Davy (67) skal stemme for første gang: – Trump fikk meg til å innse hvor norsk jeg er

I år er det 285 000 førstegangsvelgere i Norge. 67 år gamle Davy Wathne er en av disse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 sportens munnrappe programleder, Davy Wathne (67), har aldri fått si sin mening i norsk rikspolitikk, fordi han ikke har hatt stemmerett. I Norge må du nemlig være norsk statsborger for å stemme ved stortingsvalg. Davy er født i USA med norsk mor og amerikansk far og har vært amerikansk statsborger hele livet.

Oppvokst uten biologisk far

Da Davy var bare ett år, flyttet moren fra faren og hjem til Norge og Bergen. Det var ikke bare lett å være alenemor i 50-tallets Norge. Men etter en stund fikk moren en ny mann som i praksis ble Davys far.

– Han var en flott mann og far på alle måter, og jeg har aldri savnet noe, sier Davy.

Davy har aldri hatt behov for å ha noen kontakt med sin biologiske far. Likevel ønsket moren at han skulle beholde det amerikanske statsborgerskapet, noe han også har gjort frem til nylig.

Protest mot Trump

Da det ble klart at Donald Trump ble en av presidentkandidatene i USA, fikk Davy nok av USA.

– Da jeg forsto at Donald Trump kunne bli president, innså jeg hvor norsk jeg er. Det var veldig bevisstgjørende, forklarer den populære bergenseren.

Davy søkte om norsk statsborgerskap, og i mai i år fikk han brev om at det var innvilget.

Rørt Davy møter partilederne for God morgen Norge

Dermed er Davy klar for å stemme i et stortingsvalg for aller første gang. Han har også fått jobben som God morgen Norges offisielle førstegangsvelger. Han skal i en serie reportasjer møte alle partilederne, for å finne ut hva de står for, hva de er imot og hvem de vil samarbeide med i en eventuelle regjering.

– Jeg synes det er rørende at de har tatt seg tid til disse samtalene med meg som førstegangsvelger i en travel og hektisk tid. Jeg setter enormt pris på alvoret og engasjementet som samtlige, uten unntak, har vist meg, sier Davy Wathne.

Se «Davys valg» på God morgen Norge på TV 2 hver dag mellom kl 7.00 og 8.00!