EKSTREMISMETOG: Høyreekstreme fra Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM) marsjerer i Kristiansand. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
EKSTREMISMETOG: Høyreekstreme fra Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM) marsjerer i Kristiansand. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Forventer flere nazi-demonstrasjoner i Norge

– En tidsånd som er i ubehagelig vekst og som det er verdt å være bekymret over, sier ekstremismeekspert Øyvind Strømmen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lørdag 12. august ble 32 år gamle Heather Heyer meid ned av en bil og drept under et voldelig sammenstøt mellom demonstranter i Charlottesville, Virginia, USA.

Det var hundrevis av såkalte «Alt Right»-aktivister, Ku Klux Klan-sympatisører og nynazister som samlet seg og havnet i voldelige sammenstøt med motdemonstranter. Kaoset antas å være den største gruppen hvite nasjonalister som har samlet seg på over et tiår.

Vokser seg stadig større

Eksperter mener det som skjedde i Charlottesville har gitt vind i seilene til høyreorienterte meninger, også i Europa og Norge.

Cathrine Thorleifsson, forsker ved Senter for ekstremismeforskning ved Universitetet i Oslo, mener høyreekstreme grupper og den såkalte «Alt Right»- bevegelsen er i vekst.

– De klassiske hatgruppene er ikke i vekst, som Ku Klux Klan, som hadde millioner av medlemmer på 20-tallet har synkende medlemstall. Men organisasjoner på nettet og de såkalte alternativhøyre, er i vekst.

Søndag ettermiddag var det demonstrasjoner i Åbo i Finland, etter knivangrepet der forrige uke. Og i slutten av juli marsjerte nynazistene i den høyreekstreme gruppen Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM) i Kristiansand med sine grønne og hvite flagg, midt blant barn og voksne i sørlandsbyens gågate.

Politiet bemannet opp da høyreekstreme marsjerte i Kristiansand. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
Politiet bemannet opp da høyreekstreme marsjerte i Kristiansand. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Bare sett starten av norske demonstrasjoner

Journalist og forfatter, Øyvind Strømmen, mener de aktive nynazistene fremdeles er en relativt liten gruppe, men at veksten skaper bekymring.

– Det som var i Kristiansand var en nynazistisk organisasjon, som er åpne nasjonalsosialister, og de klarte å samle 60-70 mennesker ved å også hente inn både svensker og finner i Norge for å demonstrere der. Det forteller hvor svakt det nynazistiske miljøet her til lands er. Så det er ikke et stort fenomen. Samtidig ser man jo at det har vært forsøk i Norge på å importere «Alt Right»-bevegelsen, så det rører seg mer enn det nynazistiske miljøet.

Han mener man også ser en oppblomstring av høyreekstreme ideer og tankegods på Internett. På spørsmål om vi kan forvente flere slike demonstrasjoner i Norge, svarer Strømmen kontant ja.

– Ja, fordi Den nordiske motstandsbevegelsen er opptatt av å vise seg frem. Så det vil komme flere forsøk fra dem av å vise seg frem på gatenivå.

– Bekymret

Han mener allikevel at det skal mye til fra tastaturkrigerne velger å kaste seg med på nazistiskegatedemonstrasjoner.

– Det er stor avstand og ideologisk avstand, selv om mange kommentarer på Internett er sjokkerende. Men fra folk som uttrykker fremmedfiendtlighet og hat på nett, så er det fremdeles et stort stykke på vei til gruppen i Kristiansand som er åpent nazistiske. Det er ikke to fenomener som skal i samme sekk, sier han og legger til.

– Men begge deler er en del av en tidsånd som er i ubehagelig vekst og som det er verdt å være oppmerksom på og bekymret over.

Mener Trump heller bensin på bålet

USAs president Donald Trump, fikk mye kritikk for å ikke være raskt ute med å fordømme opptøyene i Charlottesville. I uttalelsene sine i ettertid kalte han mange av de høyreekstreme for «flotte mennesker», og han ble da beskyldt for å gi grobunn til ekstremistene. Thorleifsson mener det er mye sannhet i beskyldningene.

– Jeg er enig i det. Fordi det skaper en moralsk likevekt. Og det er jo også problematisk at han ikke fordømmer opptøyene når han har en mulighet til å gjøre det. Og hvis du ser igjennom hele hans kampanje og etter at han ble president, så har han ikke tydelig nok har tatt avstand fra gruppene som åpent omfavner ham, sier UiO-forskeren.

Strømmen mener også at Trump bidrar til å mobilisere de høyreekstreme bevegelsene.

– Det er klart at disse bevegelsene har spilt en rolle i Trumps valgkamp og han har ikke markert noen klar og tydelig avstand. Samtidig så er det slik at disse gruppene har blitt oppildnet av at de har fått oppmerksomhet og føler at de er på offensiven. Det ser man både i USA og i Europa hvor ulike grupper henter inspirasjon fra «Alt Right»-bevegelsen.