TEMPERATUR og nedbør i helgen.
TEMPERATUR og nedbør i helgen.

Høsten starter med sommervær

Et høytrykk rydder bort regnet og vinden, og sørger for en flott start på september.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I går kom den første skikkelige høststormen inn over oss.

Vinden var oppe i full storm ytterst på kysten av Møre og Romsdal, i Nordland blåste det liten storm. Sørover kysten av Vestlandet var det kuling.

På Vestlandet startet nedbøren tidlig på dagen, og beveget seg raskt øst- og nordover. Men det var den neste fronten som var våtest.

– Det har lagt en front nesten i ro over de indre områdene av Rogaland i hele natt, og Liarvatn har fått hele 70,9 millimeter det siste døget, 61,2 av dem siden midnatt, forteller Storm-meteorolog Olav Krogsæter.

Fortsatt håp om rekord

Bergen er på andre plass på nedbørlisten, med 39,1 millimeter.

Mye det også, men er det nok til å slå nedbørrekorden fra 1964? Det mangler bare 35,3 millimeter på at juni, juli og august 2017 er den våteste sommeren siden 1964.

– Det er ikke umulig, og vi kommer uansett ganske nær. Prognosene viser sånn ti millilmeter til i dag, og 15-20 til i morgen. Du skal ikke lenger nord enn til Fjordane før det kommer 50-60 millimeter i morgen, sier Krogsæter.

BERGEN, nedbør siden 1. juni

Torsdag klokken åtte om morgenen har vi svaret. Den siste halvparten av torsdag regnes med til september hos meteorologene.

– Akkurat det spiller uansett liten rolle, torsdag blir det opphold og ganske fint på Vestlandet, sier Krogsæter.

Det er ikke bare Vestlandet som får en fin start på høsten, et høytrykk kommer til å rydde bort skyene og regnet. Hele landet har en flott helg i vente.

Grå tirsdag

Tirsdag formiddag ligger nedbørområdet langs etter hele landet, fra Lindesnes til Nordkapp, og vi er i gang med nok en grå og forblåst dag.

NEDBØR frem til midnatt søndag

Vinden har løyet til bris langs Vestlandskysten, men det blåser opp i kuling fra sørvest både på Sørlandet, og utsatte steder fra Sogn og nordover.

I kveld øker vinden på til stiv og kanskje sterk kuling fra Lofoten og sørover i Nordland.

– I Sør-Norge fortsetter det med litt regn og noen regnbyger, minst i Møre og Romsdal, og vest og nord på Østlandet. Øst-Finnmark får ikke nedbør før i ettermiddag, samtidig som det letter nord i Nordland og i Troms, forteller Krogsæter.

Mye vind onsdag

Høststormen som traff oss i går fortsetter videre nordover. Onsdag ligger senteret utenfor Troms.

– Vi venter sterkest vind sør for senteret, sier Krogsæter.

I Troms kommer vinden opp i liten til stiv kuling fra sør og sørvest, Nordland får stiv og sterk kuling både langs kysten og i fjellet. Fra Trøndelag til Stad blir det stiv kuling fra sørvest langs kysten. Sørover Vestlandet minker vinden gradvis.

Nordland får det skikkelig vått, opp i 50-60 millimeter lokalt. Troms slipper unna med noen få regnbyger, flest i sør, og Finnmark får sol, og opphold helt til kvelden. Da blir det kanskje noen byger aller lengst vest.

Trøndelag og Møre og Romsdal får også en brukbar onsdag.

– Noen byger langs kysten, flest på Sunnmøre og nord for Trondheimsfjorden. Litt inn i landet blir det for det meste opphold, og litt sol, sier Krogsæter.

Nord på Vestlandet utvikler det seg et lite lokalt lavtrykk, og det gjør onsdag til en våt dag. Det kan komme 50-60 millimeter lokalt i Sogn og Fjordane.

– Fra Sogn og sørover blir det store sprekker i skydekket, og enkelte regnbyger. Rogaland får bare noen få byger først på dagen, sier Krogsæter.

Det beste onsdagsværet stikker Sør- og Østlandet av med, få skyer, mye sol og litt stigende temperatur.

Husker du høsten i fjor?

Torsdag er den siste sommerdagen i år, en sommer vi kommer til å huske som kjølige og våte. Akkurat som juli og august i fjor, da kom sommerværet i september.

Stavanger og Bergen satte nye varmerekorder med 26,7 og 27,6 grader, og Bergen og Kristiansand satte ny rekord i antall dager med minst 20 grader. Stavanger og Oslo tangerte rekordene sine.

Finværet fortsatte inn i oktober. Da kom det bare litt over halvparten av normal nedbør i Nord-Norge, og godt under halvparten i sør. Sør på Vestlandet og på Østlandet var det knusktørt.

Slik det ser ut nå, starter september med sol og sommervær, og vi kan håpe på en reprise av i fjor.

– Det bygger seg et høytrykk fra sør fra torsdag til lørdag, samtidig som lavtrykket forsvinner inn i Barentshavet, forteller Krogsæter.

August ender grått

Vi får inn litt nedbør mot Sør-Norge torsdag og fredag, og i Nordland på lørdag, men så blir det flott dersom prognosene slår til.

Torsdag slipper lavtrykket i nord fra seg resten av regnet over Nordland og Troms. Her kan det kommer 30-35 millimeter.

– Også området fra Trøndelag til Sogn får noen byger, men bare langs kysten og bare først på dagen, sier Krogsæter.

Hordaland får fint vær torsdag, mens det kommer inn litt regn fra sør i Rogaland og Agder utover dagen. Østlandet får en fin torsdag, før det skyer til og komme litt regn i sør og øst om kvelden.

September starter med sommervær

Fredag begynner høytrykket å feste grepet.

– Det går en og annen byge i Nord-Norge, men solen titter også frem. I Sør-Norge får Østandet, Sør-Trøndelag og kanskje de indre område av Møre og Romsdal noen dråper, eller blir det bris, opphold og perioder med sol, sier Krogsæter.

Lørdag blir det litt regn i Nordland, og kanskje ørlite også i Nord-Trøndelag og sør i Troms.

– Ellers i landet opphold og sol, sier Krogsæter.

Søndag ser det ut til at høytrykket legger seg inn over hele Skandinavia, og gir flott vær i hele landet langt utover i neste uke.

– Prognosene er mest usikre for Nord-Norge, her kan det komme inn litt nedbør i midten av uken, før høytrykket forsterker seg igjen, sier Krogsæter.

Mye sol og lite vind betyr at temperaturen stiger.

– Sånn 17-23 grader i Sør-Norge, 15-20 i Nordland og Troms, og 10-15 i Finnmark. Og det er behagelig til september å være, sier Krogsæter.