Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

25-åringen skal over en treårsperiode ha anklaget flere uskyldige personer for voldtekt og seksuelle overgrep, melder engelsk politi i en offisiell uttalelse.

Torsdag ble hun dømt til ti års fengsel.

– Hun er ansvarlig for å finne på flere ekstremt alvorlige anklager som førte til omfattende etterforskninger som politi og påtalemyndighet har brukt tusenvis av timer på, sier etterforskningsleder Kevin Lynott.

Etterforskningen mot kvinnen startet da en av hennes venninner fortalte politiet at en mann var feilaktig dømt etter at kvinnen hadde løyet om at han voldtok henne.

Uskyldig mann dømt

Mannen sonet på det tidspunktet en dom på syv års fengsel.

Venninnen kom med informasjonen da politiet etterforsket en annen voldtekt 25-åringen påstod hun var utsatt for.

En navngitt mann og tre andre ble anklaget for å ha voldtatt henne på en parkeringsplass utenfor en pub. En mann ble siktet i saken som følge av anklagene.

– Påvirkningen på dem hun feilaktig har anklaget er enorm, men vi håper at utfallet nå renvasker de hun har anklaget, sier Lynott.

I den videre etterforskningen ble politiet stadig mer overbevist om at det var noe merkelig i kvinnens forklaringer. Under rettssaken ble det presentert bevis på at hun løy fra både leger og andre vitner. Kvinnen benektet hele tiden løgnene, og anklaget isteden fire leger og annet helsepersonell for å lyve under rettssaken mot henne.

Nå er hun selv dømt for blant annet falsk forklaring og mened.

Etterforskninglederen sier slike saker er ekstremt sjeldne og at det er beklagelig at hun har lagt beslag på ressurser som skulle ha hjulpet ofre som virkelig trengte det.

Strenge straffer

Også i Norge kan en falsk voldtektsanklage føre til lang fengselsstraff.

Etter straffeloven § 225 er det straffbart å anmelde en straffbar handling som ikke er begått. Det kan medføre bot eller fengsel i inntil 1 år. Hittil i år er flere norske kvinner dømt for falske voldtektsanklager, men straffene har vært vesentlig lavere.

Hvis den anmeldte personen blir siktet eller domfelt som følge den uriktige anklagen, kan det straffes med bot eller fengsel i inntil 3 år. Ved grovt uriktig anklage kan straffen bli bot eller fengsel i inntil 10 år.