GJENBRUK: Kari har brukt gammel drivved som isolasjon av kontaineren. Det er også installert vann og elektrisitet.
GJENBRUK: Kari har brukt gammel drivved som isolasjon av kontaineren. Det er også installert vann og elektrisitet. Foto: Privat/SVETLANA ROMANTSOVA

Verdensmester Kari (38) har ventet to år på å få flytte inn i container

Verdensmesteren i kiting stortrives med sin nye bolig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kari Schibevaag (38), som er tidligere verdensmester i kiting, fikk forrige helg beskjeden hun har ventet på i to år:

Hun kan endelig flytte inn i kontaineren sin i Lofoten.

– Jeg har kjempet mot kommunen i snart to år, så det var utrolig godt å få dette på plass, sier Schibevaag til TV 2.

Kontaineren er i utgangspunktet en vanlig kontainer, på cirka 30 kvadratmeter. Det er bygget inn store vinduer på langsidene, og innvendig er den innredet som en fullverdig ettroms.

– Det er skikkelig koselig, og jeg har blant annet brukt gammel drivved på veggene, sier hun.

Kontaineren er kjøpt fra et minihus-firma i Nederland og fraktet til Norge.

Vil bo lite og billig

Schibevaag, som opprinnelig er fra Stavanger, har bodd flere år i Lofoten. Da hun flyttet til øykommunen, fikk hun ideen om å flytte inn i en kontainer.

– Jeg har alltid hatt lyst til å ha et lite hus. På grunn av livsstilen min har jeg ikke hatt lyst til å bo noe stort, men så har jeg hatt lyst på for eksempel havutsikt, forteller den aktive 38-åringen.

PÅ UTSIDEN: Slik ser kontaineren ut. Det er satt inn store vinduer på langsidene. FOTO: Kari Schibevaag
PÅ UTSIDEN: Slik ser kontaineren ut. Det er satt inn store vinduer på langsidene. FOTO: Kari Schibevaag

Hun har de siste årene blitt verdensmester flere ganger, både i kiting på vann og på snøen. I dag driver hun med kurs, ekspedisjoner og arrangerer idrettscamper. Hun har også laget en dokumentarfilm om hvaler.

– Jeg ville ikke bo meg ihjel. Og etter å ha bodd i bilen i lang tid, har jeg blitt vant til å bo lite. Men nå kommer vinteren, og det blir veldig godt å ha et sted man kan komme inn til, sier hun.

Trenden med å bo lite, i kontainere eller i såkalte minihus, har de siste årene blitt større både i inn- og utland. Gjennom programmer som «Min bittelille boligdrøm» har flere vist frem hvordan det er mulig å leve smått - men godt.

Ønsker færre krav

Å få godkjent kontaineren som bolig har tatt tid og krefter. I helgen kom beskjeden om at kontaineren er midlertidig godkjent, etter flere runder med hjelp fra to byggherrer. Schibevaag beskriver prosessen som utmattende, og etterlyser enklere saksbehandling for dem som vil bo på samme måte.

– Det er synd at det skal være så vanskelig å få lov til å bo litt annerledes enn andre. Det er Norge i et nøtteskall, mener hun.

Schibevaag mener blant annet at kommuner bør lette på tekniske byggekrav dersom noen ønsker å bo lite. I dag må et minihus som skal registreres som bolig tilfredsstille samme tekniske krav som vanlige hus.

I BILEN: De siste årene har Kari bodd i bilen, noe hun også vil fortsette med deler av tiden nå- FOTO: Kari Schibevaag
I BILEN: De siste årene har Kari bodd i bilen, noe hun også vil fortsette med deler av tiden nå- FOTO: Kari Schibevaag

Blant annet mener Schibevaag at dagens krav om isolasjon og brannsikkerhet er vanskelig å etterkomme i minihus eller kontainere.

– Det er lett å komme seg ut av et lite hus dersom det brenner, mener hun.

38-åringen sier hun har fått flere mailer fra folk som har lest om boligprosjektet hennes, som lurer på hvordan de kan gjøre det samme.

– Jeg synes man må inn og se på lovverket her, og få mer kunnskap om det å bo smått. Hvis man vil at folk skal bo mer miljøvennlig og bygge smart, så kan man ikke være så strenge, sier hun.