Justisminister Per-Willy Amundsen:

Vil tvangs-kastrere pedofile

Justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) mener han har løsningen som kan hindre pedofili. Han vil medisinsk kastrere alle som blir dømt for seksuelle overgrep mot barn.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Seksuelle overgrep mot barn er noe av de verste forbrytelser som finnes, sier justisministeren til TV 2.

TV 2 har i en rekke reportasjer sporet opp nordmenn som er dømt for seksuelle overgrep mot barn i Norge, og som har reist til såkalte risiko-land som er beryktet for enkel tilgang på fattige barn.

I kjølevannet av sakene har Justisminister Per-Willy Amundsen flere ganger sagt at han vil bekjempe seksuelle overgrep mot barn. Nå mener han at han har løsningen.

– Pedofile monstre

– Jeg er opptatt av at vi i langt større grad klarer å pågripe, dømme, forfølge, ta ut disse pedofile monstrene som ikke har noe ute i samfunnet å gjøre. Da mener jeg alle tiltak må vurderes.

Tidligere har Amundsen sagt han vil ta passet fra nordmenn som forgriper seg mot barn. Nå vil han gå enda lenger.

– Jeg mener tidene er kommet for å vurdere å innføre medisinsk kastrering på personer som blir dømt for seksuelle overgrep mot barn, sier Justisminister, Per-Willy Amundsen til TV 2.

Er ikke det ganske ekstremt?

Dette er kastrasjon

Inngrep der kjønnskjertlene (testiklene) fjernes operativt eller på annen måte settes ut av funksjon. Man taler om «kjemisk kastrasjon» når man anvender medikamenter som reduserer eller opphever virkningen av særlig det mannlige kjønnshormon, testosteron. Medikamenter som gis i sprøyteform er i dag mer brukt enn kirurgisk kastrering ved prostatakreft.

Hos utvokste menn medfører kastrasjon tap av eller reduksjon i kjønnsdriften.

Kilde: Store norske leksikon

– Nei, jeg oppfatter ikke det som ekstremt. Vi ser dessverre at personer som har begått noen av de verste forbrytelser som finnes, gjentar de forbrytelsene mot andre barn. Vi har krav på å verge våre barn disse monstrene, da må vi også kunne forhindre så langt vi kan at de gjentar side overgrep. Da er medisinsk kastrering et åpenbart tiltak som kan sørge for det, sier Amundsen til TV 2.

Amundsen viser til at lignende tiltak blant annet er testet ut i Danmark. Metoden som består av hormonbehandling dreper sex-lysten, og vil ifølge Amundsen forhindre nye overgrep.

– Jeg vil redde barna. Hvis vi kan redde ett barn med dette tiltaket, så er det nok for meg. Rettighetene til våre barn, om å ikke bli utsatt for disse forferdelige handlingene, ranger langt over en pedofils rett til å utøve sin seksualitet.

Dømmes til kastrering

Justisministeren hevder blant andre danskene har god erfaring med å kastrere pedofile. I både Danmark og Sverige testes medisinsk kastrering ut på frivillige. Amundsen mener det er grunn til å gå lenger.

– Selvfølgelig snakker vi tvang. Men gjerne også frivillig. Jeg mener dette må inn som dom, at man dømmes til medisinsk kastrering, sier Amundsen.

Amundsen understreker at tiltaket må utredes, og at det ikke skal gjelde unge overgripere som selv er nær den seksuelle lavalder. Men han åpner at kastrering kan benyttes for en som dømmes for seksuelle overgrep mot barn for første gang.

– Jeg ser ikke bort fra at det kan bli aktuelt å gjøre dette med en som dømmes for overgrep mot et barn for første gang. Det viktigste for meg er å skjerme barna, og da er det ingen metoder som bør være uprøvd, sier Amundsen til TV 2.

– Medisinsk kastrering har gitt gode resultater, og det vil redde barn.

Hvis du sitter som Justisminister i 4 år til så vil du jobbe for dette?

– Ja, svarer Amundsen.

Ikke holdbart

Psykologspesialist og forsker, Pål Grøndahl, mener forslaget er et lite gjennomtenkt og antakeligvis ikke vil fungere, selv om det høres ut som en enkel løsning.

– Én ting er at man kan lett gå på gata og finne stoffer som nuller ut den effekten som man vil sette inn i disse menneskene. Det andre er at vi ikke har noe vitenskapelig dokumentasjon på at det faktisk har en effekt over lang tid, sier han.

Han mener det er naivt å tro at personer slutter med voldelige handlinger selv om de mister ereksjon og lyst.