PRESISERER: Presidenten snakker for seg selv, sier utenriksminister i USA, Rex Tillerson. REUTERS/Yuri Gripas
PRESISERER: Presidenten snakker for seg selv, sier utenriksminister i USA, Rex Tillerson. REUTERS/Yuri Gripas

– Trumps ord får stå for hans egen regning

– Presidentens ord står for hans egen regning, presiserer utenriksminister Rex Tillerson på spørsmål om Trumps håndtering av opptøyene da høyreekstreme demonstrerte i Charlottesville.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– USAs satsing på toleranse og likestilling er uendret, sier Tillerson i intervjuet med Fox News søndag.

Spørsmålene blir stilt etter kritikken som har haglet mot presidenten på grunn av måten han uttalte seg på etter de voldelige opptøyene i Charlottesville.

Opptøyene var et resultat av at høyreekstreme demonstrerte, og resulterte i at en kvinne ble drept. Mange mener Trump uttalte seg på en måte som ikke tok tydelig nok avstand fra høyreekstreme som hevder den hvite rases overlegenhet.

– Vi uttrykker Amerikas verdier fra utenriksdepartementet og vårt engasjement for frihet, vårt engasjement for likebehandling av mennesker over hele verden - det budskapet har aldri forandret seg, sa Tillerson i intervjuet.

– Må gjøre mer

Gary Cohn, som er presidentens økonomiske rådgiver sa i et intervju med Financial Times at han mente regjeringen «kan og må gjøre mer» for å fordømme hatgrupper. Også FN-komitéen mot rasediskriminering (CERD) kritiserte i forrige uke Trump fordi den anså at han ikke fullstendig fordømte hat og fordommer. Nå følger Tillerson opp.

– Jeg tror ikke noen tviler på det amerikanske folks verdier eller den amerikanske regjeringens vilje til å forsvare dem, sa Tillerson.

Tillerson fikk deretter direkte spørsmål om hvorvidt Trumps uttalelse om at det var «skyld på mange sider» gjenspeiler amerikanske verdier. Han svarte:

– Presidenten taler for seg selv.

Tillerson var selv svært omstridt før utnevnelsen til utenriksminister, og mange mente den tidligere forretningsmannens tidligere rolle i næringslivet kunne kompromittere hans evne til å fremme amerikanske verdier og idealer.