Orkanen Harvey gjorde landfall i Texas sendt fredag kveld lokal tid, med en vindstyrke på opptil 60 meter i sekundet.
Orkanen Harvey gjorde landfall i Texas sendt fredag kveld lokal tid, med en vindstyrke på opptil 60 meter i sekundet. Foto: David J. Phillip / AP.

Uvær herjer i Texas:

Varslet enormt med regn etter orkanen Harvey: – Må holde oss inne

Etterdønningene av orkanen Harvey fører til enorme nedbørsmengder i Houston.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Flere byer i USA er hardt rammet av orkanen Harvey. En av disse er byen Dickinson, like ved Houston.

Forfatteren Timothy J. McIntosh la søndag ut et bilde på Twitter av bilder fra et eldrehjem, som viser eldre sitte med vann til over midjen og at de trenger hjelp.

Noen timer senere la han ut en melding hvor han takket til hjelp, og takket for at 15 personer ble reddet ut av eldrehjemmet.

Så langt er det meldt om opptil 40 savnede og 30 skadde. To personer er bekreftet omkommet.

Norske Christina Hetleøen sier hun aldri har opplevd noe lignende.

– Alle er bedt om å holde seg innendørs. Vi er også bedt om å bli i første etasje hvis vann kommer inn i husene, og ikke gå på loftet, sier Christina Hetleøen ved det norske generalkonsulatet i Houston til NTB.

Hun forteller at det regner uten stopp, og at hun aldri før har sett noe lignende.

Kaos
Orkanen Harvey gjorde landfall i Texas sendt fredag kveld lokal tid, med en vindstyrke på opptil 60 meter i sekundet.

Selv om mye av kraften i orkanen forsvant da den nådde land, fryktes det at store nedbørsmengder de neste dagene kan forårsake vel så store skader. Noen steder kan det komme så mye som 1.3 meter regn etter orkanen. Lignende har aldri skjedd i Texas.

Alle flyvninger til og fra Houston er nå avlyst.

Til sammenligning ble
kaoset i Utvik for en måned siden forårsaket av 70 millimeter regn i løpet av en natt.

Regn, regn og mer regn
The National Weather Service, USAs nasjonale meteorologiske institutt, sier mer enn 60 centimeter regn falt i Houston på et døgn.

Innbyggerne i byen får stadig nye tornadovarsler, og Hetleøen sier det ser ut til at stormen blir hengende over området fram til onsdag.

– Alle er veldig på vakt. Det var vanskelig å gå til sengs i går kveld, siden tornadovarslene kom så hyppig, og man ble bedt om å søke tilflukt i husets innerste rom uten yttervegger, forteller Hetleøen.

Store konsekvenser
Hardest rammet er byene Rockport og Houston.

I sistnevnte har en norsk familie på fire og hunden rigget seg til i husets «safe room», som er garderoberommet i huset.

– Vi mottok informasjon om uværet tidligere i uken, men forsto at uværet var sterkere enn forventet, forteller mamma Linn Marita Strønen van Dipten til TV 2.

Hamstret mat og drikke

Det var da de fleste lokale, som er vant til heftig uvær, begynte å hamstre at de skjønte alvoret.

– Vi så hvordan de lokale handlet hundrevis av vannflasker på butikken. Torsdag kveld og fredag var en del butikker tomme for vann, brød og liknende. Selv stod jeg i kø tidlig fredags morgen og fikk den nest siste propantanken slik at vi kan tilberede mat på grillen om strømmen går, forteller hun.

I tillegg til å ha nok vann, mat, lommelykter og propan, så har de også full tank på begge bilene sine. Men foreløpig er de flomfast.

Mange av gatene stengt på grunn av den høye vannstanden, og garasjer og hus som ikke er bygget litt opp er veldig utsatt.

Sykehus evakueres
Vann i kjelleren på et av Houstons største offentlige sykehus forstyrrer strømtilførselen, og pasienter evakueres fra bygget.

Evakuerte pasienter transporteres videre fra Ben Taub Hospital til andre sykehus i området, opplyser lokale myndigheter. Det er ikke kjent hvor mange pasienter det gjelder.

Store mengder nedbør etter orkanen Harvey, som sent fredag kveld rammet Texas, har ført til oversvømmelser flere steder. I Houston bes innbyggerne om å holde seg innendørs.

Stormen har også ført til at George Bush interkontinentale flyplass i Houston er stengt, og alle passasjerflyvinger er innstilt, opplyser lufthavnen.

Byens andre flyplass, Hobby International, stanset alle flyvinger tidligere søndag på grunn av store vannmengder på rullebanene.

(TV 2/NTB)