GÅTT I DEKNING: Barna er oppslukt i iPaden mens hunden i familien passer på gummistøvlene. Utenfor er innkjørselen forvandlet til en elv. FOTO: Privat
GÅTT I DEKNING: Barna er oppslukt i iPaden mens hunden i familien passer på gummistøvlene. Utenfor er innkjørselen forvandlet til en elv. FOTO: Privat

Norsk familie orkanfast i Texas:

– Har fått beskjed om å passe oss for alligatorer i gatene

Orkanen Harvey har ført til massive ødeleggelser og flere dødsfall. En norsk familie har sperret seg inne og er flomfast i husets «safe room».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Gjennom helgen har den tropiske orkanen Harvey herjet over delstaten Texas i USA.

Det er den sterkeste stormen som har rammet USA siden Wilma i 2005.

Så langt er det meldt om opptil 40 savnede og 30 skadde. To personer er bekreftet omkommet. Hardest rammet er byene Rockport og Houston.

I sistnevnte har en norsk familie på fire og hunden rigget seg til i husets «safe room», som er garderoberommet i huset.

Vi mottok informasjon om uværet tidligere i uken, men forsto at uværet var sterkere enn forventet, forteller mamma Linn Marita Strønen van Dipten til TV 2.

Hamstret mat og drikke

Det var da de fleste lokale, som er vant til heftig uvær, begynte å hamstre at de skjønte alvoret.

– Vi så hvordan de lokale handlet hundrevis av vannflasker på butikken. Torsdag kveld og fredag var en del butikker tomme for vann, brød og liknende. Selv stod jeg i kø tidlig fredags morgen og fikk den nest siste propantanken slik at vi kan tilberede mat på grillen om strømmen går, forteller hun.

I tillegg til å ha nok vann, mat, lommelykter og propan, så har de også full tank på begge bilene sine. Men foreløpig er de flomfast.

Fare for alligatorer

Slik ser familiens mobiltelefon ut. De får jevnlige varsler fra myndighetene om orkantilstanden i deres lokalområde. FOTO: Privat
Slik ser familiens mobiltelefon ut. De får jevnlige varsler fra myndighetene om orkantilstanden i deres lokalområde. FOTO: Privat

Gjennom helgen har familien spilt brettspill, sett film og lest bøker sammen. Samtidig har det tikket inn advarsler fra myndighetene på mobilen om tornado og oversvømmelser med rundt 20 minutters mellomrom.

– Gaten blir fort forvandlet til en elv og vi har sett både ender og svaner svømme forbi. I dagene etter flom bør man alltid være oppmerksom på alligatorer som kan ha kommet på «avveie», forteller hun.

Tenker på de utrygge familiene

Mange av gatene stengt på grunn av den høye vannstanden, og garasjer og hus som ikke er bygget litt opp er veldig utsatt. Selv føler familien seg relativt trygge.

Vi har tak over hodet og mat i skapet, men tenker mye på de som ikke er så heldige. Forskjellene er enorme og uværet kan være ekstremt lokalt. Mange har allerede fått store skader på hus og eiendeler, sier Strønen van Dipten.

Familien vet ikke hvor mange dager de må belage seg på å sperre seg inne.