Porsche har akkurat løftet duken av tredje generasjon Cayenne. Dette er merkets store SUV, som kom på markedet allerede i 2002.

Den gangen var det et kontroversielt grep av sportsbilprodusenten. Mange mente at de burde holde seg til små sportsbiler.

Men ettertiden har vist at det var både smart og faktisk helt nødvendig med en SUV. Den har bidratt til å sikre økonomien.

En ny Cayenne er forbehold de som har mest å rutte med. Men det er fullt mulig å få tak i brukte eksemplarer til en overkommelig pris.

Fra 150.000 kroner

I bruktmarkedet starter prisene på rundt 150.000 kroner. Det kan fort være 10 prosent av hva en slik kostet da den var ny!

Til denne prisen snakker vi altså om første generasjon Cayenne, som gjerne har rullet godt over 200.000 kilometer. Motormessig er det en 3,2-liters V6 på 250 hk.

Det er ikke den mest drivstoffgjerrige motoren laget i moderne tid, men med dagens fokus på luftkvalitet i storbyene, slipper du i alle fall å forholde deg til et eventuelt dieselforbud.

Interiøret er både sporty og særpreget. Det var topp moderne da det kom, nå merkes det at årene har gått...
Interiøret er både sporty og særpreget. Det var topp moderne da det kom, nå merkes det at årene har gått...

Slik skifter du eksosanlegg selv:

Vær nøye

Kjøreegenskapene er i toppklasse. Porsche satte en ny standard rundt sportslig SUV, med sin Cayenne. Ikke helt overraskende var akkurat det viktig for sportsbilmerket.

Men de jukset ikke med offroad-delen heller. Plattformen er den samme som på VW Touareg, så her får du et solid firehjulsdrift-system, mulighet for å øke bakkeklaringen og ulike programmer tilpasset underlaget.

Det er kanskje ikke offroad du tenker mest på med denne bilen, men den kan altså takle det.

SUV med minst feil og problemer: Her er de 10 beste

Romslig

Porsche har aldri vært opptatt av muligheten for tre seterader. De tenker at fem seter får duge. Til gjengjeld er bagasjerommet svært romslig.

Du får også en god porsjon utstyr på de fleste av bilene på bruktmarkedet. Det du bør passe på å få med deg er blant annet navigasjon, hengerfeste (kostbart å ettermontere) og soltak.

Cayenne kan også være sensitiv på fargene. Den er jo knalltøff i rødt – og stilig i mørkeblå med beige skinn også. Men det mest sikre, med tanke på resalg, er å gå for en med sort, sølv eller grå lakk.

Cayenne er en stor SUV og slik sett en fullverdig familiebil.
Cayenne er en stor SUV og slik sett en fullverdig familiebil.

Hva gjør brukt drømme-SUV med lommeboka?

Kostbart

Premium-SUV blir gjerne kostbart eierskap som bruktbil. Men det skal sies at akkurat Cayenne er uvanlig solid, med tanke på driftssikkerhet.

Likevel er det litt du må passe på, minner Brooms bilekspert, Benny Christensen om:

– Porsche er kjent for å ha rimelig stive timepriser. Deler kan også bli svært kostbare. Så det gjelder å bruke god tid på å sjekke historikk og i hvilken stand bilen man vurderer å kjøpe er i. En tilstandsrapport fra et autorisert Porsche-verksted er gull. De vet hva de skal se etter på disse bilene.

Hans råd er å gå for en av de senere årgangene av første generasjon Cayenne, hvis budsjettet tillater det. Da var nemlig en del "barndomsproblemene" ryddet av veien.

Lasse måtte bygge sin drømme-Porsche selv:

Mye ros

I Brooms bilguide, der leserne forteller om sine biler, er Cayenne en av modellene med få omtaler. Men de ni som ligger inne, og fordeler seg på to generasjoner, er positive.

I snitt ender disse på en snittscore på 8,4 av 10 poeng.

Hvis du eier, eller har eid en Cayenne, vil vi gjerne høre om dine erfaringer. Legg inn en omtale i Brooms bilguide her. Det er enkelt, og tar bare noen få minutter.

Totalt er det over 6.000 omtaler i Brooms bilguide. Sjekk din bil!

Her kan du lese alle Cayenne-omtalene i Brooms bilguide