VM-sirkuset gir «unntakstilstand» i Bergen – flere hundre tusen innbyggere får store utfordringer

Politifolk fra hele landet er beordret til Bergen og store deler av byen mellom de syv fjell blir stengt for all biltrafikk i ni dager.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er vel tre uker til VM-sirkuset tråkkes i gang i Bergen. Det er en begivenhet som vil bli fulgt av flere hundre millioner tv-seere verden over.

Og begivenheten er kanskje større enn de fleste bergensere har tatt inn over seg. Først nå begynner folk innse hvilke store konsekvenser arrangementet.

Med over 1000 deltakere og flere hundre tusen besøkende er dette et av de største idrettsarrangementer i Norge noensinne.

Store sikkerhetstiltak

Sikkerhetstiltakene i byen blir omfattende i disse dagene. Politifolk fra hele landet er beordret til Bergen. De er bevæpnet og beredskapen for å forhindre terroranslag er betydelig styrket.

– Sikkerheten vil være god. Bergen er godt forberedt, og det har aldri vært så store ressurser i byen. Det gjelder politiressurser, helseressurser, brannressurser, og ressurser knyttet infrastruktur som strøm, veier, vann og avløp, og telekom, sier beredskapssjef i Bergen kommune Ivar Konrad Lunde, til TV 2.

Den største utfordringen for bergenserne er kanskje den store omleggingen av trafikken inn og ut av sentrum de ni dagene VM pågår.

– Dette er den største utfordringen for oss, og det har vært fokuset under forberedelsene. Vi har sikret at alle har helsetilbud, og at nødetater kan komme fram overalt, sier Lunde.

Transportproblemer

Store deler av sentrum og omegnskommunene blir sperret av for all biltrafikk. Enkelte veier vil være stengt hver dag mellom 08.30 og 19.00. Det får konsekvenser for flere hundre tusen innbyggere som vil slite med å ta seg frem til arbeid og skole.

De aller fleste bergensere TV 2 har snakket med er positive til arrangementet til tross for de stor omleggingene. De fleste er løsningsorienterte og gleder seg til VM-sirkuset er i gang. Personer som vet de møter på jobber i Bergen sentrum som er avhengig av vareleveranser er innstilt på å måtte ta imot varer grytidlig om morgenen. De som er avhengige av å komme seg rundt om kring, har vært kreative og funnet løsninger alle er motiverte for.

El-sykler til hjemmesykepleien

En av flere aktører som har måttet tenke nytt er hjemmesykepleien i Bergen. På grunn av stengte veier har de ingen mulighet til å kjøre til pasientene.

Sykepleiere blir nå utstyrt med el-sykler. Totalt har hjemmesykepleien i Bergen kjøpt 30 el-sykler til sine ansatte - til en halv million kroner.

– Dette er en utfordring de ansatte tar på strak arm, sier enhetsleder ved hjemmesykepleien på Landås i Bergen, Åse Herfindal.

De ansatte er fornøyd med syklene, spesielt el-motoren.

– Det er veldig deilig. Så kan man sykle i motbakker uten å bli altfor slitne til vi kommer pasienten, smiler sykepleier Karoline Blauenfeldt til TV 2.