derfor gir Juan Mata vekk en prosent av lønnen sin til veldedighet:

– Det er bare sunn fornuft. Vi er så utrolig privilegerte

I en verden der pengene rår mer enn noen gang, utfordrer Juan Mata fotballeliten til å tenke annerledes.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Her får du tilgang til Premier League på TV 2 Sumo!

Økonomien i verdens største fotballigaer har nådd galaktiske proporsjoner. Nylig ble Neymar tidenes dyreste fotballspiller da Barcelona-spilleren ble solgt for svimlende to milliarder kroner til Paris Saint-Germain. Det får Manchester Uniteds Juan Mata til å tenke:

– Fotball er så mye mer enn bare å sanke trofeer, den er mye større enn det. Fotballen har en enorm kraft til å samle folk, derfor ønsker jeg å gjøre noe som fremtidige generasjoner kan dra nytte av, sier Mata til TV 2.

Hummels med på laget
Mata vil gi tilbake til grasroten, og har nå engasjert seg i veldedighet. Gjennom prosjektet «Common Goal» donerer spilleren som er kjent som «the nicest guy in football» vekk en prosent av lønnen sin for å gi vanskeligstilte barn et bedre liv gjennom fotballen.

Målet er å skaffe en hel startellever med fotballspillere som vil gjøre det samme, og Mats Hummels er andremann ut til å slutte seg til prosjektet.

– Jeg fikk en SMS fra Mats der han fortale hvor mye han likte prosjektet og at han gjerne ville bidra. Det er strålende å få Mats med på laget, forteller Mata.

Det er også TV 2s Premier League ekspert Brede Hangeland enig i.

– Både Mata og Hummels er kjente, sterke navn i internasjonal fotball og hvis de kan få med seg noen flere betyr det kanskje at den snøballen begynner å rulle. Mata er jo kjent som fotballens gentleman, en tenker og filosof som ser litt utenfor den boblen alle som er involvert i fotball lever i. Vi må bare hylle dette initiativet til Mata.

– Vi som er privilegerte, må gi tilbake
Nå gleder Mata seg til å kunne gjøre en forskjell i mange barns liv. For selv om sparegrisen til hverken Mata eller Hummels blir særlig slankere av donasjonen, kan pengene bety enormt mye for vanskeligstilte barn og unge.

– Uansett hvor du drar i verden spiller barn fotball, enten på gata eller hvor som helst. Fotballen er en stor del av livet deres, selv om de kanskje ikke er klar over det. Så om man kan forbedre fasilitetene og få de til å fokusere på fotballen i stedet for å ting som kanskje ikke er så bra, da bidrar man til å gi barna et bedre liv, sier Mata.

– Hvis forskjellene mellom toppen og grasroten blir for store, så er risikoen at alt blir pengedrevet. Derfor er initiativet til Mata nyttig. Det skaper en debatt om hva fotballen er: er den bare til for å tjene penger? Eller om den også kan være med og gjøre godt for folk? Spør Hangeland.

Mata selv mener det bare skulle mangle at privilegerte fotballspillere gir tilbake til samfunnet:

– Det er bare sunn fornuft å gi tilbake. Vi er så utrolig privilegerte. Det er så mange som drømmer om å bli profesjonell fotballspiller. Jeg er en av de heldige som få leve ut den drømmen ved å spille på Manchester United. Dette er vår måte å legge til rette for at vanskeligstilte barn lettere kan oppnå den drømmen, sier den spanske landslagsspilleren.