Innbyggere evakuerer fra et nabolag vest i Houston etter at den tropiske stormen Harveys herjinger.
Innbyggere evakuerer fra et nabolag vest i Houston etter at den tropiske stormen Harveys herjinger. Foto: Charlie Riedel / AP

2000 berget fra flommen i Houston

Nødetatene jobber døgnet rundt i Texas for å hjelpe ofrene for den tropiske stormen Harvey.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Åtte mennesker er omkommet i flommen, skriver Washington Post mandag kveld norsk tid.

Siden fredag har politiet i Houston mottatt 5500 nødsamtaler, opplyste politiet på en pressekonferanse mandag ettermiddag norsk tid.

– Vi har reddet 2000 innbyggere i Houston. Akkurat nå har vi rundt 185 kritiske redningsoperasjoner som vi ikke har håndtert. Vårt mål er å fullføre alle kritiske redningsoperasjoner i løpet av dagen, sa politisjef Art Acevedo.

1,3 meter regn

Store deler av Houston er oversvømt. Etterdønningene av den orkanen Harvey har brakt med seg enorme mengder nedbør, og fortsatt bøtter det ned over millionbyen.

Deler av Texas kan få 1,3 meter nedbør i løpet av dagene Harvey er over delstaten. Det blir i så fall rekordnedbør fra en enkelt storm noen sinne.

Tusenvis har måttet evakuere fra sine hjem. Redningsmannskaper må bruke helikopter og båt for å hente ut folk, og mye arbeid kan bare gjøres i dagslys.

– De fleste båtene våre har ikke lys, så vi kan ikke bruke dem når det er mørkt, forklarte Acevedo.

Advarer kjeltringer

Politisjefen advarte samtidig folk som utnytter situasjonen til å begå innbrudd i forlatte hjem og bedrifter. Dette er et kjent fenomen, og politiet i Houston har arrestert fire personer for plyndring i evakuerte hjem. Men byens politi har fått forsterkninger for å passe på.

– De som prøver å utnytte våre borgere som allerede er ofre for naturkreftene, kan være sikre på å bli arrestert, sa Acevedo.

Kommer seg ikke vekk

TV 2-reporter Mathias Ask i Houston forteller at mange som søker tilflukt på evakueringssentre egentlig kunne dratt til familie eller venner, men de kommer seg ingen vei fordi veiene er fullstendig oversvømt.

– Mange av de vi har snakket med, sier at det eneste valget de har, er å bli her og få varme klær og tepper og bli her helt til regnet stanser. Og det kan ta lang tid, sier Ask.

FORELØPIG VELBERGET: Trond Olsen bor litt vest for Houston, der flommen ikke har rammet så hardt. Foreløpig er hans hus tørt, forteller han til Nyhetskanalen. Foto: TV 2
FORELØPIG VELBERGET: Trond Olsen bor litt vest for Houston, der flommen ikke har rammet så hardt. Foreløpig er hans hus tørt, forteller han til Nyhetskanalen. Foto: TV 2

Kjører ut i vannmassene

Nordmannen Trond Olsen har bodd i Houston i tre år. Han forteller til Nyhetskanalen mandag ettermiddag at hans hus så langt har gått klar av flommen. Olsen mener det virker som om folk ikke har forberedt seg så godt til de voldsomme vannmengdene, selv om nyhetene har vært preget av saken i mange dager.

– Vi ser til stadighet biler som har kjørt seg fast ute i vann, og det er vanligvis slik folk dør i flommer her borte at de kjører bil ut i vann og drukner, sier Olsen.

Myndighetene advarer folk på det sterkeste mot å ferdes på veiene. I tillegg til at det er vanskelig å anslå hvor dypt vannet er, kan vannet ha gjort skade på veiene. Skadene kan være umulig å oppdage før man eventuelt blir sittende fast.

Ikke som i Norge

Hydrolog Irene Brox Nilsen ved NVE sier de norske nedbørsrekordene bare blir småtterier sammenlignet med regnet som nå rammer Texas. Slike nedbørsmengder ville vært katastrofalt for eksempel i Oslo, men det kommer ikke til å skje. sier Nilsen.

– Houston ligger i et subtropisk klima. Det gjør ikke vi, så vi kommer ikke til å få de samme nedbørsmengdene, forklarer Nilsen til Nyhetskanalen.