske situasjonen krever det. Vi må ta inn noen av skattelettelsene som regjeringen har gitt til de rikeste. De finansministrene som kommer etter Jensen vil få en tøffere jobb fordi hun har brukt 250 oljemilliarder mer enn forrige regjering gjorde. Handlingsrommet til å ansette flere lærere og skape bedre velferd blir mindre hvis ikke vi gjennomfører dette, sier hun.

Det er ikke Siv Jensen enig i.

– Ap får det til å høres ut som at «festen er over». Dere skaper et inntrykk av at det eneste man kan gjøre er å øke skattene, og det er feil.