Unikumet Lukaku: – Han setter frykten i alle stoppere

Romelu Lukaku er endelig i ferd med å leve ordentlig opp til forventningene som har fulgt ham hele karrieren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Manchester United-Leicester lørdag 18.30 på TV 2 Sport Premium og TV 2 Sumo. Sendestart for Premier League lørdag 12.45!

Manchester United har toppscoreren i Premier League og han heter Romelu Lukaku.

Belgieren har nettet tre ganger på to kamper i sin første sesong i rødt, og er endelig i ferd med å leve ordentlig opp til forventningene som har vært til ham hele karrieren.

– Han er en spiss som setter frykten i alle midtstoppere. Han har en fysikk som kanskje bare Zlatan kan matche. I tillegg er han en av de raskeste i gamet, sier TV 2s Premier League-kommentator Øyvind Alsaker.

Se Lukaku herje i videovinduet øverst!

Lukaku har nå scoret 88 Premier League-mål på 188 kamper i engelsk fotballs øverste divisjon. Da han som 22-åring scoret sitt 50. Premier League-mål i 2015/16-sesongen, var han den fjerde yngste til å nå den milepælen i ligaens historie. Kun Robbie Fowler, Michael Owen og Wayne Rooney var yngre.

Lørdag er det Leicester som skal prøve å stoppe 190 centimeter med rå scoringsvilje, noe som blir en tøff batalje for mesterne fra 2015/16-sesongen.

Men visste du at Lukaku snakker seks språk og ser alle kampene i Premier League i opptak?
Store deler av den resterende delen av denne artikkelen ble første gang publisert på tv2.no i oktober 2013, men er like aktuell i dag.

Ungdomstid i Lierse: 68 kamper - 121 mål (!)
Den nå storvokste spissen ble født i Antwerpen i Belgia, og med en far i Roger Lukaku som tidligere fotballspiller i den belgiske toppdivisjonen og på landslaget til Zaire (nåværende Demokratiske Republikken Kongo) ble det tidlig klart at Romelu skulle få knotter under skoene i ung alder. Allerede som femåring begynte han med organisert fotball, og ble tidlig snappet opp av storklubben Lierse som er kjent for å ha ett av Belgias beste akademier.

De unge barneskoene leverte allerede fra tidlig alder, og fra han var elleve til 13 (2004-2006) scoret han 121 mål på 68 kamper for klubbens yngre lag. Tidligere Vålerenga-spiller David Brocken var ungdomskoordinator i Lierse i Lukakus siste halvår.

– Han spilte allerede da med gutter som var to år eldre, og scoret i hver eneste kamp. Styrkene hans styrken, farten og teknikken var allerede der. Men han var en veldig sjenert gutt, sa Brocken til tv2.no i 2013.

Se også: Brocken fortalte om Lukaku i vår 100-timerssending i sommer

Brocken og Lierse fikk ikke beholde sitt stjerneskudd lenge, for sommeren 2006 hadde den unge gutten vist nok til at Anderlecht mente at han var klar for større oppgaver. Utviklingen stoppet langt ifra der, og fra han signerte sommeren 2006 som 13-åring fulgte han i løpet av de neste årene opp med 131 mål på 93 kamper for klubbens ungdomslag.

– Fysikken er en gave fra Gud
Allerede som ungdom var han dog en sentral del av Anderlechts seniorlag. På sin 16-årsdag 13. mai 2009 skrev han profesjonell kontrakt, og debuten kom allerede elleve dager senere mot Standard Liége. Den påfølgende sesongen var han klubbens største stjerne, scoret 15 ligamål på 33 kamper, debuterte på landslaget som 16-åring, ble toppscorer i belgisk øverste divisjon og sikret seg sin første ligatittel i sin første fullstendige sesong på seniornivå. Da var han allerede et yndet mål for media, og overfor goal.com avslørte han blant annet hvorfor han har sin unike fysikk.

– Det er en gave fra Gud. Eller, som de sier i Frankrike, det er i vannet. Jeg løfter aldri vekter. Da jeg var 14 dro jeg i et treningsstudio en gang i uken, men jeg visste ikke hva jeg gjorde da. Nå gjør jeg kun stabiliseringsøvelser for ryggen, buken og beina. Ingenting annet, sa han da.

Les også artikkel fra 2011: Her er den nye Ronaldo, Ronaldinho, Kaka og Michael Laudrup

Snakker seks språk
I det samme intervjuet kom det fram at han snakket fire språk flytende - fransk, nederlandsk og engelsk, samt et språk fra farens hjemland DDR Kongo - og etter dette har han også lært seg både spansk og portugisisk slik at han nå snakker seks språk.

– Han er en veldig moden person. Min kone er lærer på skolen han gikk på, og han er utrolig. Livet hans endrer seg og folk rundt ham endrer seg men han er den samme. Gutter på 17 som kan spille fotball er ofte gjennomtatovert og har fem ringer på hver finger, men han vil bare spille fotball, sa Anderlechts general manager Herman Van Holsbeeck på denne tiden.

Les også: Lukaku lanserer egen app (2011)

Samme van Bolsbeeck kom også med unike detaljer om familien Lukaku.

– De er en veldig tett knyttet familie. De er ekte afrikanere. Faren er sjefen. Romelu respekterer faren sin mye. Hans far er også en spiss som kom fra Afrika. Han forstår vanskeligheten ved å bli noe i et annet land, sa Anderlecht-lederen om Roger Lukaku og Romelus forhold til sin far.

Hundremillionersovergang som tenåring
Suksessen i Anderlecht gikk langt ifra til hodet på den unge stjernen - som var regnet for å være en av Europas mest ettertraktede stjerner - og sesongen etter endte på 16 ligamål for den da 18 år gamle spissen, noe som var nok til at Chelsea åpnet lommeboken for å hente ham til Vest-London foran snuten på flere byrivaler.

Les også: Britisk avis: – Denne klubben stikker av med Lukaku
Les også: - Belgisk sensasjon skal være klar for Arsenal

Etter lang tids spekulasjoner ble han blå for en overgangssum som skal ha ligget på snaut 100 millioner kroner, med mulighet for å øke til over 160 millioner etter diverse tilleggsutbetalinger.

André Villas-Boas, den daværende Blues-sjefen, hadde sikret seg Europas største og råeste talent, men debutsesongen ble aldri noen suksess for verken spilleren eller manageren. Villas-Boas fikk sparken før sesongen var omme, mens Lukaku kun spilte åtte seriekamper og måtte tilbringe mesteparten av spilletiden på reservelaget mens lagkameratene sikret seg Mesterliga-triumf ved sesongslutt.

– Kan bli bedre på alt, se på Cristiano Ronaldo
Den påfølgende sesongen skulle dog bli en enorm suksess, ettersom den på det tidspunktet 19 år gamle Lukaku signerte en utlånsavtale med West Bromwich i august 2012 som sørget for at han kom til å tilbringe hele forrige sesong på The Hawthorns.

– Du må være fokusert. Jeg kaster ikke bort tid med karrieren min nå. Jeg er 19, men jeg vet hva jeg vil og jeg vet hva jeg ønsker å realisere i framtiden. Hva kan jeg bli bedre på? Alt. Jeg vil bare bli så komplett som noen spiller ønsker å bli.

– Headinger, den defensive delen av spillet, ferdighetene mine, alt jeg jobber med. Du kan aldri si at noe er perfekt. Jeg tror aldri Cristiano Ronaldo sier at noe er perfekt. Han jobber med alt, sa Lukaku selv om måten han trente på underveis i perioden i WBA.

Drømte om å spille for Mourinho så tidlig som 2010
Med perfekt matching fra Steve Clarke ble det 17 ligascoringer (sjette mest i ligaen og mer enn moderklubben Chelseas mestscorende) og en råsterk 8. plass i Premier League på unggutten.

Han scoret blant annet hat trick i Sir Alex Fergusons siste kamp som Manchester United-manager, det utrolige 5-5-oppgjøret på The Hawthorns i serieavslutningen i 2013. I denne tiden avslørte også Lukaku hvordan han jobber utenom treningene.

– Jeg ser kamper hver dag. Jeg tar en fullstendig kopi av hver eneste kamp på DVD. Det er normalt hvis du vil bli på toppnivå. Du må kjenne til spillet, du må vite detaljene til dine lagkamerater og hva du gjør på banen, sa han ifølge Daily Mail.

De fleste hadde trodd at han kom til å bli en sentral del av José Mourinhos Chelsea-lag etter WBA-gjennombruddet, men i stedet ble det altså nytt utlån til Everton i 2013/14-sesongen. Allerede i 2010 hadde spissen uttalt seg med positive ord om den daværende Real Madrid-treneren Mourinho, men allikevel ble det altså ikke noe gjennonbrudd til tross for Mourinhos tilbakekomst til Chelsea.

– Det er helt klart en drøm for meg å spille på Santiago Bernabéu. Det er en fantastisk arena. At José Mourinho er trener der er en ekstra motivasjon. Jeg ville lært så mye som mulig hvis jeg hadde en som Mourinho som trener, sa Lukaku den gangen ifølge Goal.com.

Les også: 2010: Lukaku vil spille for Mourinho
Les også: Mourinho tror Lukaku kan utfordre Torres

Ser hver eneste kamp i ligaen i opptak
DVD-kommentarene ble han for øvrig også konfrontert med etter åpningskampene i sin Everton-karriere. Der kunne han avsløre at han også ser mye mer enn bare egne kamper.

– Det er sant at jeg ser hver eneste kamp i ligaen - og hvert eneste minutt. Jeg bruker tid på å studere og lære av andre spissers bevegelser og lærer meg også om forsvarsspillerne. Jeg bruker tid, sa belgieren etter seieren mot West Ham i september 2013.

– Jeg vil bli en av de beste i denne ligaen og du kan kun lære fra de beste ved å se på de beste. Etter trening drar jeg hjem og tar opp hver eneste kamp. Jeg har satelitt og bare ser kampene, fortalte han.

– Målet mitt er å bli en av de største. Det er derfor jeg er i Everton. Jeg er her for å hjelpe laget og laget er her for å hjelpe meg. Everton var steget jeg trengte. Som et lag er de alltid nære topp fire og å komme til cupfinaler. Det var virkelig interessant for meg, sa han ifølge Metro.

15 mål på 31 kamper som utlånsspiller i Everton var nok til at Merseysiderne satte overgangsrekord og hentet ham permanent sommeren 2014. Og etter ytterligere tre sesonger der målene har rent inn (10, 18 og 25), ble han i sommer altså klar for Manchester United.

Kilder: The Mirror, Daily Mail, Metro , Goal.com

Her får du tilgang til Premier League på TV 2 Sumo!