SKADET: Kjartan Danielsen Carlsen (25) må tilkalle hjelp når han kutter seg i tommelen med en kniv.
SKADET: Kjartan Danielsen Carlsen (25) må tilkalle hjelp når han kutter seg i tommelen med en kniv. Foto: TV 2

TV 2 har en hemmelig metode for å sjekke at «Alene»-deltakerne holder seg i live

Det går på helsa løs for «Alene»-deltakerne som må klare seg alene i villmarka.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Deltakerne i TV 2-programmet «Alene» etterlates i villmarka i Nord-Norge for å overleve helt alene – uten verken mat eller kontakt med omverdenen.

Men det er ikke bare sult og ensomhet som har begynt å tære på deltakerne, nå som de har vært i villmarka i over to uker.

I tirsdagens episode av «Alene» får man se at både Jens Kristian Kvernmo (31) og Kjartan Danielsen Carlsen (25) trenger tilsyn av lege.

Jens har fått opphovne fingre på en hånd, men legen vurderer at han kan fortsette.

Kjartan skader hånden sin når han ved et uhell skjærer seg i tommelen med kniv, og legen må tilkalles for å bandasjere såret.

FÅR LEGEHJELP: Hånden til Jens Kristian Kvernmo (31) hovner opp, og en lege må komme for å se på det. Foto: TV 2
FÅR LEGEHJELP: Hånden til Jens Kristian Kvernmo (31) hovner opp, og en lege må komme for å se på det. Foto: TV 2

Har fått råd

For TV 2 er det viktig å ivareta deltakernes helse og sikkerhet, forklarer programredaktør i TV 2, Torkil Auran.

– Vi ønsker ikke å sette deltakerne i direkte livsfare, men de er alene, så faren er jo at de kanskje ikke kan få hjelp hvis de kutter seg, ramler eller besvimer, sier Auran.

I forkant har produksjonen fått råd fra blant annet fagfolk fra Forsvaret.

– Legene var mest bekymret for hypotermi (nedkjøling, red.anm.), siden den kommer snikende og man blir sløvere. Det skal mye til å kutte seg slik at man ikke klarer å stoppe blødningen og be om hjelp, sier han.

Må rapportere

TV 2 har flere hemmelige metoder for å sørge for at deltakerne ikke blir alvorlige syke og kan få hjelp dersom de trenger det.

Det man ikke får se på TV, er at deltakerne må rapportere til TV 2 daglig. Slik kan produksjonen forsikre seg om at de er i fin form.

– De må rapportere inn kroppstemperatur hver dag. Deltakerne må også sende en melding til produksjonen med hvilken dag det er og antall fisk de har fått, forklarer Auran.

Én gang i uken blir også deltakerne sjekket av en lege.

Blir fulgt med på

Alle deltakerne har med seg en GPS-tracker, slik at produksjonen til enhver tid kan følge med på hvor de befinner seg. Den har også en alarmknapp, som de kan trykke på dersom det skjer noe.

– Helsepersonell har 24 timers beredskap i enden av vannet hvor deltakerne befinner seg. De kan rykke ut på kort varsel og skaffe mer hjelp, sier Auran.

I forkant av innspillingen har alle deltakerne vært gjennom samtaler med lege og psykolog, samt samtaler med en villmarksekspert, som har vurdert om de er skikket til å være med.

Se «Alene» på TV 2 Zebra tirsdager klokken 22.00. Du kan også se programmet på TV 2 Sumo.