POLITIKNAPP: Apples nye operativsystem lar deg deaktivere fingeravtrykkleseren ved å trykke flere ganger raskt på av/på-knappen. Dette kan trolig skape problemer for blant annet politiet. Foto: Alexander Klanderud/TV 2
POLITIKNAPP: Apples nye operativsystem lar deg deaktivere fingeravtrykkleseren ved å trykke flere ganger raskt på av/på-knappen. Dette kan trolig skape problemer for blant annet politiet. Foto: Alexander Klanderud/TV 2

Ny Apple-oppdatering kan skape trøbbel for politiet

Politiet kan tvinge deg til å låse opp mobilen med tommelen, men snart kan iPhone-eiere deaktivere fingeravtrykkleseren på en diskret måte. – Politi og Storting settes i sjakk matt, sier norsk jussekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Alt tyder på at nye iPhone-modeller er på vei, og skal man tro de siste ryktene kommer lansering til å skje allerede denne måneden.

Men nye mobiltelefoner blir ikke den eneste nyheten fra Apple denne høsten. Tradisjonen tro vil teknologiganten også lansere en ny versjon av sitt mobiloperativsystem iOS. Dermed vil også gamle mobiltelefoner lære noen nye kunster.

Så snart en iPhone er oppdatert til nyeste versjon av operativsystemet, kan brukeren deaktivere fingeravtrykkleseren ved å trykke fem ganger eller mer på av/på-knappen på telefonen. Dette er neppe den nyvinningen som vil få mest oppmerksomhet, men er en funksjon som kan komme til nytte hvis man frykter å bli tvunget til å låse opp mobilen.

I tillegg kan den komme til å skape problemer for politiet.

Politiet kan bruke tvang

En lovendring som trådte i kraft fra 1. juli i år gir politiet mulighet til å bruke tvang for å åpne datasystem ved hjelp av biometri. I praksis betyr dette at lovens lange arm kan tvinge noen til å legge tommelen på fingeravtrykkleseren på mobiltelefonen, noe som dermed vil gi dem full tilgang til alt som ligger lagret på den.

Muligheten er ikke begrenset til fingeravtrykk. I tillegg kan også iris-gjenkjenning og annen biometrisk autentisering benyttes.

– Allerede fra 1. juli vil politiet ved ransakelse eller beslag ha tilgang til datasystemer som åpnes med fingeravtrykk eller annen biometrisk autentisering. I straffesaker kan ofte innholdet på mobiltelefoner og nettbrett utgjøre avgjørende bevis. Disse låses oftere og oftere med biometri. Derfor er det viktig at politiet sikres tilgang til datasystem som åpnes ved biometrisk autentisering, om nødvendig ved bruk av tvang, uttalte justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen (Frp) i forbindelse med lovendringen.

Straffeprosessloven § 199 a.

Ved ransaking av et datasystem kan politiet pålegge enhver som har befatning med datasystemet å gi nødvendige opplysninger for å gi tilgang til datasystemet eller å åpne det ved bruk av biometrisk autentisering. Dersom noen nekter å etterkomme et pålegg om biometrisk autentisering som nevnt i første ledd, kan politiet gjennomføre autentiseringen med tvang. Beslutning om bruk av tvang etter annet ledd treffes av påtalemyndigheten. Er det fare ved opphold, kan beslutning treffes av politiet på stedet. Beslutningen skal straks meldes til påtalemyndigheten. Bestemmelsen gjelder tilsvarende så langt den passer for gransking av datasystem som er tatt i beslag etter kapittel 16.

Kilde: Lovdata

Bakgrunnen for lovendringen var en kjennelse i Høyesterett den 30. august i fjor. I forbindelse med en voldssak tok politiet i Sør-Vest politidistrikt beslag i flere mobiltelefoner, men Høyesterett konkluderte med at straffeprosessloven § 157 den gang ikke ga politiet hjemmel til ved tvang å bruke fingeravtrykk fra den siktede til å få tilgang til innholdet i mobiltelefonen.

«Cop button»

Operativsystemet iOS11 er for øyeblikket ute i en betaversjon, og flere brukere på det sosiale mediet Twitter har oppdaget den nye funksjonen.

Ved å klikke raskt fem ganger på av/på-knappen, åpner det seg en meny som lar deg ringe nødnummeret ved en hjelp av en enkel bryter. Menyen gir også tilgang til medisinsk informasjon om brukeren.

I tillegg deaktiverer funksjonen Touch ID, som er Apples fingeravtrykkleser. For å aktivere fingeravtrykkleseren på nytt, må man taste inn et passord.

I dag kan man slå av fingeravtrykkleseren ved å skru av telefonen, ikke bruke den på noen dager, forsøke å låse opp telefonen med feil finger en rekke ganger eller deaktivere Touch ID i innstillingene på mobilen. Den nye metoden gjør det dermed mulig å låse telefonen på en mye mer diskret måte, hvis man frykter å bli tvunget til å låse den opp, skriver teknologinettstedet The Verge, som også har testet funksjonen.

I amerikanske medier blir den nye funksjonen omtalt som «cop button», altså «politiknapp». Apple-nettstedet 9to5Mac skriver at de har fått bekreftet fra kilder at det ikke er en såkalt «bug» som fører til at fingeravtrykkleseren blir deaktivert.

Apple fikk i 2016 oppmerksomhet for en feid med FBI i USA, som ble en prinsippsak om personvern. FBI krevde at Apple skulle åpne telefonen Syed Rizwan Farook, som stod bak terrorangrepet i San Bernardino i California, men teknologigiganten nektet å lage en bakdør.

– Amerikanske myndigheter har rettet krav til Apple som truer sikkerheten til våre kunder. Vi nekter å følge disse ordrene, som går langt forbi lovverket, skrev Apple i en uttalelse på sine nettsider.

– Uheldig for politiets arbeid

TV 2 har vært i kontakt med Politidirektoratet, som henviser videre til Agder politidistrikt.

I april i fjor ønsket Agder-politiet å tvinge en narkotikasiktet mann til å åpne sin iPhone 6 med fingeren, og ba retten om lov, skrev blant annet NRK Sørlandet den gang.

– Saken fra Agder som verserte i media for en tid tilbake gikk på om datidens lovverk ga hjemmel for å åpne telefoner med bruk av makt. Høyesterett sa nei til det. Stortinget «hev seg da rundt» og lovendringen kom på plass etter kort tid, skriver påtaleleder Terje Kaddeberg Skaar i en e-post til TV 2.

Han beskriver den nye funksjonen som uheldig for politiets arbeid.

– Som nevnt kjenner jeg ikke til at vi har eksempler på slik deaktivering hos oss. Det er selvsagt uheldig for politiets arbeid og muligheter til å avdekke kriminalitet at en slik finnes på dagens telefoner, legger han til.

Jussekspert: – Settes i sjakkmatt

Jussprofessor ved Universitetet i Oslo, Alf Petter Høgberg, mener funksjonen gjør at hacking er politiets eneste gjenværende mulighet.

Denne funksjonen er et svar på lovgivers forsøk på å omgå et passordsubstitutt. Ved passordlåsing i iOS 11 har politiet ikke andre ordinære muligheter til å åpne telefonen enn ordinær hacking, og ved bruk av et mellomlangt passord ligger dette lysår utenfor politiets kompetanse og faktiske muligheter, sier han til TV 2.

Han forteller at politiet i praksis ikke har noen mulighet til å tvinge noen til å åpne iPhonen sin, dersom funksjonen benyttes.

– Heller ikke lovgiver har muligheter til å omgå dette uten å bryte med sentrale menneskerettigheter i form av forbud mot selvinkriminering og tortur. Den eneste mulige hjemmelen for å gjennomtvinge åpning, er nødrett. Men dette er mindre praktisk da nødrett som hjemmel for tortur vel har liten oppslutning i vår rettskultur. Så her settes både politi og Storting sjakk matt, legger han til.