Nationaltheatret:

Råte, sprekker og forfall – nå kan endelig oppussingen snart starte

Nationaltheatret kan starte forprosjektet for rehabilitering neste år, etter å ha fått bevilgning i statsbudsjettet for 2018. Teatersjefen tror de nå kan få oppussingen ferdig til 2024.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I mange år har Nationaltheatret vært preget av forfall - godt synlig for både publikum innendørs og forbipasserende. Det er store sprekker i gulv og tak, og fasaden er blitt midlertidig sikret etter at deler falt ned på fortauet. Tidligere i år valgte regjeringen en løsning for rehabilitering som vil koste tilsammen 1,9 milliarder kroner. Da var det usikkert når prosjektet kunne komme i gang. Nå er det klart at prosjektet kan starte neste år.

Forprosjekt fra 2018

– Teatret har bedt om 10 millioner kroner til første del av forprosjektet, og det har regjeringen nå bevilget i statsbudsjettet for 2018, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) til TV 2.

– Vi er veldig glade, sier teatersjef Hanne Tømta.

– Dette betyr at vi kan rekke å sette i gang selve rehabiliteringen fra 2020. Da flytter vi ut, og må finne alternative steder å være. Og så håper vi å kunne være tilbake til nyåpning i 2024.

– 1,9 milliarder ikke nok

Nationaltheatrets styreleder Merete Smith er også lettet over at den konkrete planleggingen i forprosjektet kan starte neste år. Smith mener likevel at 1,9 milliarder kroner ikke vil være nok for å få bygget så brukervennlig som det bør være.

– I denne løsningen er det ikke nok penger til å sikre allmenn utforming, for eksempel god tilgjengelighet for rullestolbrukere og hørselshemmede. Men vi hører fra regjeringen at de ønsker å sikre et fint bygg, så vi håper og satser på at mer penger kan komme etterhvert, sier Smith.

– Vi har valgt løsningen på 1,9 milliarder kroner i utgangspunktet, men så vil arbeidet med forprosjektet vise hva som er nødvendig. Det viktige er at det er denne regjeringen som nå tar tak i forfallet som har vart i mange år. Kulturarven forvitrer, og slik ønsker ikke vi å ha det, sier Linda Hofstad Helleland til TV 2.