Aktor, politiadvokat Maria Vike Nørve, la ned påstand om ubetinget fengsel i 120 dager. Her sammen med forsvarer Torgeir H. Langva som ber retten om at sin klient blir behandlet på mildest mulig måte.
Aktor, politiadvokat Maria Vike Nørve, la ned påstand om ubetinget fengsel i 120 dager. Her sammen med forsvarer Torgeir H. Langva som ber retten om at sin klient blir behandlet på mildest mulig måte. Foto: Arne Rovick/TV 2

Krever fengsel for voldstiltalt prest

ÅLESUND (TV 2) Aktor mener at presten som er tiltalt for voldsbruk mot sine to barn, skal dømmes til ubetinget fengsel i 120 dager.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Straffesaken mot den voldstiltalte presten startet i Sunnmøre tingrett i går, og fortsatte med prosedyrer i dag.

– Vi mener det er bevist ut over en hver tvil at tiltalte har utført mer vold og krenkelser mot sine egne barn enn det han selv har forklart, sa aktor, politiadvokat Maria Vike Nørve i sin prosedyre i Sunnmøre tingrett i dag.

Hun understreket at barna fremstår som troverdige, detaljerte og har sammenfallende forklaringer.

– Tiltalte har over tid og gjentatte ganger brukt vold, skapt utrygghet og frykt for nye krenkelser overfor barna, mener aktor.

Politiadvokaten la ned påstand om ubetinget fengsel i fire måneder.

– Det er ikke mange formildende omstendigheter, men tiltalte skal ha strafferabatt for delvis tilståelse, sa aktor.

Ifølge tiltalen skal han gjennom nesten fire år ha vært voldelig og truende overfor sine egen sønn. Påtalemyndigheten justerte i prosedyren tidsperioden ned til to år. Datteren skal ha blitt utsatt for vold over en toårsperiode.

– Jeg erkjenner straffskyld, opplyste presten i tingretten i går.

I sin prosedyre la forsvareren vekt på prestens troverdighet.

- Han har erkjent voldsbruk og har på ingen måte prøvd å minimaliser det han har gjort. Nei, han har vært helt ærlig når det gjelder omfanget, og hans troverdighet støttes av de som har forklart seg i retten, sa forsvarer Torgeir H. Langva i sin prosedyre.

Han forsøkte også å så tvil om forklaringene til barna.

- Man må være åpen for at barn kan forklare seg uriktig.

Forsvareren mener omfanget og styrken av voldsbruk ikke er slik påtalemyndigheten hevder.

- Ut fra det som sønnen sier i avhør så har det ikke vært voldsutdøvelse med styrke, fremholdt Langva i tingretten.

Han la ned påstand om at hans klient behandles på mildeste mulig måte.

- Hvis retten mener det er grunnlag for domfellelse etter tiltalen, vil riktig straff være samfunnsstraff i 90 timer, prosederte forsvareren.

Politiet startet etterforskning etter en bekymringsmelding fra helsesøster på skolen. Begge barna fortalte at de ble slått av pappa.

I tilrettelagt avhør forteller prestedatteren om flere voldsepisoder.

– Pappa slår oss. Da begynner vi å gråte. Han slår i hodet, på ryggen, på kinnet og på magen. Det er vondt, kom det frem i avhøret som ble spilt av i tingretten i går.

I det tilrettelagte avhøret av broren, tar han på seg skylden for at faren blir sint og voldelig.

– Jeg krangler med søstera min og pappa sier vi skal stoppe. Vi driter i det. Da eksploderer pappa. Han slår litt og vet ikke andre ting å gjøre for at vi skal slutte å krangle. Han vet ikke bedre, forteller gutten i avhøret.

Senere i avhøret utdyper han volden.

– Det gjorde vondt når pappa moste hodet mitt. Jeg begynte å gråte.

Presten innrømmer at han ikke klarer å styre sinnet sitt.

– Det har skjedd situasjoner der barna har kranglet med hverandre. Det kunne bli høylytt og de kunne bli fysisk også. Gutten var fysisk mot lillesøster, og i slike stressede situasjoner har det skjedd i noen tilfeller at jeg har blitt fysisk. Jeg klarte ikke kontrollere meg, forklare tiltalte.

Han tar avstand fra voldsbruken.

– Jeg tyr ikke til vold i oppdragelsen. Jeg synes det feil. Det jeg har gjort er feil, erkjente presten i sin forklaring i retten i går.

Presten har fått begrensinger i sin utdøvelse av yrke etter at han ble siktet i saken. Han får inntil videre ikke gjennomføre liturgiske handlinger, og heller ikke jobbe med barn og ungdom uten tilsyn.

Dom i saken kommer torsdag 31. august.