KALD FORNØYELSE: Den danske TV 2-reporteren Jesper Steinmetz var kun iført t-skjorte da det begynte å blåse iskald luft inn i kabinen. Dette bildet tok han etter at piloten snudde flyet.
KALD FORNØYELSE: Den danske TV 2-reporteren Jesper Steinmetz var kun iført t-skjorte da det begynte å blåse iskald luft inn i kabinen. Dette bildet tok han etter at piloten snudde flyet. Foto: Jesper Steinmetz/Instagram

Dansk TV-reporter kunne ha «frosset i hjel» – frostsjokk på Oslo-fly tvang piloten til å snu

Jesper Steinmetz (50) satt på SAS-flyet med 250 passasjerer som søndag måtte snu på vei til New York. Årsaken var et ødelagt varmeapparat.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da danske TV 2 sin USA-korrespondent Jesper Steinmetz (50) søndag skulle fly fra Oslo til New York, fikk han seg seg en iskald opplevelse.

Bare én time etter at flyet hadde lettet, måtte det snu.

Årsaken var at et varmeapparat som hadde sluttet å virke, og det begynte å bli iskaldt i kabinen.

Kapteinen kom med følgende beskjed over høytaleranlegget, forteller Steinmetz til BT, som først omtalte saken.

«Jeg har litt dårlige nyheter. Varmeapparatet i noe av flyet virker ikke, så det ville være uforsvarlig å fortsette den planlagte ruten over Atlanterhavet».

I VARMERE STRØK: Jesper Steinmetz foran Ronald Reagan president-bibliotek i Simi Valley i California. Foto: Danske TV 2
I VARMERE STRØK: Jesper Steinmetz foran Ronald Reagan president-bibliotek i Simi Valley i California. Foto: Danske TV 2

«Frøs ihjel over Atlanteren»

På Instagram-siden sin har Steinmetz lagt ut et bilde av skjermen han hadde foran seg på flyet, som viser at flyet snur.

I speilbildet ser man reporteren, kun iført t-skjorte.

«Frøs ihjel over Atlanteren» kunne ha vært overskriften hvis ikke SAS-kapteinen hadde tatt en rask beslutning og snudd flyet», skriver han.

Og:

«Problemer med temperaturen om bord flyet til USA, så vi ville ha nådd minus 40 grader over Atlanteren hvis flyet fortsatte – og det er jeg altså ikke kledd for. Takk for at sikkerheten trumfer alt. Som alltid: Superproffe SAS».

Ytterligere problemer

Reporteren forteller at de fleste reisende hadde forståelse for situasjonen.

– Selvfølgelig er folk irriterte over at de ikke kommer hjem, men jeg er imponert over at folk tok det så rolig. Det er godt å fly med et selskap hvor man vet at de er så profesjonelle.

Dette vil du ikke se når du se ut av flyvinduet:

Flyet returnerte ikke til Oslo, men landet i København, hvor SAS hadde en tekniker tilgjengelig.

Varmeapparatet ble raskt reparert, men personalets arbeids- og hviletidsregler tilsa at flyet ikke kunne lette før mandag morgen.

Også en ny utfordring meldte seg: Flymaten var allerede blitt varmet opp, og kunne ikke varmes opp igjen mandag morgen.

– Av hygienemessige årsaker kunne de ikke servere den maten som hadde vært oppvarmet, og det er ikke så lett å få ny mat til 250 passasjerer. Man får et innblikk i hvor mye logistikk en slik flyvning innebærer, sier Steinmetz til BT.

Ti minusgrader i cockpit

SAS' pressetalskvinne Anna Kansell sier til TV 2 at de beklager ulempen den tekniske feilen medførte for de reisende.

– Dette var en teknisk feil som gjorde at kald luft ble blåst inn i cockpit. Luften var på ti minusgrader, så det hadde ikke gått an å fortsette flyvningen, sier hun.

– Vi beklager det inntrufne, men sikkerheten må komme først. De reisende sov på hotell i København i natt, og fortsatte reisen mandag morgen. Flyet er nå på vei til New York, sier hun.