Unngå matsvinn med Wenches tomatsuppe
Bruk restegrønnsaker fra helgen og lag tomatsuppe, servert med pesto og brød.
For å lage Wenches tomatsuppe med pesto og brød, trenger du følgende:
Suppen er gluten- og melkefri. Pestoen er fri for melk, og du kan sløyfe parmesan
Tomatsuppe
- ca. 1 kg godt modne tomater eller 2-3 bokser hermetiske tomater
- 2 løk
- 4 ss olivenolje
- 1-2 fedd hvitløk
- 1/2 chili (kan sløyfes)
- ca. 8 dl kyllin- eller grønnsakskraft
- 8-10 blader basilikum
- 1/2 ts sukker
- 1 ss balsamicoeddik
- salt og pepper
Hjemmelaget pesto:
1 potte bailikum
- 1-2 fedd hvitløk
- 1 ss ristede pinjekjerner
- 3-4 ss parmesan (nyrevet)
- ca. 1 1/2 dl olivenolje
- salt og pepper
Tilbehør:
- Brød og olje
Slik lager du tomatsuppe:
Dersom du bruker ferske tomater, flår du disse før de brukes i suppen. Det gjør du ved å skjære et lite krydd gjennom skinnet på tomatene, og lekker dem i kokende vann i ca. 1 min (tiden er avhengig av størrelsen på tomatene). Deretter legger du dem i iskaldt vann, for å gjøre det lettere å trekke av skinnet. Skjær så vekk det harde stilkfestet. Eller bruk hermetiske tomater.
Grovhakk løk og surr den myk i olje. Tilsett hakkede tomater, hakket hvitløk, chili og kraft. Kok opp og la det trekke under lokk i ca. 20 min. Fjern så lokket og la suppen trekke videre i 10-15 minutter.
Tilsett basilikumblader og kjør suppen glatt med stavmikser.
Smak til med salt, pepper, litt sukker og balsamicoeddik.
Hjemmelaget pesto:
Mens suppen koker lager du pesto. Plukk bladene fra en potte basilikum og ha det over i en foodprocessor sammen med hvitløk, ristede pinjekjerner (lett stekte uten smør) og parmesan.
Kjør sammen og spe med olje. Smak til med salt og pepper.
Servering:
Stek brødterninger i olje og vend inn et par spiseskjeer pesto, før de legges i suppen.
Peso kan også røres inn i suppen rett før servering.
Tips: Pesto kan lages av en blanding av urter eller som er persillepesto.